Reklama

Americká DirecTV chce využiť dva nové satelity pre vysielanie vo formáte 4K/UHD

Operátor americkej satelitnej platformy DirecTV potvrdil na medzinárodnej výstave CES 2015, ktorá sa konala od 6. do 9. januára 2015 v Las Vegas, že jeho dva nové satelity budú slúžiť pre potreby vysielania vo formáte 4K na americkom trhu. Philip Goswitz, Senior Vice President DirecTV, dodal, že jeden z vynesených satelitov je už pripravený a druhý by mal byť v máji 2015.
Pokračovanie nižšie:


Goswitz ďalej povedal, že priemysel potrebuje spoločné štandardy, zavedenie týchto štandardov bolo hlavná motivácia jeho firmy pre vsup do nedávno vytvorenej UHD Alliancie. Všetky zúčastnené strany, ktoré ponúkajú 4K video sa musia dohodnúť na normách kvality s cieľom zaistiť konzistentný zážitok pre divákov.

Podľa Philipa Goswitza majú filmy tendenciu byť medzi prvými typmi obsahu, ktoré sú dostupné v 4K. Športové prenosy sú ale tie, ktoré lákajú divákov prejsť na nový štandard. Členmi novej aliancie je Disney, vysielateľ amerického športového kanálu ESPN, ako aj firmy Dolby Labs, LG, Samsung, Netflix, Panasonic, Sony, Fox a Warner Bros.

Prvé testy nekódovaného satelitného vysielania vo formáte 4K u nás zabezpečuje Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS), Česká televízia (ČT), České Rádiokomunikácie (ČRa) v spolupráci so satelitným operátorom SES na družici Astra 3B (23,5°E).

Technické parametre príjmu Ultra HD demo programu:
Družica: ASTRA 3B (23,5°E)
Frekvencia: 11 788 MHz
Polarizácia: Vertikálna
FEC: 9/10
SR: 27500
Norma: DVB-S2
Modulácia: 8PSK

Pre príjem testovacieho programu je potrebný Ultra HD televízor spolu so satelitným tunerom.

(red, advanced-relevision.com)

Mohlo by vás ešte zaujímať