Reklama

Koniec šírenia programu STV HD na satelite Astra 3B (23,5°E)

Slovenský verejnoprávny vysielateľ, Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS), ukončil satelitnú distribúciu svojho HD programu s názvom STV HD na satelite Astra 3B (23,5°E). Ten bol k dispozícii zákazníkom satelitnej platformy Skylink od 9. mája minulého roku z frekvencii 11 934 MHz.

Oficiálne však program nebol dostupný v ponuke Skylink už od augusta 2014, preto sa nenachádzal ani v zozname FastScan, ktorý využívajú certifikované prijímače Skylink Ready. Satelitnú distribúciu zabezpečovala spoločnosť Towercom.
Pokračovanie nižšie:


Vzhľadom na skončenie zmluvného obdobia vysielania RTVS HD na satelite Astra 3B bolo vysielanie dnes ukončené. V spolupráci s verejnoprávnym vysielateľom pripravujeme trvalé riešenie, aby sa obidva kanály RTVS v HD rozlíšení vrátili na satelit Astra 3B,“ uviedol pre portál SatelitnáTV.sk Michal Šuran, marketingový manažér spoločnosti Towercom.

Diváci, ktorí majú aj naďalej záujem sledovať program Jednotka HD vo vysokom rozlíšení, si ho môžu naladiť prostredníctvom DVB-T vysielačov. Vysielanie je dostupné nekódovane (FTA) v vrámci verejnoprávneho multiplexu (MUX 3) na celom Slovensku.

Zo satelitných operátorov ponúkajú stanicu Jednotka HD platformy Magio Sat a DIGI TV.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Takže odteraz na satelite: all eyes on… Magio, DIGI… 😉

  2. a dobre spravili, nech sa Skylink neprizivuje ale nech si to zaplati sam ako Magio ci DIgi. Preco by to mala platit RTVS z nasich dani a M7 brat za to peniaze.

  3. A teraz šup Stv na satelit bez „manipulačných“ nezmyslov.

  4. S tým sa dá len súhlasiť, Megi. Neviem, prečo by sme my, tí z najchudobnejších v Európe ešte mali dotovať nejakú multimiliardarskú spoločnosť niekde ďaleko, v bohatom Luxembursku. Veď je tú úplne zvrátené.

  5. RTVS by mohla kludne prejst na Thor ktory je lacnejsi. Nehovoriac o tom ze tam su styri platformy kdezto na Astre len Skylink.

  6. Zabudli ste uviest IPTV Antik, kde je STV1 aj STV2 v HD rozlíšení.

  7. Čo je si pamätám Glisník oznamoval že STV 1 budú šíriť oni aj po ukončení RTVS a som sa prekvapil keď zrazu tma 😀

    Tak by to malo byť keď zlodejská banda Skylink chce poplatky nech si všetko platia.
    To je trhová ekonomika, RTVS by malo samo prenajať satelit a šíriť signál s neho a poskytovatelia kabloviek a sat vysielania ak by chceli signál nech platia, obyčajný ľudia platia koncesionárske poplatky a prístup by mali zdarma.

  8. Prosim, vysvetlite mi, laikovi, ked mame Skylink, uz nenaladim STV HD?

  9. @Zuzi

    Ved o tom je tato sprava. Nie, nenaladis. STV nema na to peniaze a Skylink to platit nechce zo svojho.

  10. Viete, ľudia, ako by to malo byť vyriešené u nás aj v Čechách? Presne tak, ako to majú v Rakúsku, tam sa M7 Group tiež priživuje na satelitných kartách ORF. Malo by to fungovať ale tak, ako u nich…

    Karta ORF so všetkými rakúskymi verejnoprávnymi + komerčnými kanálmi aj v HD —> platí sa iba jednorázovo za kartu, ďalej už nič.
    Ďalšie mesačne platené kanály na kartách ORF –> platené služby AustriaSat (M7 Group).

    Čiže premietnuté do slovenskej a českej situácie…

    Karta ČT so všetkými českými verejnoprávnymi + komerčnými kanálmi aj v HD —> platiť jednorázovo za kartu, ďalej už nič.

    Karta STV so všetkými slovenskými verejnoprávnymi + komerčnými kanálmi aj v HD —> platiť iba jednorázovo za kartu, ďalej už nič.

