Reklama

V Česku čoraz viac domácností prijíma programy výhradne cez DVB-T

Televízne vysielanie šírené zadarmo prostredníctvom pozemných DVB-T vysielačov je v Česku čoraz populárnejšie a atraktívnejšie. Ukázal to prieskum Digimonitor, ktorý pre České Rádiokomunikácie vypracovala agentúra Mr.Think v rámci online panelu Stem/MARK na vzorke 1203 respondentov.

Počet domácností, ktoré prijímajú výhradne terestrické vysielanie, vzrástol medziročne o 5%. Teraz dosahuje takmer polovicu všetkých domácností, ktoré sledujú DVB-T programy na hlavnej TV (48%). Celkovo využíva v Česku terestriálnu platformu 59% domácností.

Na Slovensku je situácia o niečo horšia, podľa posledného prieskumu GfK z februára 2015 prijíma a využíva DVB-T takmer 33% populácie SR vo veku 15-79 rokov. Aj u nás však toto percento z roka na rok rastie. Podrobnejšie čísla z minulého roka sme Vám priniesli v tejto správe.
Pokračovanie nižšie:


České domácnosti majú veľmi dobrú vybavenosť televíznymi prijímačmi. Priemer ukazuje, že polovica (54%) disponuje dvoma až troma prijímačmi v domácnosti, ktorých vek je v dvoch tretinách (67%) do piatich rokov. Iba 8% televízorov je starších ako 10 rokov. V nasledujúcich troch rokoch si nový televízor plánuje kúpiť 55% domácností a do roku 2021 celých 93%.

Z prieskumu vyplýva, že 93% ľudí uvažuje o nákupe nového prijímača. Ak diváci zvolia správny model s podporou DVB-T2 a kompresným kodekom HEVC, budú pripravení na novú generáciu televízneho vysielania, ktorá im prinesie vyššiu kvalitu a nové služby. Prechod bude realizovaný pomocou súbežného vysielania existujúcich DVB-T a nových DVB-T2 sietí pre zaistenie čo najľahšieho prechodu pre televíznych divákov„, uviedol Marcel Procházka, riaditeľ regulácie Českých Rádiokomunikácií.

Ľudia ako najčastejší motív pre kúpu novej televízie uvádzajú predovšetkým skutočnosť, že súčasný televízor dosluhuje (68%) a nový model má lepší obraz aj zvuk a navyše ho možno pripojiť k internetu. Necelú pätinu respondentov motivujú aj zľavové akcie. Česi do novej televízie neinvestujú viac ako 20 000 Kč (736 €). Veľmi zaujímavým paradoxom je, že necelá tretina domácností bude hľadať na kúpu model sa 4K obrazom, avšak 41% opýtaných vôbec nevie, čo tento pojem znamená. Dosluhujúci model najčastejšie Česi recyklujú (37%), a ak stále ešte funguje, prípadne ho využijú ako ďalší televízor napríklad na chalupe (49%).

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Kúpa TV s 4K rozlíšením je v našich končinách to isté ako TV DVB-T2 s 264 kodekom, to znamená zbytočne vyhodené peniaze. Na naše vysielanie v „HD kvalite“ úplne postačuje TV s HD READY.

  2. Nedá mi nenapísť. V Česku je DVB-T úplne inde ako tu na Slovensku.Tam sú muxi preplnené programami a navyše tam fungujú aj rôzne regionálne muxi ktorých nie je málo,takže pre bežného českého občana je veľmi výhodné mat viac TV a prímať kvantum programov zadarmo cez anténu.To sa ani nedá porovnať so Slovenskom.Tu je DVB-T veľmi zaostalé a preto aj veľa ludí vlastní satelit. Kto je na vine? Ceny za prenájom muxov sú vysoké a tak sa do terestriálu moc vysielatelia nehrnú.Skôr naopak,naposledy nám vyradili TV DAJTO . Je to veľká škoda.Naším západným susedom môžeme len závidieť !

  3. vážení a prečo je to tak ???
    lebo tavrkom u nás vlastní všetky MUXY,žiadna konkurencia,čistý socík,kde je preboha protimonopolný úrad,veď toto je donebavolajúce.
    Bol som v Taliansku,tam je v terestriáli viac ako 100 programov,myslel som si že kukám cez satelit.

  4. V podstate mate vsetci pravdu, ale zoberte si, aka celoplosna slovenska televizia by mohla byt v nasom DVB-T? Neni su tam, okrem Dajto, uz vsetky?

  5. V Rakúsku je menej staníc v pozemnom DVB-T ako na SK, ale zato ORF vysiela v rôznych formátoch aj mpeg2. Ja mám aj CRT TV Philips z r. 2001 s rádiom aj TV stereo a neplánujem sa s ním rozlúčiť. Šľape bez poruchy a ešte LCD Samsung z 2008. Nové TV sa skôr pokazia a smart TV pripojené na net špehujú vašu obývačku. 🙂 Ľudia neuvažujú, že vyhodia dobrý TV, len, aby mali novinku v ktorej sú súčiastky, ktoré sú nastavené životnosťou na 2 – 3 roky a potom to odpália a kúpte nový, lebo oprava je často drahšia.. Češi nemajú kódované stanice, preto ich je viac a neoplatí sa satelit ani káblovka. Na druhej strane, kto chce dokumenty, tak bude potrebovať káblovku, alebo satelit – Prima Zoom s tou reklamou sa nedá pozerať. Na Plustelke sú aspoň Viasaty. 🙂 Avis s tým ich Spartak TV sa nedá pozerať – slabý signál v BA5. Za to chytám druhý regionálny MUX od druhej spol. a tam je aj TV Bratislava v mpeg2, Slovak sport HD, BETX TV a TV9. Ja používam káblovku UPC a aj pozemnú Plustelku. 🙂

  6. Aj na SK stupla sledovanost Dvbt je uz cca na 40%.Odobratim stanice Dajto z Dvbt ktora bola zo skupiny stanic Markiza najsledovanejsia sa posun slovenskeho Dvbt spomalil.Na byt. domoch ludia prechadzali na Dvbt hlavne kvoli Dajtu a Tý sa citia podvedeny.Spat na kablovku alebo sat. kvoli Dajtu nepojdu veria ze tento neuvazeny krok sa v blizkej buducnosti napravi. Uvitali by aj jeho zaradenie do Plustelky.STA boli obnovene pocet stanic na nase pomeri slusny ludia spokojny a tak….

  7. Pokial by to bolo tak tak Dajtu musela spadnut sledovanost ale nikde nic take nevidim.

  8. Lubomir: Aj ja nerad vyhadzujem stare pristroje, ktore este funguju, ale zdovodnovat si to nezmyslami zas nepovazujem za potrebne. A to, ze „smart TV pripojene na net spehuju vasu obyvacku“ a „suciastky … su nastavene zivotnostou na 2-3 roky a potom to odpalia“ su v znacnej miere nezmysly. Bez urazky.

Komentáre už nie sú povolené.