Reklama

RTVS: Jednotka HD a Dvojka HD zatiaľ nebudú dostupné zákazníkom Skylinku [+ ďalšie podrobnosti]

Telerozhlas zatiaľ nesprístupní svoje programy Jednotka HD a Dvojka HD z družice Astra 3B (23,5°E), ktorých distribúciu si zabezpečí od 15. apríla 2015 sám po dohode so spoločnosťou Towercom, pre zákazníkov satelitného operátora Skylink. Podľa slovenského verejnoprávneho vysielateľa zatiaľ nedošlo medzi oboma stranami k dohode.

So Skylinkom rokujeme, avšak zatiaľ nenastala dohoda. Spoločnosť M7 Group nemá záujem o uplinkovanie našich HD programových služieb na vlastné náklady (pozn. na rozdiel od ostatných satelitných operátorov) a zároveň ani nemá záujem žiadnou formou participovať na našich nákladoch súvisiacich so samotnou distribúciou. Stále však veríme, že k dohode príde,“ uviedla pre náš portál SatelitnáTV.sk Dominika Šulková, manažérka marketingu a komunikácie RTVS.

O aktuálnych zámeroch RTVS v tejto oblasti mi nie je nič známe. Ponúkali sme im satelitnú distribúciu programov Jednotka HD a Dvojka HD, nemali o ňu záujem, údajne majú lepšie podmienky od iného poskytovateľa,“ povedal pre náš portál SatelitnáTV.sk člen predstavenstva M7 Group Jaromír Glisník. „Sme pripravení programy RTVS do ponuky Skylinku zaradiť, nech už ich vysiela ktokoľvek,“ dodal.
Pokračovanie nižšie:

Pokiaľ nedôjde k dohode medzi RTVS a spoločnosťou M7 Group, budú programy Jednotka HD a Dvojka HD dostupné z družice Astra 3B len pre divákov, ktorí požiadajú o vydanie špeciálnej dekódovacej karty RTVS, ktorá bude využívať systém podmieneného prístupu Irdeto. Rovnaký systém využíva aj satelitná platforma Skylink.

Kartu RTVS poskytne verejnoprávny vysielateľ zadarmo a bez ďalších mesačných poplatkov divákom, ktorí platia tzv. koncesionárske poplatky. „O kartu bude možné požiadať prostredníctvom webového formulára. Karta bude bezplatne vydávaná na požiadanie všetkým platiteľom úhrad za služby verejnosti (tzv. koncesionárskych poplatkov). Úhradu bude treba preukázať prideleným variabilným symbolom, pod ktorým platia úhrady, príp. číslom SIPA,“ uviedla Šulková.

Doplnené: Samotný webový formulár by mal byť dostupný na webe rtvs.org už v najbližších dňoch. Hneď ako sa tak udeje, budeme o tom samozrejme na našom portáli SatelitnáTV.sk informovať.

TIP: Programy RTVS na satelite Astra 3B od zajtra v HD kvalite, príjem bude možný zadarmo pomocou RTVS karty

Žiadateľ o dekódovaciu kartu RTVS nemôže mať nedoplatky úhrad za služby verejnosti. Prístupové karty bude RTVS vydávať na požiadanie ako divákom, tak aj slovenským retransmiterom, ktorí boli doteraz nútení podľa samotnej RTVS prijímať programové služby RTVS zo Skylinku a boli zaťažovaní servisným poplatkom.

Oba programy budú vysielať z družice Astra 3B z frekvencie 12 363 Mhz. Z rovnakých parametrov už teraz vysielajú programy Českej televízie v HD kvalite (ČT1 HD, ČT2 HD a ČT Sport HD).

Budúce technické parametre pre príjem programov:
Družica: Astra 3B (23,5°E)
Frekvencia: 12 363 MHz
Polarizácia: Vertikálna
FEC: 3/4
SR: 29500
Norma: DVB-S2
Modulácia: 8PSK
Kódovanie: áno (Irdeto)

Použitý bude kodek H.264, celkový bitrate pre 2 programové služby má dosahovať 12 Mbps a využívaný bude štatistický mux a teda variabilné bitrates.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Redakcia nie je možne zistit akým spôsobom budem prijímať STV HD, keď napr. distribúcia kariet môže začať prebiehať o niekoľko týždňov.