    Pre ďalšie platené kanály by mohli ľudia abonovať u Skylinku na kartách STV/ČT. Nič komplikované by si to nežiadalo, iba trošku rozumu, dôvtipu a spoluprácu českých/slovenských verejnoprávnych a komerčných vysielateľov, a rakúsky model by mohol fungovať aj tu. Skylink by bol postavený tam, kam patrí – do segmentu extra platených služieb s platenými tematickými kanálmi.

  11. Súhlasím s ryanom a v tej súvislosti ma napadá moja večná otázka,prečo Digi nie je ochotná pustiť do obehu karty nepárované na ich prijímač…všade okolo to beží,len u nás nie a nie…

  12. Praveze trend je taky ze sa vsetko paruje. Samotnu kartu DIGI nebude mat asi nikdy. Maximalne tak s modulom. To by som privital aj ja. Niekde sa ale vyjadrili ze moduly testovali a nespolupracovali s viacerimi telkami.

  13. DIGI maximálne s modulom, aj v tom prípade spárovane. Samostatná nespárovaná karta nikde k dispozícii nie je, ani v Rumunsku. S výnimkou určitých kruhov, ktoré tú kartu používajú na iné ciele, tak tie ich karty už spárované nie sú. 😀

  14. No veď som aj mal na mysli kartu s modulom…celkom rád by som skombinoval kartu freeSat,ktorá ide v Cryptoboxe v čítačke kariet bez problémov a do šachty by som dal modul Digi…na Skylink sa nemôžem natočiť lebo mám byt otočený len na príjem 1’W a ďalej na západ…

  15. Mmm, Telekom príjem DIGI s modulom plánoval, ale odložil to na dobu neurčitú.

  16. Mňa šokovalo, že som sa niekoľko dní nemohol dozvedieť, prečo STV1 už v HD na Skylinku nevysiela. Som zákazník Skylink a mali ma informovať, že im jedna stanica vypadla. Samozrejme, že nič. Žiadna správa na ich stránke.
    To mi vadí a to je pre nich ďalší čierny bod. Takisto nič na stránke RTVS.
    Mŕtvi chrobáci. Ja mám platiť, keď nezaplatím, vypnú ma. Keď oni tovar nedodajú, mŕtvi chrobáci.
    Špinavosť.
    Aby som nekrivdil, možno to aj niekde napísali. Lenže ja nemôžem a nemám záujem čítať všetko a všade. Takisto netrvám na tom, aby ma informovali osobne, hoci by im to nemalo robiť problém, pretože ak mi môžu posielať svoje mesačníky, môžu poslať aj krátku správu. Ale nikde nič.
    Som veľmi, veľmi nespokojný zákazník. A niečo s tým rozhodne urobím.

  17. Skylink mi uz pekne lezie na nervy, sustavne nejake zmeny a poplatky stale vyssie.kedy uz konecne bude verejnopravny multiplex aj cez satelit zadarmo?? Ved na to platime koncesionarsky!?

  18. @pope
    Nechcem ich obhajovať, ani to vôbec v mojom záujme nie je, ale treba uviesť, že pri STV HD bola odjakživa poznámka, že sa jedná len o dočasné testovacie vysielanie poskytovateľa a jeho doba závisí len od dohodnutej doby technického testu. Regulárne vysielanie to nebolo a Skylink to mal na stránkach označené, dokonca o tom bolo písané aj pri spustení.

  19. Je absurdné,aby v dobe , keď ľudia majú Full hd dokonca UHD tv boli vysielané programy v SD rozlíšení.Prečo to ide na ČT 1,2,4 sport v HD
    ale STV 1.2 to nejde.MS vo fotbale v Brazílii sa na STV 2 nedali vôbec
    pozerať pre nízku kvalitu obrazu.Ešte ,že máme ČT HD sport.Zas v tom
    hrajú hlavnú rolu peniaze.Ale na Slovensku je to asi normálne.Som rozhorče-
    ný liknavosťou kompetentných.
    Zostáva len dúfať, že sa to zlepší.

  20. Jednotku HD zrušili ale na servisný poplatok nezabudli,strhli ho už v marci,
    hoci avizovali od 1.4.2015.Skylink pribral sat. Thor2 tak nech si ho zaplatí a
    nežiada 2€ od ľudí.

