Reklama

VU+ Zero – linuxový prijímač od známeho výrobcu za prijateľnú cenu

Už niekoľko týždňov je v predaji nový linuxový HDTV prijímač VU+ Zero, od známeho kórejského výrobcu Marusys, ktorý má jeden vstavaný DVB-S2 tuner a jednu čítačku dekódovacích kariet. Prijímač je menších rozmerov, pracuje, ako už býva zvykom u značky VU+, pod systémom Enigma 2 a štandardne sa dodáva v čiernom alebo v čisto bielom farebnom prevedení. Rovnakej farby akej je prijímač je aj jeho diaľkové ovládanie. Box je vybavený 742 MHz procesorom, 512 MB RAM a 256 MB flash pamäťou.

Základná charakteristika:
Rozmery: 160x145x30 (ŠxHxV) mm
Procesor: 742 MHz MIPS
RAM: 512 MB
Flash pamäť: 256 MB
1x čítačka kariet
1x DVB-S2 tuner
2x USB2.0 (zadný panel)
1x Sieťové rozhranie Ethernet (10/100 Mbit)
1x konektor HDMI
1x AV výstup (jack)
Rozlíšenie až do 1080p
Podpora: DiSEqC 1.0, 1.1 a 1.2, USALS, Teletext, EPG, Timeshift, PVR, HbbTV, webový prehliadač Opera, BlindScan, AirPlay a množstvo ďalších pluginov.

Pokračovanie nižšie:

Obsah balenia
Spolu so satelitným prijímačom nájdeme v balení ešte aj diaľkové ovládanie, dve batérie typu mikrotužky (AAA), externý napájací zdroj, HDMI ako aj analógový AV kábel (jack/3x cinch), stručný užívateľský manuál (rýchle nastavenie) v slovenskom a anglickom jazyku a externý IR snímač, ktorý sa môže hodiť v prípade ak sa užívateľ rozhodne pre umiestnenie prijímača niekde na skryté miesto (napr. za televízor).

vu_zero_f4

Predný a zadný panel:
V prednej časti prijímača VU+ Zero sa nenachádza žiadne ovládacie tlačidlo ani displej, ale iba jedna biela LED dióda, ktorá v prevádzkovom režime svieti jasnejšie a v StandBy režime tmavšie (jas je možné nastaviť). K dispozícii je ešte na prednom panely aj zabudovaný IR snímač diaľkového ovládania ako aj jedna čítačka dekódovacích kariet. Karta sa vkladá do čítačky smerom dopredu a dole. Na celej prednej strane, ako aj vrchnej časti prijímača je nalepená ochranná fólia, ktorú je nutné samozrejme pred spustením odlepiť, keďže je fólia nalepená aj na vetracích otvoroch.

V zadnej časti nájdeme vstup pre koaxiálny kábel (LNB in), analógový AV výstup (jack), HDMI, Ethernet či 2x USB 2.0 konektory ako aj RJ14 pre pripojenie externého IR snímača. Nechýba ani sieťový vypínač a konektor pre pripojenie externého napájacieho zdroja.

vu_zero_f7

vu_zero_f6

Diaľkové ovládanie
Ako som už spomínal v úvode, diaľkové ovládanie je dodávané v rovnakej farbe ako prijímač. Na testy sme mali k dispozícii prijímač v bielom prevedení, teda aj diaľkové ovládanie bolo preto bielej farby. Citlivosť samotného ovládania je dobrá, funguje aj s inými prijímačmi značky VU+.

soloSE_DOsoloSE_DO2

Skúsenosti
Vzhľad hlavného menu, ako aj elektronického programového sprievodcu (EPG) je u linuxových prijímačov pracujúcich pod systémom Enigma 2 asi zbytočné popisovať, keďže existuje niekoľko stoviek skinov (vzhľadov), ktoré je možné do prijímača nainštalovať. Každý užívateľ si teda určite nájde minimálne jeden, ktorý mu bude najviac vyhovovať. Samozrejmosťou je aj podpora slovenského a českého jazyka a to nielen v menu, ale aj v prípade znakov v EPG či teletexte.

VU+ Zero som dostal na testy s originálnou verziou firmvéru z 8. októbra 214 (Experimental factory). Keďže sa jednalo už o staršiu verziu, ktorá môže obsahovať niekoľko chýb, nainštaloval som do prijímača pomocou USB kľúča novšiu dostupnú verziu. Na výber sú ako originálne verzie, tak aj tie neoficiálne od tímov VTI, OpenPli, Black Hole či OpenATV. Z tých neoficiálnych som osobne vyskúšal firmvér od VTI či OpenATV.

