Reklama

RÚ: Najpopulárnejší spôsob TV príjmu na základe zmluvy je cez satelit

Slováci majú na výber z viacero možností ako sledovať svoje obľúbené televízne programy. Jednou z najpopulárnejšou možnosťou je cez satelit. Vyplýva to z údajov, ktoré operátori poskytli Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ).

Na konci roka 2014 prijímalo viac ako milión divákov televízne a rozhlasové programy prostredníctvom satelitu na základe zmluvy s jedným zo štyroch poskytovateľov (Skylink, Magio Sat, DIGI TV a freeSAT).
Pokračovanie nižšie:


Druhým najpopulárnejším spôsob plateného príjmu programov bola káblová televízia, ktorú využívalo 470 tisíc predplatiteľov z toho už 209 tisíc z nich malo zavedenú digitálnu televíziu (DVB-C). Tretím najviac využívaným spôsobom akým Slováci prijímajú programy na základe zmluvy je IPTV, kde bolo v danom čase aktívnych 244 tisíc prípojok.

Okrem vyššie uvedených spôsobov príjmu je tiež možné u nás prijímať programy aj prostredníctvom mikrovlnného distribučného systému (MMDS alebo MVDS), mobilnej komunikačnej siete a bezplatného alebo plateného digitálneho terestriálneho vysielania (DVB-T – Voľná telka/Plustelka).

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Asi prečo je DVB-T uvádzané do zatratenia ! Pre osvieženie pamäte : dsl.sk/article.php?article=13927

  2. Problemom terestrialu je v provom rade pokrytie a programova ponuka. Kazdy chce v dobe digitalu uz aj ceske programy. Je tam Barrandov, Nova? To je to co pocuvam kazdy den ked niekomu ponuknem beuplatne DVB-T.

  3. Každý chce aj české programy….Keď si zrátate, koľko filmov s českým dabingom dávajú slovenské stanice, tak české komerčné sú len kópiou tých našich. A moje obľúbené TV programy sú tie, ktoré ku mne doletia terestriálnou cestou a nie sú kódované. Stále tvrdím, že platiť za „obľúbené stanice“ je zbytočný luxus.

  4. Ceske programy by sa udajne nemali vysielat na SK ani cez sat. platformy, pokial nemaju kupene licencie pre dane uzemie. Niektori vysielatelia uz kvoli tomu platili pokuty. Ako je to presne a preco napr. Skylink ich vysiela, k tomu by som rad pocul fundovany komentar od niekoho, kto sa v problematike vyzna. A teraz off-topic: v Presovskom lokalnom MUX-e, ktory vysiela Avis (kanal 41/634 MHz) vcera podvecer pribudli 2 programy, konkretne Spartak TV HD (MPEG-4/HD) a staronova TV Zemplin (MPEG-2/SD). Spolu s TV Noe a Slagr TV (obe MPEG-2/SD) su teraz v multiplexe celkovo 4 programy. Problemom je mierne roztraseny zvuk a obcas rozpadavajuci sa obraz, co je zrejme sposobene rusenim na prenosovej trase od zdroja streamu k vysielacu. Rozhodne to nebude slabym signalom vysielaca, kedze vsetky TV prijimace a set-top boxy mi hlasia 100% silu aj kvalitu signalu. Toto rusenie u Avisackeho MUX-u v Presove nie je nakoniec nic nove. Programy sa sice sledovat daju, ale je to otravne. Dalsim problemom je uz tradicne chybajuce EPG. Inak obraz na Spartak TV vo full HD rozliseni je dost pekny, normalne ma futbal velmi nezaujima, ale toto som si vychutnal 🙂

  5. Dr. B. Nutty kockuje ti to aj dnes? Pozeral som to vcera vecer a slo to bez problemov..

  6. Kedže hodne cestujem, sat je ozaj najpopulárnejší spôsob prijmu TV. Najviac v hornatých oblastiach Skovenska

  7. skratek: Je to o nieco lepsie, ale nie bezchybne. Uz to nekockuje, ale zvuk stale dost seka, obraz sekne uz len sem-tam.

Komentáre už nie sú povolené.