Reklama

Thomson THS 813 – Skylink Ready prijímač za prijateľnú cenu

Na náš trh v posledných týždňoch prišiel nový satelitný HDTV prijímač Thomson THS 813, ktorý je nástupcom prijímača Thomson THS 812. Novinka ponúka oproti predchádzajúcemu modelu vylepšenú prvotnú inštaláciu či prehrávanie multimediálnych súborov z externého pamäťového zariadenia. Ďalšími zmenami, ktoré stoja za zmienku, sú menšie rozmery samotného prijímača a o niečo nižšia maloobchodná cena. Thomson THS 813 má jednu licencovanú čítačku dekódovacích kariet Irdeto, vďaka čomu získal tento prijímač aj certifikát Skylink Ready.

Pokračovanie nižšie:

Základná charakteristika:
Rozmery: 192 x 178 x 45 (ŠxHxV)
Hmotnosť: 0,59 Kg
Spotreba energie udávaná výrobcom: maximálne 23,40 W, štandardne 6,90 W
Spotreba energie udávaná výrobcom v pohotovostnom režime: 0,72 W
1x originálna čítačka dekódovacích kariet Irdeto
1x USB 2.0 (predný panel)
1x IR vstup pre externý snímač DO (nie je súčasťou balenia)
1x konektor HDMI
1X SCART konektor
Fast Scan – rýchle a jednoduché ladenie Skylink programov
Automatická aktualizácia kanálov (možnosť vypnutia)
Pamäť pre uloženie 4000 kanálov (TV a rádio)
Podpora: DVB-S/DVB-S2, DiSEqC 1.0 a 1.2, USALS, Teletext, Timeshift, PVR, EPG, časové nahrávanie, rozlíšenie až do 1080i či aktualizácia softvéru cez USB, alebo družicu (OTA)

Obsah balenia
V balení spolu so satelitným prijímačom nájdeme ešte externý napájací zdroj, diaľkové ovládanie + dve batérie typu mikrotužky (AAA) a veľmi stručný užívateľský manuál v slovenskom, českom a anglickom jazyku. Pre podrobnejšie informácie o funkciách prijímača odkazuje výrobca v stručnom manuály, ktorý je dodávaný s prijímačom, na svoju oficiálnu webovú stránku, kde si môžu majitelia stiahnuť podrobnejšiu užívateľskú príručku (http://www.thomsonstb.net/downloads/manuals/THS813_UM_SK.pdf). Prepojovací kábel HDMI nie je štandardne v balení, v prípade potreby je tak nutné si ho dokúpiť samostatne.

thomson_ths8134

Predný a zadný panel
Na predom panely a celom vrchnom kryte nového prijímača je potiahnutá ochranná fólia, ktorá chráni prijímač pred poškriabaním. Po kúpe je tak potrebné tieto ochranné fólie dať dole.

Z prednej strany prijímača nájdeme tlačidlo StandBy, štvormiestny 7 segmentový displej, jednu LED diódu (červená/zelená), ktorá nám signalizuje či je prijímač v prevádzkovom, poprípade pohotovostnom režime a jeden USB 2.0 port. K dispozícii je aj jedna licencovaná čítačka dekódovacích kariet Irdeto, do ktorej sa karta vkladá s čipom dopredu a dole. Samotná karta nejde do prijímača zasunúť celá, pár milimetrov preto trčí.

Na zadnej strane sa nachádzajú konektory LNB IN, LNB OUT, HDMI, SCART, digitálny koaxiálny výstup zvuku S/PDIF, IR vstup na externý infračervený snímač diaľkového ovládania (nie je súčasťou balenia), konektor pre pripojenie externého zdroja a sieťový vypínač.

thomson_ths8133 thomson_ths8131

Diaľkové ovládanie
Ovládanie je väčších rozmerov. Vstavaný IR snímač sníma povely z diaľkového veľmi dobre, nie je preto potrebné až tak presné mierenie na samotný prijímač a to aj pri jemnom stlačení akéhokoľvek tlačidla. Tlačidlo exit je na diaľkovom označené trochu netradične. Nie je na ňom nápis „Exit“, ale znak štvorčeka so šípkou doprava. Prepínanie kanálov trvá približne 2 sekundy u SD kanálov a to bez rozdielu či sa jedná o kódované či nekódované (FTA). Pri programoch vo vysokom rozlíšení (HD) bolo prepínanie o niečo pomalšie, a to cca 3 sekundy.

thomson_ths8132

Menu
Hlavné menu prijímača je ladené do červeno-sivej farby a obsahuje päť základných kategórií (Inštalácia, Ponuka informácií o prijímači, Podmienený prístup, Správca kanálov a Časovač). Počas mojich testov som mal k dispozícii verziu softvéru s označením H237_SK_V0.3.4 z 9.júla 2014, v slovenskom preklade som si všimol drobné chyby. Výrobca by tak mohol ešte popracovať na slovenskom preklade.

Menu je štandardne nepriehľadné, pokiaľ by to niekomu vadilo je tu možnosť na výber zo štyroch možností priehľadnosti (úplne nepriehľadné či priehľadné na 25%, 50% a 75%). Toto nastavenie je k dispozícii v časti „Inštalácia-Nastavenie systému-Priehľadnosť OSD“.

Informačný panel (i) obsahuje základné údaje o práve bežiacom programe, ako aj aktuálny čas, dátum či informácie o doplnkových službách kanálu: TXT, zvuk Dolby Digital či formát obrazu. Dvakrát po sebe stlačením tlačidla „i“ na diaľkovom sa zobrazí podrobnejší popis práve sledovaného programu z EPG. V prípade tretieho stlačenia „i“ sa na obrazovke zobrazia zase podrobnejšie informácie o stanici, ktorú práve sledujeme, a to konkrétne jej frekvencia, sila a kvalita signálu či video a audio PID.

