Reklama

LinkBox 7 – Skylink Ready prijímač s možnosťou pripojenia na internet

LinkBox 7 je satelitný HDTV prijímač s jednou licencovanou čítačkou dekódovacích kariet IRDETO, ktorý je možné pripojiť aj na internet. Prijímač tak umožňuje užívateľom nielen bez problémov prijímať programy s dekódovacími kartami Skylink, ale aj využívať okrem štandardne dostupných funkcií ako PVR a TimeShift aj internetové aplikácie YouTube, Počasie, Wikipedia či počúvať internetové rádiá. Samotný box je menších rozmerov, dodáva sa v čiernom prevedení s externým napájacím zdrojom.

Základná charakteristika:
Rozmery: 200x126x40 mm
1x originálna čítačka dekódovacích kariet IRDETO
1x USB 2.0 (zadný panel)
1x konektor HDMI
1x konektor RJ 45 (ETHERNET)
3x RCA Audio (L/R), Video výstup
1x optický audio výstup S/PDIF
Fast Scan – pre rýchle a jednoduché ladenie SK/CZ programov
Pamäť pre uloženie 2000 kanálov (TV a rádio)
Spotreba v prevádzkovom režime max. 24 W, v pohotovostnom režime je menšia ako 1 W
Podpora: DVB-S/DVB-S2, DiSEqC 1.0, 1.1 a 1.2, USALS, Teletext, Timeshift, PVR, EPG, časové nahrávanie, rozlíšenie do 1080i, aktualizácia softvéru cez USB poprípade cez družicu (OTA)

Pokračovanie nižšie:

Obsah balenia
V krabici spolu so satelitným HDTV prijímačom LinkBox 7 nájdeme ešte diaľkové ovládanie, dve batérie typu mikrotužky (AAA), užívateľský manuál v slovenskom a českom jazyku, externý napájací zdroj a prepojovací HDMI kábel.

Predný a zadný panel
Na prednom paneli prijímača sa nachádza jedna licencovaná IRDETO čítačka dekódovacích kariet, do ktorej sa vkladá karta s čipom dopredu a dole. Okrem čítačky sa v prednej časti nachádza aj päť základných ovládacích tlačidiel (Vol. +/-, CH+/- a StandBy). Prevádzkový a pohotovostný režim prijímača signalizuje jedna červená/zelená LED dióda, vedľa ktorej sa nachádza ešte IR snímač diaľkového ovládania.

Linkbox_7_predn1

Zo zadnej strany prijímača nájdeme konektor IF in pre pripojenie satelitnej antény, optický audio výstup S/PDIF, konektor HDMI pre prepojenie s TV, RJ 45, USB 2.0 port, analógový audio a video výstup (CINCH) a konektor DC POWER pre pripojenie externého (12 V) zdroja

LinkBox_7_1 1

Diaľkové ovládanie
Diaľkové ovládanie je stredných rozmerov čiernej farby. Tlačidlá sú bielej farby s čiernym popisom. Citlivosť je priemerná, nie je preto ani príliš potrebné presne mieriť na samotný prijímač. Okrem štandardných tlačidiel sa nachádza na diaľkovom aj špeciálne tlačidlo USB, ktoré umožňuje bezpečne odobrať pripojené USB zariadenie či tlačidlo PVR, vďaka ktorému je možné pristúpiť priamo k nahrávkam na pevnom disku. Nechýbajú tiež ani tlačidlá pre označenie záložky v nahrávkach.

Prepínanie programov medzi dvomi kanálmi v štandardnom rozlíšení trvá maximálne do dvoch sekúnd, u programov vo vysokom rozlíšení je to v priemere o jednu sekundu pomalšie, teda maximálne 3 sekundy.

LinkBox_7_2 1

Menu a informačný panel
Hlavné menu je ladené do modro-sivej farby. Nachádza sa v ňom šesť základných kategórií ako Kanály, PVR, APPS, Systémové info, Nastavenie a Stav Irdeto CA. Pohybuje sa v ňom šípkami na diaľkovom ovládaní.

