Reklama

Markíza: Televízne noviny v sobotu prvý raz kompletne v HD kvalite

Hlavná spravodajská relácia TV Markíza, Televízne noviny, bude od soboty 29. novembra 2014 vysielaná kompletne v natívnej HD kvalite. Už v súčasnosti je v rámci Televíznych novín vysielaná vo vysokom rozlíšení väčšina spravodajských príspevkov a všetky grafické prvky, od soboty pribudnú vďaka prebudovaniu infraštruktúry a novým štúdiovým kamerám už aj moderátorské vstupy. Informovala dnes o tom televízia.

Tejto významnej zmene predchádzali nemalé investície do nových technológií a s tým súvisiaca rekonštrukcia technologického reťazca v budove televízie Markíza v bratislavskej Záhorskej Bystrici. Jej výsledkom je zjednotenie všetkých signálov na HD s výnimkou externého spravodajstva a archívnych materiálov,“ povedal Zdenko Ryšavý, riaditeľ Centra techniky skupiny Markíza.
Pokračovanie nižšie:


Ako dnes uviedla televízia už približne 80 % spravodajských príspevkov z celého Slovenska je dodávaných v HD kvalite, do konca budúceho roka plánuje kompletný prechod regionálnych štábov na produkciu vo vysokom rozlíšení, čo zahŕňa aj zjednotenie výroby.

V ostatných dňoch prebiehajú v Markíze intenzívne testy zrekonštruovanej druhej réžie, nových HD kamier a úprava svetelných pomerov v štúdiách pre potreby týchto kamier. Počas roka boli postupne uvádzané do prevádzky aj vynovené HD strižne.

V pondelok 1. decembra 2014 sa v natívnej HD kvalite divákom predstavia aj publicistické relácie Teleráno a Reflex. „Prinášať divákom najkvalitnejší program v najvyššej obrazovej kvalite je dlhodobou stratégiou skupiny Markíza. Počnúc sobotou bude TV Markíza ponúkať kompletne v natívnej HD kvalite už takmer všetku pôvodnú tvorbu,“ skonštatoval Z. Ryšavý.

Postupne narastá tiež frekvencia nasadzovania akvizičných filmov a seriálov v natívnej HD kvalite, okrem Markízy ich diváci môžu čoraz častejšie nachádzať aj v ponuke menších staníc Doma a Dajto.

Som veľmi rád, že sa nám za ostatný rok podarilo zlepšiť označovanie HD signálu tak, aby divák vždy vedel, kedy sleduje HD verzie našich staníc a môže si tak vychutnávať svoje obľúbené programy v tej najvyššej kvalite,“ uzavrel Z. Ryšavý.

Pre príjem kanálu Markíza HD je nutné vlastniť aj potrebné HDTV prijímacie zariadenie (HD televízor poprípade aj set-top-box). Zo satelitných platforiem ponúka stanicu Markíza HD aktuálne len platforma Skylink.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. hmmm, pokial to nie je v dvb-t, tak radsej nech nemachruju…lebo markiza s jojou boli ti, co si vybrali mpeg2 pri digitalizacii, aby obmedzili konkurenciu…
    teraz idu machrovat, ze konecne maju HD (x rokov za opicami), ale vysielaju to iba u par iptv operatorov…sice je pravda, ze aj tak by som ten bulvar nepozeral…

  2. V markize este stale nevedia, ze to nieje len o nalepke v lavom hornom rohu. Nech si pozru spravodajstvo RTVS aby pochopili rozdiel. Sledoval som to cez satelit a musim konstatovat – RTVS ma jednoznacne lepsi obraz zo studia tv novin.

  3. Súhlasím s Milanom,správy na RTVS v hd sú vo viditeľne lepšej kvalite ako na Markíze.

Komentáre už nie sú povolené.