    1. RTVS vytvorí na webe špeciálny formulár už v najbližších dňoch. Treba mať strpenie. Hneď ak bude formulár dostupný, budeme o tom samozrejme informovať.

  2. Mne to pripada od rtvs len take bububu aby im skylink nieco zacvakal a do par dni to bude aj na dvoch milionoch skylink kartach.

  3. prdím na nejakú stv kartu nech to dajú na skylink šupáci

  4. Akot to bude v prípade ľudí kt nie sú platcami koncesií?! Samozrejme v norme zákona……
    Inak plne fandím rtvs, dúfam že neustúpi nenažrancom zo Skylinku, verejnoprávne stanice majú byt šírené bez poplatku a nemajú byt v žiadnom platenom balíku tak ako to ma digi tv napríklad …..skylink by chcel zadara programy a potom by sa chvastal ako zas rozširuje HD programy…..blahoželám im k stanici nautic dh paráda len tak ďalej

  5. a ešte kam si asi tak sú ich kartu strčím, ked v boxe mám slot len na jednu kartu…

  6. Na toto nemala gule ani ČT. Ešte aspoň keby na RTVS karte fungovali aj ČT programy.

  7. Tribo: To by bolo super. To by som začal vážne rozmýślať nad SAT. V opačnom prípade mi úplne postačuje DVB-T.

  8. Keď na kartu RTVS dajú fungovat programy ČT a na kartu ČT pridajú programy RTVS, tak to má smysl a oprávnenie. Je treba se len dohodnuť a plno ludí prestanu platit servisny poplatok „Šizlinku“

  9. Skylink nieje jediný operátor…je tu mnoho iných možností.

  10. Tak na margo.
    Ešte raz na tému -koncesionárske poplatky-
    Platí ten kto vysiela niečo do éteru -jedno akým sposobom-čiže prijímateľ signálu može chytat program akymkolvek sposobom-aj na udicu-Pritom nema nikomu nič platiť !!!Prečo to už parlament či vláda raz právnicki neporiešia???A na tému HD stv len toľko.Každú zmenu či v SD alebo HD kvalite musi mať možnosť prijímať občan keď už tie konces.poplatky platí .Je to zo zákona o verejnoprávnej televízii. A SD-kvalitu by som nerušil-nie je každý boháč.-nepredbiehajme štáty ktoré to zatiaľ maju-súbežne s HD kvalitou.

  11. Najlacnejší HD box sa predava už za nejakých 40 eur. Tu nie je čo riešiť o cene. Aj tak všetci prejdu na HD. Najskôr oznámila prechod ČT a teraz je to isté aj u STV. Čaká to aj Markízu, JOJ atď. Veď sa stačí pozrieť na balíčky Skylink kde už bez HD boxu nemá význam si niečo predplácať. Osobne SD programy už nepozerám vôbec – mazanice.

  12. formular na objednanie karty uz existuje … len neviem ci domysleli ze mam doma dva TV tak potrebujem dve karty

  13. Vydieraci posraty nech sa poseru v tom luxembursku. Lepsie to uz stv spravit ani nemohla. Nech im to ani nedaju!!!!!!!

  14. Tu treba poďakovať Towercomu že niečo takéto zastrešil. RTVS v tom nejde sama. Už len dúfať že bude čoskoro karta doma. Ak nejaká teda bude.

  15. Som pekne vytočený !!! Poctivo si platím koncesionárske poplatky a taktiež si poctivo platím za programy SKYLINK. A aj napriek tomu sa budem musieť pozerať na MS v hokeji na tie slovenské SD mazanice ? Tak toto je už moc !!! Už niekoľko rokov čekáme kým sa RTVS zobudí a začne vysielať v HD. A teraz toto !!! Aké kartičky ? Prečo zase obťažujú ľudí s takýmito pič..mi. Kto zaplatí za výrobu a distribúciu tých kartičiek ? O čo tu zase ide !? Páni bolševici spamätajte sa !!!