Na informačnom panely, ktorý sa zobrazuje pri prepnutí kanálu či po stlačení tlačidla INFO, je možné vidieť názov stanice, silu a kvalitu signálu, názov práve prebiehajúceho programu, ako aj doplnkové informácie o stanici (obrazové rozlíšenie, TXT, zvuk Dolby Digital, kódovaný kanál). Podrobnejšie informácie o programe je možné získať pri dvojitom stlačení tlačidla INFO na diaľkovom.

Linkbox7_m5Linkbox7_m4Linkbox7_m3Linkbox7_m14Linkbox7_m12Linkbox7_m11Linkbox7_m6Linkbox7_m1

EPG
Elektronický programový sprievodca je dostupný štandardne v režime MULTI EPG na obrazovke sa tak zobrazuje program až šiestich televíznych kanálov. Na výber je však ešte aj možnosť zobrazenia single EPG, teda program vždy len jednej vybranej stanice. Priamo z EPG je tiež možné pridať aj časovač nahrávania či rezerváciu programu a to jednoducho stláčaním modrého tlačidla pri vybranom programe.

Linkbox7_e1Linkbox7_e2

Prvotná inštalácia a skúsenosti
Počas mojich dvoj týždňových testov som mal prijímač k dispozícii so softvérovou verziou z 20. novembra 2014. Pri úplne prvom spustení prijímača poprípade po výrobných nastaveniach je nutné vykonať jednoduchú prvotnú inštaláciu. V štyroch krokoch si užívateľ nastaví najskôr jazyk, režim obrazovky, DiSEqC porty, v prípade príjmu z dvoch či viacerých družíc, a následne spustí vyhľadávanie programov pomocou funkcie FastScan, vďaka ktorej sa vyhľadajú a uložia programy podľa aktuálneho zoznamu satelitnej platformy Skylink. Celá úvodná inštalácia trvá približne jednu minútu vrátane vyhľadania všetkých programov.

Po vyhľadaní programov pomocou funkcie FastScan nie je možné presúvať programy. Vždy budú v poradí aké určí Skylink. Pokiaľ užívateľovi poradie nevyhovuje môže si vytvoriť obľúbené skupiny programov, v ktorých už presúvanie ako aj editácia umožnená je. Celkovo je k dispozícii osem obľúbených skupín, ktoré je možné premenovávať podľa vlastnej potreby (napr. Športové, Filmové, Slovenské atď.).

Pri úvodnej inštalácii by som sa však vrátil ešte ku kroku nastavovania DiSEqC portov. Prijímač podporuje funkciu auto DiSEqC, ktorá pomôže menej znalým užívateľom pri nastavovaní prijímača pri príjme až do štyroch družíc. LinkBox 7 tak vie automaticky zistiť, na ktorom DiSEqC porte sú zapojené LNB konvertory nastavené napr. na satelitné pozície Astra 3B (23,5°E) či Astra (19,2°E).

Vďaka licencovanej IRDETO čítačke kariet je možné bez problémov s prijímačom používať dekódovacie karty satelitnej platformy Skylink typu ICE, IRDETO ako aj najnovšie karty s vyšším zabezpečením M7 IRDETO. Bez problémov však fungujú aj karty satelitnej platformy freeSAT (ICE). Všetky spomínané karty som počas môjho testovania vyskúšal a nezaznamenal som s nimi žiadne problémy. Len pre informáciu, niekoľko týždňov nepoužívaná karta Skylink M7 Irdeto nabehla do 30 minút.

PVR a TimeShift
Po pripojení externého pamäťového zariadenia do zadného USB portu je možné využívať aj funkcie nahrávania (PVR) a časového posunu (TimeShift). Pevný disk sa odporúča po jeho pripojení k prijímaču naformátovať, keďže ten využíva linuxový formát ext4, z toho dôvodu sa objavuje aj hláška o naformátovaní disku pokiaľ je naformátovaný v inom systéme. Naformátovanie však nie je podmienkou. Pri mojich testoch som skúšal aj disk vo formáte FAT32 z ktorého vedel prijímač prehrať audio súbory ako aj obrázky ba dokonca aj naň nahrávať. Nahrávať je možné vždy len jeden program a úplne iný sledovať, no samozrejme len z rovnakého satelitného transpondéra. Dva a viac programov už prijímač nahrávať neumožňuje. Nahrávky sú dostupné kompletne so všetkými audio stopami s teletextom ako aj s titulkami. Prehrávať ich je možné iba v prijímači.

