Reklama

ČRa testujú lietajúce roboty, ktoré vykonajú kontrolu vysielačov za plnej prevádzky

České Rádiokomunikácie (ČRa) testujú možnosť, ako servisovať svoje vysielače za plnej prevádzky pomocou lietajúcich robotov (dronov). Prvé testovacie lety prebehli úspešne už v polovine augusta na vysielači Svatobor. V septembri bol zase dron prvýkrát skúšobne využitý pri reálnej kontrole stavu najvyššej stavby v ČR – vysielača Liblice pri Českom Brode. Informovali dnes o tom České Rádiokomunikácie.
Pokračovanie nižšie:


Servisovať vysielače za plnej prevádzky je prakticky nemožné. Spustený vysielač je pod vysokým elektrickým napätím a vytvára vo svojom tesnom okolí ionizujúce žiarenie majúce na ľudské telo negatívny efekt. Lietajúcim dronom to ale vôbec nevadí. „Tam, kam musíme teraz vysielať horolezcov zavesených na lanách a odstavovať celé zariadenia z prevádzky, skúšame teraz vyslať dronov na diaľkové ovládanie. Lietajúci robot zmonitorujeme izolátory a laná v miestach, ktoré sú len veľmi ťažko prístupné. Výrazne by sme tak mohli zvýšiť bezpečnosť a efektívnosť práce pri znížení nákladov,“ vysvetľuje Libor Kubišta, riaditeľ úseku prevádzky ČRa. Drony môžu pomôcť tiež lepšie naplánovať opravy, pretože ukážu miesto a rozsah poškodenia miest na vysielači a servis sa tak môže pripraviť na konkrétne potrebný zásah a obstarať potrebné náhradné diely v dostatočnom predstihu. Tým by sa mohla skrátiť aj doba nevyhnutných odstávok.

Všetky doterajšie testovacie lety podľa ČRa prebehli na výbornú a preukázali, že lietajúce drony je možné bezpečne použiť aj pri chode vysielača. „Jediným zádrheľom bolo rušenie prenosu obrazu z kamery drona do nášho počítača na zemi. To sa dá ale ľahko vyriešiť úpravou frekvencie. Každopádne prevádzka nášho drona nemal na chod vysielača vôbec žiadny vplyv,“ popisuje testovacie lety Jiří Karpeta, spolumajiteľ firmy Robodrone, ktorá lietajúce roboty prevádzkuje.

Ďalšou novinkou, ktorá bude Českým Rádiokomunikáciám k dispozícii od októbra, je dron s nosnosťou 15 kilogramov. Tento robot dokáže uniesť aj špeciálny stabilizátor, vďaka ktorému je možné natáčať povrch vysielača v rozlíšení 4k. Vďaka takto kvalitnému obrazu rozpozná technik zo zeme aj tie najmenšie detaily. Skúšobný let s natáčaním 4k záznamu sa uskutoční prvýkrát koncom tohto mesiaca a bude to v Českej republike vôbec prvé takéto využitie dronov.

Vyvíjame technológiu, s ktorej pomocou by drony mohli merať silu vyžarovacieho diagramu antény. Náklady na zmeranie jedného vysielača prostredníctvom pilotovaného vrtuľníka dosahujú až pol milióna korún. Pri použití dronov by nás jedno meranie stálo rádovo menej,“ dodáva Libor Kubišta.

Mohlo by vás ešte zaujímať