Reklama

Plustelka testuje úspornejší audio kodek, voľnú kapacitu môže využiť na rozširovanie ponuky

Spoločnosť Towerhome, ktorá prevádzkuje digitálnu terestriálnu platformu Plustelka, zmenila dnes formát hlavnej audio stopy u televízneho programu ČT1, ktorý vysiela vo štvrtom celoplošnom multiplexe, z MPEG-1 layer2 na AAC (MPEG4 zvuk).

Testujeme úspornejší zvukový kodek HE-AAC pri programoch Plustelky, v prípade úspešných testov sa nám otvára priestor pre úsporu kapacity v 4. celoplošnom multiplexe,“ uviedol pre náš portál SatelitnáTV.sk Michal Šuran, marketingový manažér spoločnosti Towercom. „Potrebujeme otestovať pripravenosť koncových zariadení na tento nový zvukový profil,“ dodal.
Pokračovanie nižšie:


Len pre porovnanie. Priemerný dátový tok audia vo formáte AAC-HE na programe ČT1 dosahoval počas našich dnešných testov 65 kbps oproti 190 kbps v prípade zvuku v staršom formáte MPEG. Ak by teda Plustelka použila tento audio kodek na všetkých programoch, naskytla by sa tu možnosť ďalšej voľnej kapacity na prípadné rozšírenie programovej ponuky.

Aktuálne je voľné miesto v štvrtom multiplexe na jeden televízny program, keďže z ponuky bol vyradený športový program Slovak Sport.TV. Pri použití novšieho audio kodeku by tu tak bola teoreticky voľná kapacita až na dva nové programy. Pekným príkladom je maďarská platforma MinDig TV Extra, ktorá šíri bežne vo svojich multiplexoch 13 až 14 televíznych programov v štandardnom rozlíšení (SD/MPEG-4). Aktuálne je pritom v našom 4. multiplexe vysielaných len 11 staníc v kompresnom formáte SD/MPEG-4 a dva dátové kanály OTA.

Ďalšou variantou, ktorá pripadá do úvahy, je presunutie katolíckej televízie LUX do prvého multiplexu, kde by vzniklo vo štvrtom multiplexe ďalšie voľné miesto. Podľa dostupných informácií aj na túto tému prebiehajú už aktuálne rokovania medzi TV LUX a spoločnosťou Towercom. O tom sme Vás však už informovali na našom portáli SatelitnáTV.sk v tejto správe.

Zoznam programov Plustelky a ich audio stôp:
ČT1 – CZ (AAC-HE), qaa (AAC-HE)
ČT2 – CZ (MPEG), qaa (AAC-HE)
TV LUX – SK (MPEG)
Eurosport – CZ (MPEG), HU (AAC-HE)
Eurosport2 – CZ (MPEG), HU (AAC-HE)
Film+ – CZ (MPEG)
Viasat Explore/SPICE – CZ (MPEG), HU (AAC-HE)
Viasat Nature – CZ (MPEG), HU (AAC-HE)
Viasat History – CZ (MPEG), HU (AAC-HE)
Nickelodeon – CZ (MPEG), HU (AAC-HE)
VH1 – EN (MPEG)

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Ked budu staznosti ze nejde niekomu zvuk tak je to v prdeli.

  2. Testovať môžu koľko chcú. Už mali spustiť aj DVB-T2 a nič.

  3. Nezvazuje Plustelka spustit len doprovodne tytulky a na usetrenej datovej kapacite pri 11 programoch mohli spustit este dva az tri HD programy.

  4. Mne na tv Sony ide zvuk na CT1 bez problemov ci je MPEG alebo AAC.

  5. pridajte CT D/art a kupim si aj platenu ponuku, zatial bezim len na CT1/2!
    nic ine zaujimave v programoch nevidim

  6. Zvuková stopa ide bez problémov.Na ČT2 sú dostupné obe normy.Áno,ČT ponúka iný rozmer televízie.Otázka znie-prečo stále nieje spustený STV3,ktorý mohol byť aj detský kanál?! V STV majú ľudí-techniku-aj bohatý archív.

  7. Ked ste vyradili Slovaksport mohli by ste dat namiesto neho CTsport a bolo by to super

  8. Berty ČT Sport nemôýže byť vysielaní na našom území či už cez satelit alebo DVB-T kôli právam na relácie ktoré môžu byť šírené len v ČR.

  9. No na zircone t3000hd je počuť rozdiel medzi aac a mpeg. AAC zvuk je horšej kvality. To isté platí pri maďarských staniciach s výnimkou tv2. Neviem prečo ale pri tv2 je zvuk v poriadku

Komentáre už nie sú povolené.