Reklama

AB CryptoBox MeTrio – multifunkčný merací prístroj DVB-S2/T2/C2 [video]

Portfólio značky AB Cryptobox sa rozšírilo už aj o meracie prístroje. Medzi prvými takýmito zariadeniami je AB CryptoBox MeTrio, ktorý som osobne už mal možnosť testovať niekoľko dní a to ešte pred jeho oficiálnym predajom. Moje poznatky a skúsenosti Vám preto prinášam v tomto článku.

AB CryptoBox MeTrio je multifunkčný prenosný merací prístroj so zabudovaným veľkým 5 palcovým farebným LCD displejom. Slúži na jednoduché meranie nielen satelitného (DVB-S/S2), ale aj terestriálneho (DVB-T/T2) či káblového (DVB-C/C2) signálu. Okrem merania ho však môžeme použiť aj na sledovanie nekódovaných televíznych staníc či ich nahrávanie na externé USB pamäťové zariadenie, prípadne na prehrávanie vybraných multimediálnych súborov. Prístroj má aj analógový video/audio vstup a digitálny HDMI výstup. Bez problémov tak k nemu pripojíme napr. DVD prehrávač či kameru, kedy nám môže zase poslúžiť aj ako malý prenosný televízor.

MP_AB_CR_METRIO_4cab_crypto_metrio

Základná charakteristika:
Rozmery: 233x135x50 mm
Hmotnosť: 1,12 kg
Flash pamäť 16 MB
DDRAM pamäť 2 x 128 MB
Batéria: Li-oN 2 x 2700mAh
Kompatibilita s DVB-S2/S/T2/T/C2/C
1x LCD diplej 5″
1x HDMI výstup
1x Vstup AV IN
1x USB port
Podporuje: napájanie predzosilňovačov 5V a 12V, USALS, DiSEqC 1.0/1.1/1.2, aktualizáciu softvéru cez USB, PVR – nahrávanie na externé pamäťové zariadenie, editáciu a pridávanie satelitov, frekvencií či ukladanie obrázka spektra
Obsahuje aj multimediálny prehrávač obrázkov, video a audio súborov
Meranie úrovne: C/N, LEVEL, MER, BER, Spektrálny analýzer, Konštalačný diagram
Pokračovanie nižšie:


Obsah balenia
Okrem meracieho prístroja sa nachádza v balení užívateľský manuál v slovenskom a anglickom jazyku, praktická prenosná taška, do ktorej sa zmestí nielen merací prístroj, ale aj kompletne dodávané príslušenstvo, medzi ktoré patrí nabíjačka do siete, auto nabíjačka, konektorové redukcie (1x IEC samica/F-samec a 1x F rýchloúchyt) a analógový audio/video kábel (1x jack – 3x cinch).

Súčasťou balenia je aj popruh na krk alebo cez rameno, ktorý môžeme využiť nielen na tašku, ale aj prípadne priamo na merací prístroj.

Popis
Z čelnej časti AB CryptoBox MeTrio sa nachádza veľký farebný 5 palcový LCD displej, reproduktor, tlačidlá rýchlej voľby System, Scan, AV IN, FIND, SPCTM, ďalej F1 až F4, Menu, OK, Exit, Power, ovládacie šípky, ako aj numerické tlačidlá. Úplne hore sú ešte aj LED diódy Power, LOCK/AV IN, 22k, 13V a 18V. Všetky ovládacie tlačidlá sú gumové s fosforujúcou vrstvou a podsvietené. Nie je preto problém pracovať s prístrojom aj pri slabom osvetlení či v úplnej tme. Podsvietenie ovládacích tlačidiel je možné zapnúť, prípadne vypnúť v nastaveniach.

Na vrchnej strane meracieho prístroja nájdeme konektory DC in pre pripojenie adaptéra, HDMI výstup, USB 2.0 a F konektory pre vstup DVB-T/T2/C/C2 a DVB-S/S2. V spodnej časti sa nachádza ešte hlavný vypínač a konektor AV IN cez ktorý ako som už spomínal je možné pripojiť externé zariadenie, poslúžiť však môže pre montážnikov aj napr. na testovanie kamerových systémov či domácich AV vrátnikov.