  21. Je absurdné,aby v dobe , keď ľudia majú Full hd dokonca UHD tv boli vysielané programy v SD rozlíšení, stale nie je na internetovej stranke ziadna informacia ohladne programu STV HD . Za zvýseny poplatok 2 € by mal byt v ponuke aj program STV HD1 a STV HD2 . Ak sa to dohladne nenapraví budrem musiet ukoncit sluzbu so Skylinkom a nie som sam . Kompetentny by si to mali uz konecne uvedomit ze tymto sposobom stratia zakaznikov.

  22. Vieš, čo je predovšetkým absurdné v tejto dobe? Predovšetkým percento programov vysielaných v HD, natívnom HD, alebo vôbec širokouhlo na slovenských kanáloch. Telku môžeš mať hocijakú, keď ti to nebude korešpondovať s programami nevysielanými na úrovni doby.

    Skylink zabezpečoval iba distribúciu kanálu, jej dostupnosť cez Astru bude závisieť od toho, či si to STV z našich peňazí ufinancuje na tej drahej družici, lebo Skylink do toho nemieni dať ani cent.

  23. absurdistan pokracuje… predsa nebudem kvoli STV HD prepinat zdroj signalu na mojej telke! ked mam sat tak ho chcem mat co najviac podla pomeru kvalita/cena adekvatne k dobe v akej zijeme. predavame telky v 3k/4k? ciste scifi vzhladom k tejto situacii. krok spat! to sa robi iba na nasom krasnom Slovensku. (zda sa mi ze Cesi su na tom odjakziva podstane lepsie a maju jasno vo veciach) za vsetkym su peniaze… dan za slovicko demokracia. kazdy moze vsetko, hlavne tam kde su peniaze…

  24. …mal som doma combo prijímač DVB-T,(DVB-C),DVB-S ktorý bez problémov zlúčil všetky druhy signálu do jedného channel listu…aj to je jedno z riešení…

  25. Mate pravdu. Je to az zarazajuce, ze hlavne dva slovenske programy musime sledovat v nekvalitnom SD rozliseni !!! Nemaju na to financie. Hlavne ze musime platit koncesionarske poplatky. Ked mi nevyhovuje kvalita vysielania, preco ich mam platit ? Nie vsade sa da chytat terestrialne HD vysielanie. Vsade v Europe to funguje, len Slovensko zas zaostava…

  26. K tomu rakuskemu modelu karta sa plati sice iba raz ale mesacne sa playia koncesie 25 eur osoba alebo primac.

  27. Veď koncesionársky poplatok a prijímač sú veci úplne mimo systému. Po prvé, koncesie v Rakúsku platí každý, ani nemusí prijímať signál zo satelitu, takže z hľadiska témy je to úplne irelevantné. Po druhé, prijímač je oddelená záležitosť, môže si zabezpečiť taký, aký chce. Tak do toho nemiešajme veci, ktoré tam nepatria. Je tam karta ORF za jednorázovú cenu, za príjem sa pravidelne už nič neplatí.

  28. No váš štve že vam nejde stv 1hd ale niektorých švte že im nejde nič prípadne 2,3programy a ostatné nie…Hlavné je že človek ma zaplatene servisný poplatok skyling ready prímač a irdeto kartu ako ma byť…Keď sa človek ozve tak technik ta ma za debila a povie ti heh až resatrtuješ prímač a podobné hovadiny na iné sa nezmože než b konkretnu vec začali riešit…Neviem ale technici na skylinku su tupý ako bota ja by som ich povyhadzoval a poslal znova do školy…človek upozorní na ich chyby aj im povie kde je a oni stale dookola posielajú tie svoje inštruktáže čo stoja za hovno….Taktiež už nemam cas ani naladu neustale riešit problemy zo skylinkom a uvažujeme o odchode nakolko servis skylinku je pod úroveň.Važeny skyling ked ma nekdo zaplatene servisny poplatok.skyling ready primac aj vašu kartu za kotru sme museli este platit a mala byt nastalo malo by vam to fungovat…Ak to nefunguje tak by ste sa mali nad sebou zamysliet lebo za tie prachy co sme vlozili do skylinku a tým ako sme boli oklamany z vasej strany by som tu kraksnu skyling ready mal zapnut aj o polnoci a obraz by tam mal byt…

