Reklama

ČRa ukončia po piatich mesiacoch experimentálne vysielanie v Ultra HDTV (4K)

České Rádiokomunikácie (ČRa) v spolupráci s Českou televíziou (ČT) ukončia 30. novembra 2014 experimentálne televízne vysielanie v Ultra HDTV (4K) rozlíšení prostredníctvom DVB-T2 s novým komprimačným kodekom HEVC (High Efficiency Video Coding), ktorý bude nástupcom doterajších kodekov MPEG-2 a MPEG-4. Dôvodom ukončenia testov je koniec platnosti dočasného povolenia.
Pokračovanie nižšie:

Nový vysielací štandard DVB-T2 s HEVC umožní televízne vysielanie vo vyššej kvalite – HDTV a podporí rozvoj úplne nových typov služieb pre televíznych divákov, napríklad bude možné realizovať mobilný TV príjem a prepojenie TV vysielania s internetovými službami. Predpokladáme, že existujúce DVB-T siete budú niekoľko rokov vysielať paralelne s novou DVB-T2 technológiou, takže bude zabezpečený TV príjem aj na existujúcich prijímačoch, ktoré nový vysielací štandard nepodporujú,“ uviedol Marcel Procházka, riaditeľ pre reguláciu ČRa.

Testovacie vysielanie Ultra HDTV prostredníctvom DVB-T2 bolo možné prijímať na kompatibilných 4K televíznych prijímačoch. ČRa na teste úzko spolupracovali s Českou televíziou, ktorá poskytla obsah v danom rozlíšení. Vysielanie prebiehalo zo Žižkovského vysielača. Test preukázal, že pri využití nástupníckeho kodeku HEVC je už dnes možné dosiahnuť 50-60% úspory bitového toku a v budúcnosti to môže byť až 70% oproti teraz používanému MPEG-2. To znamená možnosť vysielať v budúcnosti desať HDTV programov alebo až tri TV programy v Ultra HDTV v jednom DVB-T2 multiplexe.

ČRa majú záujem vykonať aj ďalšie testy živého TV vysielania, a to v SD, HD aj Ultra HD rozlíšení prostredníctvom DVB-T2 s kodekom HEVC, aby overili optimálne nastavenie technických parametrov budúcich DVB-T2 sietí. O povolenie na pokračovanie testov už rokujú s Českým telekomunikačným úradom.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentár

Komentáre už nie sú povolené.