Po úvodnej inštalácii je ešte nutné pre správnu funkčnosť dekódovacej karty v internej čítačke do prijímača nainštalovať potrebný softvérový dekóder. V prípade kariet freeSAT či Skylink ICE je možné používať CCCam ver. 2.3.0, pre Irdeto karty zase Oscam. Najnovšie Skylink M7 Irdeto karty s prijímačom vôbec nefungujú.

Pre vyhľadávanie programov je možné použiť ako manuálne, tak aj automatické vyhľadávanie, poprípade BlindScan. Pre skúsenejších užívateľov je tu samozrejme možnosť nahrať si setting pomocou programu DreamSet, ktorý si nainštalujeme do PC so systémom Windows. Pre zariadenia Apple so systémom MacOS je zase dostupný program iDreamX. U firmvérov OpenPLI či OpenATV je k dispozícii aj funkčný FastScan, ktorý môžu využiť majitelia dekódovacích kariet platformy Skylink. Vďaka FastScanu je tak možné vyhľadať všetky programy z ponuky Skylinku (satelitné pozície ASTRA 23,5°E a 19,2°E) za pár sekúnd.

Samozrejmosťou prijímača je aj podpora príjmu z viacerých družíc pomocou DiSEqC prepínačov či natáčacieho zariadenia. Pri mojich testoch VU+ Zero bez akýchkoľvek problémov spolupracoval s DiSEqC prepínačmi ver. 1.0, 1.1, ako aj s natáčacím zariadením (motorom) USALS.

Prepínanie programov medzi dvomi kanálmi v štandardnom, ako aj vo vysokom rozlíšení trvá maximálne do dvoch sekúnd.

vu_zero_m4vu_zero_m3vu_zero_m1vu_zero_m8vu_zero_m7vu_zero_m6vu_zero_m12vu_zero_m11

Pluginy
Už v oficiálnej verzii softvéru nájdu užívatelia niekoľko predinštalovaných pluginov (modulov) ako MediaScanner, YouTube, webový prehliadač Opera, StreamTV Player, webové rozhranie OpenWebif, Prehrávač obrázkov, Wireless Acces Point, HDMI CEC či UI 3D Setup. Ďalšie je možné doinštalovať z internetu priamo v sekcii „Moduly“ štandardne stlačením zeleného tlačidla na diaľkovom ovládaní.

Medzi zaujímavé pluginy patrí určite aj HbbTV. Vzhľadom k tomu, že hybridné vysielanie ponúka divákom už aj náš verejnoprávny vysielateľ, tento plugin by preto nemal chýbať v žiadnom prijímači. HbbTV aplikácia od RTVS, ponúka napr. archív spravodajských relácií, spravodajstvo či superteletext. Po nainštalovaní potrebného pluginu sa potom HbbTV spúšťa štandardne červeným tlačidlom na diaľkovom ovládaní.

vu_zero_m9

Streamovanie videa na mobilné zariadenia a PC
Po zadaní IP adresy boxu do webového prehliadača v PC môžeme prijímač pohodlne ovládať, vyhľadávať programy v EPG, posielať správy alebo odkazy na obrazovku či streamovať videá, sťahovať nahrávky, priamo do PC. Ako box tak aj PC musia byť samozrejme zapojené v jednej domácej sieti.

Pre streamovanie nahrávok či živého televízneho vysielania na mobilné zariadenia s operačným systémom iOS využívam u prijímačov so systémom Enigma 2 osobne platenú aplikáciu e2Remote, ktorá ponúka okrem streamu aj kompletne ovládanie prijímača, nastavenie časovača a množstvo ďalších zaujímavých vecí ako aj úprava settingu. Viac o mobilnej aplikácii si môžete prečítať v tomto článku. K dispozícii je však aj originálna bezplatná aplikácia priamo od výrobcu prijímača a to ako pre iOS tak aj pre zariadenia so systémom Android (podrobnosti na stránke http://vuplus.com/sub/sub0110.php).

U VU+ Zero som si všimol, že nepodporuje transcoding streamu, nie je teda možné si nastaviť dátový tok samotného streamu ako je tomu u vyšších modeloch značky VU+. Stream je teda v originálnej kvalite.

Multimédiá a PVR
Po pripojení externého pamäťového zariadenia môžeme využiť aj funkcie ako PVR, TimeShift či permanentný TimeShift. Nahrávky sú vo formáte .ts a sú kompletne so všetkými audio stopami, DVB titulkami ako aj s teletextom. Nie sú kódované, preto ich bez akýchkoľvek problémov prehráme aj na PC či v iných zariadeniach. Nahrávať je možné súčasne z toho istého satelitného transpondéra maximálne až sedem kódovaných HD programov.