  16. Som pekne vytočený !!! Poctivo si platím koncesionárske poplatky a taktiež si poctivo platím za programy SKYLINK. A aj napriek tomu sa budem musieť pozerať na MS v hokeji na tie slovenské SD mazanice ? Tak toto je už moc !!! Už niekoľko rokov čekáme kým sa RTVS zobudí a začne vysielať v HD kvalite. A teraz toto ?!?! Aké kartičky ? Prečo zase obťažujú ľudí s takýmito pi….mi. Kto zaplatí za výrobu a distribúciu tých kartičiek ? O čo tu zas ide !? Veď všetky normálne CS programy sú už v HD na Skylinku. Tak prečo nie RTVS ??? Katastorfa !!!! Páni bolševici spamätajte sa !!!

  17. Skylink … považujem za brzdu pokroku. Som rád, že sa začínajú prebúdzaťsmerom k HD, no nechápem tú benevolentnosť k SD rozlíšeniu. Z môjho pohľadu už majú na Slovensku všetci HD placku a HD prijímač. A kôli zopár občanom, ktorí tv ani nepozerajú a ani nepotrebujú je zbytočné míňať obrovské financie na duplicitné šírenie SD signálu cez satelit. Je tu i DVBT. Dnes dokážu šikovní manageri predať i hrnce… za 1000€. Ale v skylinku akoby žiadni neboli. Nedokážu komunikovať so svojimi zákazníkmi, neodpovedajú na mail, ignorujú, len zvyšujú poplatky.
    Keby peniaze, ktoré míňajú na duplicitné šírenie použili na akciu k predaju HD prijímačov a SD odpojili, tak by na tom dobre zarobili. Zároveň by tým podporili výrobu HD prijímačov, TV, zamestnanosť, vývoj… Predpokladám, že keby rokovali s výrobcami tv, mohli by aj oni prispieť svojou troškou a bolo by to všetkým na osoh. Ale tu sa asi každý hrá na svojom piesočku… a závidí druhému. A nebude ústretový. Škoda.

  18. Ake SD, ved Skylink za SD programy ako STV, CT, TA3, OCKO, TV 8, LUX nikdy neplatil. Vsetko si platia telky sami. Skylink sa len na to prizivuje.

  19. Podobne to cakali aj u HD programov RTVS. Lenze ti s nimi pekne vypiekli.

  20. Celé mi to príde ako aprílový vtip. Žiadne bližšie info na webe rtvs, aké je kódovanie, akí prijímač na to potrebujem, kto kartu zaregistruje, kto bude riešiť prípadné reklamácie?

  21. RTVS vyjednali exkluzívne obchodné podmienky.
    No super !! Ale pre koho ? Citát z ich webu:
    „RTVS bude sumu za túto distribúciu uhrádzať až od roku 2017. Oproti súčasným nákladom za SD vysielanie tak ušetrí až o 370-tisíc EUR ročne. Náklady na HD distribúciu bude do tej doby znášať Zmluvný partner RTVS, spoločnosť Towercom, a.s.“
    A ja teraz sa pýtam, koľko vás (nás) budú stáť tie úžasné dvojprogramové karty o ktoré by nikto zo zákazníkov SKYLINK nemal záujem keby ste sa nejako dohodli ?
    No koľko ? 1€ ,2€ alebo viac ? ?
    Počet zákazníkov SKYLINK je na Slovensku cca. 700tisíc…
    Takže koľko ste páni manažéri zarobili ??? Veľké

  22. Dobre je ako je. Ja neriesim. Este nech to Towercom pripoji na Plustelkove karty a nebude treba ani tie verejnopravne karty. Skylink nech ide do riti. Ved sa budete este cudovat ked vam vypnu aj to posrate irdeto a zapnu ten ich lacny Viaccess a zase budete musiet kupovat nove karty a rovno aj s boxom.