  29. Ako, naozaj, Skylink tu nie je na to, aby riesil technicke trable na dialku u jednotlivych uzivatelov. To sa od nich ani neda ocakavat, lebo kazdy problem na strane uzivatela je problem unikatny a osobitny. Bud si to teda clovek s dovtipom vyriesi sam alebo zavola hocijakemu satelitnemu instalaterovi, alebo poziadat niekoho, kto tomu rozumie. Skylink moze akurat poslat obnovujuci prikaz na kartu, ked ten nepomoze, tak je chyba inde. Mozes podakovat bohu, ze tam mas Skylink Ready prijimac s Fastscanom. Co by si robil pri preladeniach kazdy mesiac, keby si tam nemal Fastscan? Rutinnemu uzivatelovi to uz lezie na nervy, nie este tym, ktori to nezvladaju z vlastnych sil. Nabuduce pride opat dalsia velka vlna skenovania a ladenia. 🙂 Ale ked ti tie kondicie nevyhovuju a nevies nijak doriesit vypadok programov ani s pomocou, tak existuje mnoho dalsich satelitnych aj nesatelitnych operatorov. Treba to skusit s nimi. Eventualne, popis ten problem specifickejsie, detailnejsie v Diskusnom Fore SatelitnaTV.sk, mozno ti vieme poradit.

  30. A za čo platime konc.poplatky keď ešte aj servisný poplatok mam platiť? Ako Vahostav nenažrany.Mam len jedny nervy ale nie na vas vy banda zlodejska.A že kupte si hd prijímač a hd programy zrušite.U vás už končím idem ku konkurencii bez serv.poplatkov stv čky hd kvalita a lacnejšia tv.Koncim odchádzam

  31. Vydanie satelitnej RTVS karty

    Požiadať o dekódovaciu kartu RTVS môže platiteľ úhrad za služby verejnosti poskytované RTVS (ďalej aj koncesionárske poplatky). Žiadateľ sa preukáže evidenčným číslom SIPO alebo variabilným symbolom, pod ktorým platí úhradu. RTVS overí, či žiadateľ nemá voči RTVS záväzky v podobe neuhradených koncesionárskych poplatkov.
    V prípade oslobodenia od platenia úhrad žiadateľ zadá pridelený variabilný symbol a vo formulári označí, že je oslobodený od koncesionárskych poplatkov z dôvodu ŤZP.
    Dekódovacia karta RTVS umožní bezplatný príjem televíznych programových služieb RTVS Jednotka a Dvojka v SD rozlíšení a súčasne Jednotka a Dvojka v HD rozlíšení. Na oprávnenú žiadosť, doručenú a zaevidovanú pod jedným evidenčným číslom SIPA resp. variabilným symbolom, bude zaslaná jedna dekódovacia karta Programové služby RTVS sú zabezpečené systémom podmieneného prístupu Irdeto. Platnosť dekódovacej karty nie je časovo obmedzená.
    Služba prístupu k programovým službám RTVS prostredníctvom dekódovacej karty RTVS je viazaná na úhrady za služby verejnosti.

    Parametre satelitnej distribúcie televíznych programov RTVS na satelite ASTRA 3B:

    Jednotka SD , Dvojka SD Jednotka HD, Dvojka HD
    pozícia: 23,5° východne pozícia: 23,5° východne
    frekvencia: 11 836,5 MHz frekvencia: 12 363 MHz
    polarizácia: horizontálna polarizácia: vertikálna
    modulácia: QPSK modulácia: 8PSK
    FEC: 5/6 FEC: 3/4
    Symbolová rýchlosť: 27 500 kS/s Symbolová rýchlosť: 29 500 kS/s
    Formulár pre vydanie satelitnej RTVS karty

    Ak máte záujem o RTVS kartu a neplatíte koncesionárske poplatky, kliknite sem a zaregistrujte sa

    Manuál na používanie IRDETO karty na príjem programu RTVS – JEDNOTKA HD, DVOJKA HD, JEDNOTKA SD, DVOJKA SD

  32. Na stranke rtvs.org, alebo skylink.sk najdete parametre pre naladenie stv1 hd, stv2 hd. Vysielanie rtvs je od 30.4.2015 dostupne v hd formate na platforme skylink v zakladnom baliku Digital.

Komentáre už nie sú povolené.