Reklama

Šéf Českej televízie kandiduje do výkonného výboru Európskej vysielacej únie [aktualizované]

Po šestnástich rokoch môže Česká republika získať možnosť priamo sa podieľať na rozvoji vysielacieho prostredia v Európe. Generálny riaditeľ Českej televízie Petr Dvořák totiž kandiduje do výkonného výboru Európskej vysielacej únie. V jej vedení doposiaľ zasadol jediný český zástupca, a to Ivo Mathé v rokoch 1995-1998. Informovala o tom Česká televízia.

Hlavným poslaním výkonného výboru Európskej vysielacej únie, ktorá dnes združuje sedemdesiattri staníc z 56 krajín a má jedenásť členov volených na dva roky, je posilňovať a obhajovať úlohu verejnoprávnych médií v Európe ako základu demokratickej spoločnosti.
Pokračovanie nižšie:

Každá verejnoprávna stanica v Európe je dnes v pozícii, kedy musí zas a znova obhajovať svoju existenciu, vymedzovať sa voči politickým i ekonomickým tlakom a minimálne sa rovnakou pružnosťou ako média ostatné sa pri tom vyrovnávať s technologickými či kultúrnymi trendmi,“ hovorí generálny riaditeľ Českej televízie Petr Dvořák, podľa ktorého je zdieľanie hodnôt a postupov naprieč európskymi verejnoprávnymi médiami jedinou možnosťou, ako nielen ochrániť ich nezávislosť, ale urobiť z nej prednosť, nie hendikep. „Svoju kandidatúru vnímam jednak ako dôsledok úspechov, ktorých Česká televízia aj v európskom kontexte v posledných rokoch dosiahla, jednak ako možnosť artikulovať a priamo riešiť hlavné legislatívne otázky, ktoré sa dotýkajú nielen Českej televízie a Českého rozhlasu, ale médií verejnej služby naprieč jednotlivými štátmi,“ dopĺňa Petr Dvořák.

Kandidatúre Petra Dvořáka vyjadril podporu aj prvý český zástupca vo vedení Európskej vysielacej únie (EBU), jej viceprezident v rokoch 1995-1998, Ivo Mathé: „Robím to prvýkrát od roku 1998 v presvedčení, že po mnohých rokoch má Česká televízia v čele skutočnú osobnosť so záujmom o aktívny prínos pre EBU. Som si istý, že môže obohatiť a poskytnúť kvalifikované vedomosti a mnohoročné poznatky. Petr Dvořák je v čele Českej televízie od jesene roku 2011 a počas relatívne krátkej doby zložitú inštitúciu skonsolidoval a obnovil jej angažmán na medzinárodnom poli.

Voľba do výkonného výboru Európskej vysielacej únie prebehne dnes na Valnom zhromaždení EBU v Ženeve za účasti všetkých členských krajín.

Aktualizované 11:31: Generálny riaditeľ Českej televízie Petr Dvořák bol dnes v Ženeve zvolený do výkonného výboru Európskej vysielacej únie (EBU).

Okrem Petra Dvořáka, ktorý sa stal jediným novým členom výboru, do neho boli znovuzvolení napríklad generálni riaditelia rakúskej televízie ORF, francúzskej TF1, nemeckej BR/ARD, generálna riaditeľka švédskej SR, či jeden z hlavných riaditeľov BBC. Prezidentom výkonného výboru sa už v lete stal Jean-Paul PHILIPPPOT, RTBF (Belgicko) a vice-prezidentkou Anna-Maria TARANTOLA, RAI (Taliansko).

Mohlo by vás ešte zaujímať