Thomson_THS8138Thomson_THS8136Thomson_THS8137Thomson_THS8135Thomson_THS8131Thomson_THS8134Thomson_THS81311Thomson_THS81313

EPG
Elektronický programový sprievodca je k dispozícii po stlačení tlačidla „EPG“ v režime single EPG. Na obrazovke tak môžeme vidieť televízny program práve sledovanej stanice, meniť stanicu je možné jednoducho posúvaním sa šípkami v zozname hore-dole. Po zmene stanice sa prijímač prepne vždy na zvolený program. Šípkami je možné sa posúvať aj v samotnom programe vybratej stanice. Podrobnejšie informácie programu je možné zobraziť stlačením zeleného tlačidla, dni je možné meniť modrým a žltým tlačidlom. Pomocou červeného tlačidla je možné nastaviť časové nahrávanie a to ako jednorázového, tak aj pravidelne opakujúce sa podľa zvoleného času. Túto funkciu je možné tak využiť napr. v prípade seriálu, kde nemusíme nastavovať každý deň nanovo.

Thomson_THS8139

Prvotná inštalácia a skúsenosti
Pri prvom spustení prijímača je nutné vykonať prvotnú inštaláciu v piatich jednoduchých krokoch. Ako prvé je nutné nastaviť jazyk menu, krajinu, v ktorej sa bude prijímač používať a preferovaný video výstup. Na ďalší krok pokračujeme vždy modrým tlačidlom. V druhom kroku nastavíme jazyk zvuku, preferovaný výstup zvuku, zobrazovanie titulkov a ich jazyk. Následne nám prijímač ponúkne funkciu Auto DiSEqC (podpora pozícií 28,2°E, 23,5°E, 19,2°E, 13°E, 9°E), ktorú využijú a ocenia hlavne užívatelia pri príjme z viacerých družíc. V predposlednom kroku len potvrdíme nastavenie DiSEqC portov a prejdeme k samotnému vyhľadaniu kanálov pomocou funkcie FastScan. Na výber sú voľby „Zoznam kanálov Slovensko“ a Zoznam kanálov Česko“. Po výbere jednej z týchto možností sa do prijímača vyhľadajú a uložia aktuálne programy z platformy Skylink zoradené podľa prevádzkovateľa. V prípade vyhľadania programov pomocou služby FastScan ich však nie je možné presúvať. Užívateľ si však môže vytvoriť vlastné obľúbené zoznamy kanálov, v ktorých už presun je možný. Pamäť prijímača podporuje uloženie až 4000 kanálov (TV a rádio) a vytvorenie šiestich obľúbených skupín. Programy vo FastScan zozname sa automaticky aktualizujú pri zapnutí prijímača, zákazníkovi tak odpadá starosť dolaďovania či prelaďovania programov v prípade zmeny technických parametrov zo strany Skylinku.

Thomson_THS8132

Vzhľadom k tomu, že má prijímač licencovanú čítačku dekódovacích kariet Irdeto, bez problémov spolupracuje s dekódovacími kartami Skylink Irdeto/ICE, ako aj novými M7 Irdeto, poprípade aj konkurenčnej platformy freeSAT. U freeSATu je však nutné preskočiť prvotnú inštaláciu a naladiť si programy manuálne. V zozname družíc sa tiež nenachádza ani pozícia Thor/Intelsat 0,8°W, ktorú využíva práve freeSAT. Je ju teda nutné pridať manuálne spolu s frekvenciami.

Multimédiá a PVR
Na externé pamäťové zariadenie vo formáte FAT32, ktoré je možné pripojiť k prijímaču cez predný USB 2.0 port, je možné nahrávať obľúbené programy. Spustenie nahrávania je možné buď manuálne, alebo pomocou časovača, ktorý je možné nastaviť jednoducho priamo z EPG. Počas nahrávania nie je možné prepnúť na iný program a to ani v prípade programu z rovnakého transpondéra. Nahrávať je tak možné iba práve sledovaný program. Prijímač podporuje aj funkciu časového posunu TimeShift, tá sa štandardne spúšťa stlačením tlačidla pause a vypína tlačidlom stop.

Z multimediálnych súborov prijímač podporuje prehrávanie audio súborov a prezeranie fotografií. Z obrázkov podporuje formáty JPG a BMP, z audio súborov zase mp3. Video súbory na prijímači bohužiaľ neprehráte. Výnimkou sú len nahrávky nahraté priamo samotným prijímačom, ktoré je samozrejme možné aj prehrať. Pre prehrávanie nahrávok z externého pamäťového zariadenia je nutné vojsť do menu „Správca kanálov-Správca HDD“. Tie je možné okrem prehrávania aj premenovávať, mazať či uzamykať. Nájdeme tu možnosť aj formátovať celý pevný disk (HDD).

Thomson_THS81314

Záver
Thomson THS 813 je jednoduchý licencovaný HDTV prijímač s certifikátom Skylink Ready a s jednou čítačkou dekódovacích kariet Irdeto. Vhodný je preto hlavne pre príjem programov zo satelitnej platformy Skylink, no bez problémov spolupracuje aj s dekódovacími kartami freeSAT (ICE). Okrem jednoduchej inštalácie a automatického dolaďovania programov Skylink podporuje aj nahrávanie programov na externé pamäťové zariadenie či prehrávanie hudobných súborov typu mp3 a prezeranie obrázkov. Chýba však podpora prezerania video súborov.

Predajná maloobchodná cena: 80 € s DPH.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentár

Komentáre už nie sú povolené.