MP_AB_CR_METRIOab_crypto_metrio

MP_AB_CR_METRIO_1ab_crypto_metrio

MP_AB_CR_METRIO_2ab_crypto_metrio

Menu a reálne skúsenosti
Počas mojich testov som mal AB CryptoBox MeTrio k dispozícii so softvérovou verziou s označením V 1.26.1374 z 30. júla 2015. OSD menu je dostupné vo viacerých jazykoch vrátane slovenčiny a češtiny. V hlavnom menu, ktoré je jednoduché a celkom pekne graficky spracované, sa nachádza šesť základných kategórii: Satelitný, Terestriálny, Káblový, Sledovať televíziu, Nastavenie a USB manažér.

Pre meranie je nutné najskôr vybrať režim podľa toho aký signál chceme merať (Satelitný, Terestriálny, Káblový). U satelitného signálu máme na výber predvolený zoznam satelitov a frekvencií, ktoré je možné kedykoľvek editovať a pridávať nové podľa potrieb. Nechýba tu ani identifikácia satelitu, kontrola paketov, analýza spektra, nastavenie DiSEqC portov a ovládanie natáčacieho zariadenia (motora) s podporou USALS či DiSEqC 1.2. Nápomocná môže byť aj funkcia, ktorá po zadaní súradníc z aktuálnej polohy vypočíta eleváciu a azimut.

U terestriálu a káblu môžeme merať parametre zvoleného kanálu/frekvencie. Samozrejmosťou je aj možnosť pridávať vlastnú frekvenciu ako aj editovanie tých predvolených. Nechýba tu ani možnosť napájania predzosilňovača (5V a 12V). S prístrojom tak nie je problém nastaviť aj anténu, ktorá má predzosilňovač. Ďalej sú tu možnosti ako identifikácia transpodéra, kde zistíme presné informácie o danom transpondéri: MER – modulačnú chybovosť, preBER, postBER, silu signálu a moduláciu. Podobne ako u satelitného merania sú aj tu možnosti kontrola paketov a analýza spektra s možnosťou uloženia obrázkov na pripojený USB kľúč alebo pevný disk.

Pokiaľ nechceme vykonávať žiadne meranie, ale chceme použiť prístroj len na sledovanie televízie, použijeme v menu voľbu Sledovať televíziu. Po stlačení tlačidla OK sa na obrazovke zobrazí v ľavej časti zoznam kanálov, ktoré sme si už predtým vyhľadali a uložili, podobne ako je tomu u satelitného alebo terestriálneho prijímača. Medzi stanicami sa potom posúvame so šípkami. V pravej časti môžeme vidieť frekvenciu prípadne či program, ktorý práve sledujeme je zo satelitu alebo terestriálu. V spodnej časti obrazovky máme na výber ďalšie možnosti, pri režime na celú obrazovku sú to napr. Výber tuneru, TV/Rádio, FTA/Kódovaný a Správca kanálov. Programy je tiež možné presúvať a mazať. Sledovať je však možno vždy len nekódované kanály, keďže prístroj nemá žiadny CI slot pre modul, alebo čítačku dekódovacích kariet.

Ak potrebujeme nastaviť jazyk hlavného menu prípadne audio stopy, audio tón signálu, auto pohotovostný režim pri nečinnosti (1-60 minút), úroveň oddielu (dBuV, dBm), podsvietenie ovládacích tlačidiel, jas, kontrast, alebo sýtosť displeja, tak využijeme voľbu Nastavenia. Tu môžeme tiež zistiť aj nainštalovanú verziu softvéru, alebo urobiť výrobné nastavenia prístroja.