Prehrávač nahrávok umožňuje pretáčanie vpred so siedmymi rýchlosťami 1.2x, 2x, 4x, 8x, 16x, 32x, 64x a šiestimi rýchlosťami vzad 2x, 4x, 8x, 16x, 32x a 64x. Počas prehrávania je možné vkladať do nahrávky aj záložky a pri ďalšom spustení je tak možné sa presunúť jedným stlačením tlačidla na vybranú záložku. Funkciu je možné využívať napr. na označenie reálneho začiatku programu poprípade na označenie konca reklám.

Okrem prehrávania samotných nahrávok podporuje prijímač aj prehrávanie audio súborov mp3 a obrázkov typu jpg. Video súbory ako avi, mkv, prijímač nepodporuje rovnako ako ani obrázky typu gif či bmp. Nahrávky je možné zamykať, premenovávať, mazať, ako aj presúvať do iných zložiek na pevnom disku.

Linkbox7_m13

Timeshift je štandardne vypnutý, zapnúť ho je možné v menu (MENU-PVR-Voľba), kde okrem zapnutia je možné nastaviť aj dĺžku po ktorú sa má záznam dočasne ukladať na pamäťové zariadenie (od 30 do 120 minút). Po jeho zapnutí sa automaticky zaznamenáva program na pripojené pamäťové zariadenie. Kedykoľvek je tak možné program počas sledovania zastaviť či pretočiť späť.

Internetové aplikácie
V hlavnom menu v kategórii Apps sú dostupné štyri internetové aplikácie. Prvou je YouTube, vďaka ktorej je možné sledovať na prijímači videá z populárneho videoservera.

Druhou aplikáciou je prehrávač internetových rádií, ktorý ponúka užívateľom zoznam rádií prostredníctvom služby SHOUTcast, ktorá má vo svojom zozname už niečo cez 50 tisíc staníc. Aplikácia ponúka možnosť zoradiť internetové rádiá podľa rebríčka najobľúbenejších, žánru, no nechýba ani vyhľadávanie či možnosť vytvoriť si zoznam svojich obľúbených staníc. V zozname nechýbajú ani vybrané slovenské či české rozhlasové stanice. Z tých celoplošných som tam našiel napr. Rádio Jemne.

Počasie ponúka predpoveď vybraného mesta na štyri dni dopredu. Preddefinovaným mestom je Bratislava, maximálne je možné pridať do zoznamu až 10 miest z celého sveta.

Poslednou internetovou aplikáciou je Wikipédia. Ponúka možnosť vyhľadávania v populárnom portáli. Nevýhodou je však, že aplikácia umožňuje vyhľadávanie len v anglickej, nemeckej a španielskej verzii portálu Wikipedia. Vyhľadávanie v slovenskej ani v českej verzii v testovanom softvéry nebolo umožnené.

Všetky štyri internetové aplikácie je možné používať aj bez pripojeného externého pevného disku.

Linkbox7_m7Linkbox7_m8Linkbox7_m10Linkbox7_m9

Funkčnosť internetových aplikácií si môžete pozrieť aj na krátkom prezentačnom videu.


Záver
LinkBox 7 je užívateľsky jednoduchý satelitný HDTV prijímač, ktorý vďaka jednej licencovanej IRDETO čítačke dekódovacích kariet umožňuje príjem programov z platformy Skylink. Vďaka jednoduchej inštalácii zvládne prijímač naladiť aj menej znalý užívateľ. Okrem bežne dostupných funkcií ako PVR či TimeShift ponúka aj niekoľko internetových aplikácií. Pri nahrávkach je plusom možnosť zadávať záložky. Užívateľ si tak môže označiť v samotných nahrávkach napr. reklamy a takto jednoducho ich preskočiť.

Doporučená maloobchodná cena: 99,9 € s DPH.

Odkaz na produkt: LinkBox 7

Za zapožičanie prijímača LinkBox 7 ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. veru doteraz neexistuje poriadny skylink box s hbbtv.

  2. Hbbtv nie je zase az taky trhak. Zaujimave bude ak zrusia vsetky telky teletex.

  3. Prijimac mam uz jeden den doma. Celkom spokojnost. Obrazova kvalita celkom slusna. Skoda ale ze neprehra filmy z disku.

Komentáre už nie sú povolené.