Počas testov som vyskúšal nahrávať ako na externý USB tak aj na sieťový disk, ktorý som mal v mojom prijímači VU+ Duo2. V oboch prípadoch fungovalo všetko bez akýchkoľvek problémov. Disk je však potrebné najskôr inicializovať.

Podľa výrobcu je možné VU+ Zero použiť ako sekundárny prijímač niekde do spálne či detskej izby a to hlavne vďaka jeho multimediálnym funkciám ktoré, ponúkajú užívateľom možnosť prehrávania multimediálnych súborov z externého USB či sieťového disku.

vu_plus_domacnost1

Ďalšou zaujímavou funkciou, ktorá stojí za zmienku je možnosť sledovania televízie pomocou streamu z iného prijímača. Stačí si len do originálneho firmvéru nainštalovať plugin s názvom Remote channel stream converter, ktorý je dostupný v ponuke pluginov priamo v menu (vo firmvéry od VTI bol už tento plugin štandardne predinštalovaný). Pomocou tohto pluginu sa potom dokáže prijímač VU+ Zero po zadaní potrebných údajov (IP adresy, mena, hesla…) veľmi jednoducho pripojiť k inému prijímaču v domácej sieti ako napr. VU+ Duo2 a z neho streamovať všetky televízne programy po sieti a to aj so všetkými audio stopami či dokonca s teletextom alebo aj s elektronickým programovým sprievodcom. Bez problémov je možné takéto streamované programy aj nahrávať na pevný disk. V tomto prípade tak prakticky dokáže prijímač fungovať aj bez pripojenia koaxiálneho kábla z LNB. Pre plnohodnotné využívanie oboch prijímačov je potom najideálnejšie mať u hlavného prijímača, z ktorého sa programy streamujú k dispozícii dva a viac tunerov.

K domácej sieti je možné prijímač pripojiť nielen pomocou LAN kábla, ale aj WIFI adaptéra. Ten však nie je súčasťou balenia, možné je ho dokúpiť zvlášť. V prípade ak sa však rozhodnete prijímač pripojiť bezdrôtovo k sieti pomocou WIFI adaptéra, odporúčam si zakúpiť originálny WIFI adaptér od VU+, keďže nie každý adaptér je kompatibilný spolu s prijímačom.

Vďaka multimediálnemu prehrávaču dokáže prijímač prehrať aj najznámejšie multimediálne video súbory typu AVI, MPEG, FLV, MKV či MP4 a to aj s externými titulkami. Pri mojich testoch som vyskúšal titulky vo formáte .srt, u ktorých prijímač zobrazoval korektne aj znaky s diakritikou. Okrem video súborov nie je problém pomocou prijímača prezerať aj fotografie (BMP, JPG, PNG) či počúvať hudbu (MP3, WAV) a to ako z externého tak aj sieťového disku.

Záver:
Vu+ Zero je veľmi slušne vybavený a hlavne cenovo dostupnejší satelitný HDTV prijímač, ktorý pracuje pod systémom Enigma2. Určite stojí za zmienku aj kvalitná softvérová podpora, multimediálne funkcie, stremovanie videa na mobilné zariadenia, PC či veľké množstvo modulov, ktoré je možné do prijímača nainštalovať a rozšíriť tak jeho funkcionalitu. Ako všetky linuxové prijímače, tak aj VU+ Zero je vhodný najmä pre skúsenejších užívateľov.

Doporučená maloobchodná cena prijímača: 119 eur s DPH
Odkaz na produkt: VU+ ZERO (biely), VU+ ZERO (čierny)

Za zapožičanie prijímača VU+ ZERO ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. doteraz som mal aliena no so zerom sa to veru neda porovnat. stabilita, rychlost. u mna zatial spokojnost

  2. Aké sú nároky na LAN pri bezproblémovom streamovaní SD a HD programov do PC? Postačí Ethernet 100Mbps, alebo Wifi do 150, prípadne 300Mbps?

  3. Prijimac objednany. Som zvedavy na to streamovanie po sieti.

  4. @Adam

    Zvladne v pohode, no pri externych diskoch by som skor odporucal disk s externym napajanim. Netrpi potom tak zdroj prijimaca.

  5. Streamovanie funguje bez problemov ako aj u inych prijimacov VU+. Za cenu aku sa box predava nie je co riesit.

Komentáre už nie sú povolené.