USB manažér ponúka užívateľovi možnosť prehliadania obrázkov (BMP, JPG či PNG), videí (.ts), počúvanie MP3 súborov i aktualizáciu softvéru. Do samotného USB manažéra sa však dostaneme iba ak je pripojené pamäťové zariadenie. Po jeho pripojení je možné okrem prehrávania už spomínaných súborov aj nahrávať televízne programy a to buď celý transpondér prípadne multiplex, alebo len jeden vybraný kanál. Počas prebiehajúceho nahrávania umožňuje prístroj prepnúť na iný program z rovnakého transpondéra/multiplexu. Nahrávky sú vo formáte .ts a sú kompletne so všetkými audio stopami, teletextom či DVB titulkami. Prehrať je ich možné nielen v samotnom zariadení, ale aj v PC. Neskôr na PC je ich teda možné analyzovať a to napr. s akým dátovým tokom program vysiela, prípadne v akom rozlíšení atď. Okrem funkcie PVR je možné využívať aj automatický TimeShift, ktorý umožňuje zastaviť vysielanie a pretočiť ho späť.

150806-0739-53ab_crypto_metrio_m150806-0739-58ab_crypto_metrio_m150806-0739-17ab_crypto_metrio_m150806-0739-28ab_crypto_metrio_m150806-0740-07ab_crypto_metrio_m150806-0740-36ab_crypto_metrio_m150806-0742-07ab_crypto_metrio_m150806-0743-44ab_crypto_metrio_m

 

 

 

Pokiaľ by Vám fotky z menu prístroja nestačili, odporúčam aby ste si pozreli aj video, ktoré je priložené na konci článku.

Batéria a jej výdrž
Čo sa týka prevádzkovej doby prístroja, tak ta je podľa môjho názoru celkom slušná. Pri zapnutom napájaní predzosilňovača 12V a s podsvietenými tlačidlami vydržal merák takmer 3 hodiny nepretržitej prevádzky. Pri meraní satelitného signálu to bolo približne rovnako dlho. Stav batérie nám ukazuje stále ikona vo vrchnej ľavej časti obrazovky. Upozornenie o úplnom vybití batérie sa zobrazí v podobe hlášky približne minútu pred vypnutím celého prístroja.

Nabíjanie batérie trvá zo siete približne tri hodiny. Počas ktorého svieti kontrolka POWER na zeleno, ak sa batéria nabije LED dióda prestane svietiť.

MP_AB_CR_METRIO_3ab_crypto_metrio
V balení je aj praktická prenosná taška na merací prístroj ako aj jeho príslušenstvo.

Záver
AB CryptoBox MeTrio je multifunkčný merací prístroj pre veľmi jednoduché meranie digitálnych satelitných, terestriálnych a káblových signálov. Prístroj má menšie rozmery a jeho hmotnosť má 1,12 kg. Výdrž batérie je dostatočná a plne postačuje na bežnú prácu. Zaujímavá je aj funkcia nahrávania a to nielen jedného programu, ale aj celého multiplexu. Nahrávky je možné potom prehrať nielen v samotnom prístroji, ale aj v PC kde ich môžeme neskôr zanalyzovať, keďže sa nahráva program kompletne s celým prenosovým tokom.

Doporučená maloobchodná cena zariadenia: 399 € s DPH.

Odkaz na produkt: AB CryptoBox MeTrio

Za zapožičanie meracieho prístroja AB CryptoBox MeTrio ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Videoukážka z menu prístroja


Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Mal som Skylink ready box a to su teda riadne sroty, potom som presiel na Cryptobox a to sa neda porovnavat. Maximalna spokojnost. Dokonca ani svokra sa nestazuje.

  2. Kuko mal si moznost vyskusat si tento merak ked hodnotis?

  3. re: fajnsmeker – toto nie je meraci pristroj, je to set-top-box- s obrazovkou a na meranie sa to pouzit neda staci sa pozriet na „spektrak“

  4. re: ikosk – a ten cryptobox ma aj IRDETO dekoder alebo je to nebodaj CONAX a je to preprogramovane na podporu cryptoworksu ? Podla mna to je zavadzanie zakaznikov.

