Reklama

Vyskúšali sme Eurosport Player na SmartTV, mobile a PC [video]

Počas tohtoročných cyklistických pretekov Tour de France som sa rozhodol vyskúšať Eurosport Player, ktorý ponúka nielen internetové streamy televíznych kanálov Eurosport, Eurosport2 a Eurosport News, ale aj množstvo iných doplnkových priamych prenosov, ktoré nie sú vysielané na televíznych staniciach, ako aj ďalšie zaujímavé funkcie vrátane vlastného výberu kamier, sledovania archívu či populárnej funkcie TimeShift.

Záujemcovia o Eurosport Player majú na výber z dvoch možností predplatného, mesačné za 4,99 €, prípadne ročné za 39,99 € (3,32 €/mesiac). Vzhľadom k tomu, že som ešte službu nevyužíval, musel som si vytvoriť účet cez webovú adresu eurosportplayer.cz a to vyplnením potrebných registračných údajov spolu s výberom platobnej metódy. Platbu je možné realizovať kreditnou kartou, prípadne cez Paypal. Vytvorenie užívateľského účtu aj so zaplatením predplatného netrvá dlho a preto už do niekoľkých minút som mohol začať naplno využívať službu na všetkých podporovaných zariadeniach.

Pri objednaní predplatného by som však chcel spomenúť skutočnosť, že predplatné sa automaticky obnovuje až pokiaľ ho užívateľ nezruší. Ak teda nechceme aby sa predplatné automaticky obnovovalo a peniaze strhávali z našej kreditnej karty, je nutné ho zrušiť najneskôr 24 hodín pred koncom predplatného napr. aj cez webové rozhranie v sekcii Môj účet.
Pokračovanie nižšie:


Eurosport Player je možné využívať na viacerých zariadeniach ako PC/MAC, mobilných telefónoch a tabletoch so systémom iOS, Android, Windows Phone 8, hernej konzole Xbox 360 či vybraných smart televízoroch Panasonic Viera, LG Smart TV a Samsung Smart TV. U PC zariadeniach sa pristupuje k službe priamo cez webové stránky www.eurosportplayer.cz, u ostatných je potrebné mať nainštalovanú špeciálnu aplikáciu. Osobne som otestoval player na Macu, mobilnom telefóne iPhone ako aj LG Smart TV. Keďže služba funguje cez internet, pre plnohodnotné využívanie je nutné mať internetové pripojenie aspoň 2 Mbps, optimálne 5 Mbps. V prípade používania na PC/MAC je zase potrebné nainštalovať Microsoft Silverlight.

PC/MAC
Webové rozhranie služby je momentálne jednoznačne prepracovanejšie v porovnaní s aplikáciami na mobile, tablete či SmartTV, ktoré neponúkajú všetky funkcie, o tom ale postupne.

Po prihlásení sa do svojho účtu cez webové rozhranie sa okamžite spustí stream hlavného programu Eurosport. Po kliknutí na obraz sa zobrazia ďalšie možnosti, vo vrchnej časti sú to Živé vysielanie, Televízny program, Videá (archív), na pravo môžeme vidieť všetky live streamy a v spodnej časti obrazovky nám player ponúka na výber voľbu jazyka, kvality streamu, pauzu, hlasitosť, TimeShift, či prípadné štatistiky o práve vysielanom preteku, zápase, turnaji atď. Ako webové rozhranie služby vyzerá, si môžete pozrieť v našom špeciálnom videu nižšie.

TimeShift a Archív
Vzhľadom k tomu, že služba ponúka aj funkciu TimeShift, je možné kedykoľvek sledovaný program, alebo prenos zastaviť či pretočiť späť a to až o približne štyri hodiny, samozrejmosťou je aj možnosť sa kedykoľvek vrátiť do živého vysielania.

Ak už sme svoj obľúbený program či prenos zmeškali a je tomu viac ako štyri hodiny, môžeme využiť aj archív (Videá), v ktorom sú všetky prenosy, ako aj tie najzaujímavejšie akcie z daného prenosu rozdelené pekne podľa kategórií aj s možnosťou vyhľadávania.

Výber vlastnej kamery a štatistiky
Popri funkciách zastav, pretoč, pusti znovu a archívu je určite najzaujímavejšou možnosťou u vybraných priamych prenosov aj voľba vlastnej kamery. Počas cyklistických pretekov Tour de France boli k dispozícii okrem televíznych kanálov (Eurosport, Eurosport2 a Eurosport News) a jedného hlavného streamu bez komentára a reklám aj ďalšie prenosy z piatich kamier. Navyše ak boli pretekári už niekoľko kilometrov pred cieľom pribudla do zoznamu aj v poradí šiesta kamera, ktorá prinášala prenos iba z cieľa. Všetky špeciálne streamy sú samozrejme bez komentára a reklám. Televízne programy Eurosport a Eurosport2 sú dostupné v českom a v anglickom jazyku, spravodajský Eurosport News len v angličtine.