  23. Len tupec môže obhajovať TO čo práve urobila RTVS !
    Do neba volájúci nezmysel ! Prídu na trh s ponukou HD vysielania ako suverénne poslední v celej strednej Európe a idú vymýšľať nejaké novinky. Idioti ! Veď viac ako polovica ľudí si tú kartu ani nebude mať kam strčiť, akurát tak niekam…
    Alebo si myslia že teraz ľudia vymenia svoje existujúce karty za tie ich dva chudobné programy ? To si teraz zo zakázníkov Skylinku robia rukojemníkov v ich vydieračskom kšefte ? Skylink má na Slovensku 700 tisíc zákazníkov ! To nám teraz každému pošlú zadarmo dekódovaciu kartu ? Koľko to bude stáť ? Kto to zaplatí ? Som na 100% presvedčený že od r. 2016-17 kôli tým kartám zdvihnú koncesionárske poplatky. Nech stojí výroba jednej karty len 1€ každý si domyslí koľko to daňových poplatníkov bude stáť.
    A neviem prečo tu stále niekto kydá na SKYLINK ? Nechceš platiť servisný poplatok tak neplať ! Objednaj si nejaký balík a máš to v cene, tak ako u iných operátorov, nikto ťa nenúti aby si im platil. Keď chceš pozerať TV zadarmo tak si daj DVB-T, a máš komunizmus. Všetko čo je zadarmo je zlé ! Lebo nič nie je zadarmo !!!

  24. Rozohnený joggo má nový nik. Tiež s dvojitým „Gé“.

  25. Héééj goggo ! O čom točíš ? Potrebuješ nejak pomôcť ? Napíš, rád to pre teba urobím ! IGGY

  26. To IGGY..
    Väčšina krabíc má aj čítačku aj modul takže si nikto nebude strkať kartu niekam do niekam ako píšeš. Okrem toho je ešte X možností ako využiť druhú kartu súbežne s primárnou čítačkou ale to už je na inú debatu.. Čo sa týka toho prečo RTVS (trochu ťa opravím Towercom), RTVS s tým nemá nič spoločné okrem toho že sú distribútorom signálu, sa pustilo do riešenia vysielania svojich programov je prostý.. Práve ten Skylink ktorého tu tak vehementne obhajuješ na Slovensku robí čiernu tmu inak povedané, zarába na systéme, ktorý nikto v najbliššej dobe nezmení pretože sú lobby ktoré to tlačia do záchoda.. Towercom nie je hlúposť ale realita na princípe ktorej v budúcnosti vznikne zdravá konkurencia pre takého šmejda akým bezpochyby je Skylink. Antik sat odložil svoj štart a pouvažuj prečo. možnože na to prídeš aj sám..

  27. LaCi, takže fajn, pohodička, podľa Teba prechádzka ružovou záhradou.
    No uvidíme ! Len aby si sa nepomýlil jak minule. Ja si myslím, že okolo tých trapných kariet bude v na Slovensku ale aj v Česku „ešte veľký hokej“.
    Držím Slovákom palce a hlavne pevné nervy. 😉 Ciao.

  28. Dnes som skúsil prehľadať transpodér skylinku na ktorom vysiela ČT HD a na moje prekvapenie už naladilo aj STV 1HD aj STV 2HD.Programy sú zatiaľ zakódované,ale podľa mňa bude otázka času,kedy to spustia./MS vhokeji sa blížia/

  29. pre Fera : Len tak mimochodom uz od 15.4. by si ich naladil lenze karty nie su aj ked hovorili ze uz prvych 150ks poslali ale no neviem komu a kam ale jeden predajca ich uz ma v ponuke / tpplus.**/ no nechame sa prekvapit co s toho bude nakoniec

  30. RTVS nebola pripravena ta take mnozstvo objednavok. Necakali ze bude taky zaujem tak nemali ani tolko karie a museli ich doobjednavat. Prve karty uz odisli tak cakajte. Na mail sa ozyvaju len ked nie je nieco v poriadku.

  31. Jáááaj ! Ahááá !
    Tak oni nečakali taký veľký záujem ?! To je divné !? A čo čakali ?????
    Za toto idiotské rozhodnutie (ignorovať 2 milióny zákazníkov skylink) by mal byť niekto zodpovedný a vysvetliť v médiách čo sa tu vlastne deje. Zatiaľ je v médiách tichúčko, ani vo včerajšej relácii ON AIR o kartách ani slovko.
    A koľko bolo vlastne pripravených kariet ? 2 alebo 3 ?
    Asi tak možno spolu tri: pre Kiscu, Micku a Ficku.
    Lebo inak by tých, „akože150 odoslaných kariet“ malo už dááávno svojho majiteľa…
    A tie tri baby, čo vybavujú všetky tie objednávky, sa tam môžu aj po/srať.,.

Komentáre už nie sú povolené.