  5. Nie kazdy ma na merak za 5 tisic. Mne by stacil aj tento

  6. Ďalšia haraburda z číny a topoľčianskeho vrakoviska. Ten „spektrák“ je pohroma… A to píšu, že profesionálny prístroj, nech to premenujú na profesionálny drek

  7. Cryptoboxy maju uni citacku, rovnako ako vela inych boxov na trhu.
    S tym rozdielom, ze ponukaju vela muziky za malo penazi. 🙂
    V porovnani s inymi merakmi Metrio tiez uplne v pohode najde dostatocny signal.

  8. Tento prístroj nemá s merákom nič spoločné ( kdo mal v ruke skutočný merák, tak ten vie o čom hovorím ). Je to obyčajný combo stb , tváriaci sa ako merák.
    Na jednom obrázku je ORF 2B a pri tom je údaj MER 14. Pri modulačnej chybe (MER) 14 nikdy nemôže byť obraz ok ! Prístroj je nepresný.
    Na profesionálne použitie je nepoužitelný, je vhodný možno len maximálne ako hobby finder, na ohurovanie neznalých zákazníkov. Čudujem sa AB Comu , že až takto hlboko klesnú a zavádzajú , a pritom dobre vedia , že merák je trošku o inom, veď donedávna ešte predávali profi meráky od španielskej firmy FTE. Boli síce predražené, vzhladom na to čo vedeli, ale boli to aspoň skutočné meráky.

    1. @JARO
      Len pre upresnenie, ten multiplex s ORFkami bol na hranici príjmu a obraz kockoval. O niekoľko minút sa úplne vytratil.

  9. Pouzivame mer. pristroj Atomlite, sme s nim vysoko spokojny. Tento pristroj ma externe napajanie len do 12V a casto pouzivame 18 alebo 24V.

  10. Mohli by začať predávať napríklad mer. prístroje od KWS, také 109 by išli velmi slušne na odbyt, keby dali slušnú cenu, tak by si technici nemuseli zadovážať tieto prístroje zo zahraničia rôznymi kanálmy. Alebo aspoň presné poloprofi Horizonty.

  11. bruno: Ked Ti to namontuje frajer za 150 eur, budes mat lepsi obraz? Alebo podstata je, aby pritom pouzil profi merak za 2000 papuchov a kompresne F-konektory, lebo to ma auru profesionality? Sorry za rypnutie, ale vacsina ludi nepotrebuje realne o 1% vyssiu spolahlivost vymenou za naklady vyssie o stovky %.

  12. Veď práve. Na naladenie Astry stačí veľa montérom aj toto. Aký je rozdiel v kvalite signálu ak nastavým niekomu Skylink s týmto alebo profi meračom za 2 litre? 1% na teplomeroch? V podstate žiaden rodiel. Ak dakto robí STA tak to je ina pesnička.

  13. Ja som len chcel poukázať na zavádzanie, toto nie je profi merák, je to hobby pre amatérov . Ak niekto montuje len individuálky tak ok – stačí . Ale toto nie je vhodný pre inštalatérov, ktorý rieša trošku zložitejšie inštalácie napríklad multiswičové rozvody vo velkých inštalačkách alebo zložitejšie zlučovanie antén a následné rozvody STAčiek. Ked niekdo používa profi prístroj pre individuálky , tak to neznamená že si musí vypýtať za montáž podstatne viacej penazí. A kto tvrdí , že kompresný konektor nemá význam dávať, tak ten nemá ani trošku šajnu o sat dvbt problematike. Mimochodom cenové navýšenie u jedného kompresného konektoru je „až“ 50 centov !

  14. Jaro a kto tu tvrdi ze je toto profi merak? Ani v texte to nikde nevidim.

  15. tvrdi to priamo objednavatel recenzie. Na svojej stranke ma v popise. Novinka!!! Spičkový profesionálny merací priístroj na meranie satelitného DVB-S / DVB-S2, terestriálneho DVB-T/ DVB-T2 a aj káblového DVB-C / DVB-C2 vysielania.

Komentáre už nie sú povolené.