Mobilné zariadenia a SmartTV
Majiteľom Smart TV bude asi skôr vyhovovať sledovanie prenosov na väčšej obrazovke – televízore. Tu je však potrebná špeciálna aplikácia Eurosport player. V mojom LG Smart TV bola aplikácia už k dispozícii a preto mi stačilo pre jej využívanie sa len prihlásiť s mojimi prihlasovacími údajmi. Aplikácia je v anglickom jazyku a ponúka, podobne ako v prípade PC možnosť sledovania všetkých streamov prípadne výberu vlastnej kamery, samozrejme nie u všetkých prenosov. Na moje sklamanie však aplikácia v TV neponúka všetky funkcie ako je tomu v prípade sledovania na PC. Veľmi mi chýba napr. TimeShift, teda možnosť kedykoľvek pretočiť program späť prípadne zastaviť, ďalšia vec je absencia českej audio stopy a hlavne možnosť sledovania streamov v HD kvalite. Všetky streamy sú teda iba v angličtine bez možnosti zmeny a v štandardnom rozlíšení (SD), čo určite nepoteší majiteľov televízorov s väčšou uhlopriečkou. Absenciu má aj archív vysielania, ktorý tiež nebol počas testovania v aplikácii dostupný. Priznám sa, že u aplikácie Eurosport player v Smart TV som očakával viac.

Eu_player_tv4Eu_player_tv3Eu_player_tv2Eu_player_tv5

Službu Eurosport player som mal možnosť otestovať aj na v poradí treťom zariadení a to mobilnom telefóne iPhone. Aplikácia funguje samozrejme aj na tabletoch či telefónoch s operačným systémom Android, žiadne z týchto zariadení som však k dispozícii počas mojich testov bohužiaľ nemal. U mobilných zariadeniach je najväčšia výhoda asi ich prenositeľnosť. Bez problémov tak môžeme službu využívať kdekoľvek sa nachádzame, či už je to niekde vonku na kúpalisku, alebo len tak doma v záhrade. Limitovaný môžeme byť možno len v prípade obmedzeného mobilného internetu. Na mobilných zariadeniach ponúka služba všetky streamy, vrátane TV programu, štatistík a archívu. Aj tu však chýba voľba audio stopy, všetky programy tak môžme sledovať len v anglickom jazyku.

Eu_player_mobil1Eu_player_mobil2Eu_player_mobil3Eu_player_mobil5Eu_player_mobil6Eu_player_mobil7Eu_player_mobil9Eu_player_mobil11

Záver
Eurosport Player môže byť zaujímavou službou pre všetkých športových fanúšikov, ktorí očakávajú od športových prenosov niečo viac. Najväčšou výhodou je určite možnosť výberu vlastnej kamery (nie vždy je však táto voľba dostupná), funkcia TimeShift či prípadné štatistiky a informácie z vybraného turnaja. Zaujímavá môže byť aj skutočnosť, že službu je možné využívať na viacerých zariadeniach súčasne. Počas môjho testovania som mal player spustený až na troch zariadeniach súčasne (PC, SmartTV či tablet) a všetko fungovalo bez problémov. Všetky funkcie sú však dostupné momentálne iba pre užívateľov, ktorí využívajú službu na PC. Stále preto tvorcovia aplikácií hlavne u SmartTV majú čo zlepšovať. Spomenúť môžem aspoň chýbajúcu českú audio stopu či sprístupnenie streamu v HD kvalite. Služba, ktorá je za poplatok, by v dnešnej dobe podľa mňa už mala divákom ponúkať HD kvalitu. Pri mobiloch, HD až tak dôležité nie je, no aspoň česká audio stopa by potešila.



Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Dva krat do roka si zaplatim Eurosport aj ja. Stava sa ze mi to niekedy vypadava alebo je jazyk franuzky a az neskor sa sam prepne do cz. Kde moze byt chyba?

  2. Ty si drahý. Na tdf si to predplácam a je skvelé si vybrať vlastnú kameru. Posledne keď bol Sagan v úniku som vďaka tomu mohol sledovať len jeho z motorky ktora bola za ním. No proste skvelý zážitok.

  3. No ja cesky komentar nepotrebujem. Skor mi vadi ten rozmazany obraz. Pri prenosoch mi je jednom ci tam niekto melie po francuzky alebo anglicky. Mam to zaplatene na cely rok a spom spokojny za 3ecka je to pohoda.

Komentáre už nie sú povolené.