Reklama

BENSat 150 HD: Terestriálny HD prijímač za prijateľnú cenu

BENSat 150 HD je digitálny terestriálny prijímač vhodný ako pre príjem nekódovaných programov v štandardnom (SD), tak aj vo vysokom rozlíšení (HD) s podporou nahrávania na externé pamäťové zariadenie (USB kľúč, alebo pevný disk) či prehrávania multimediálnych súborov. Samotný set-top-box je menších rozmerov, dodávaný je iba v čisto čiernom prevedení. Vďaka analógovému výstupu Scart je ho možné pripojiť aj k starším televízorom. Pre pripojenie novších televízorov nechýba samozrejme ani HDMI výstup.

Bensat_150_HD2

Základná charakteristika:
Rozmery: 146x35x110 (ŠxVxH) mm
Spotreba energie: 6 W (v prevádzkovom režime) a 0,7 W (v hlbokom spánku)
1x USB2.0 (predný panel)
1x konektor Scart
1x konektor HDMI
Rozlíšenie až do 1080p
Ďalšie funkcie: multimediálny prehrávač audio či video súborov, obrázkov, PVR, TimeShif, napájanie predzosilňovača 5V, podpora externého pevného disku či USB kľúča vo formáte FAT32 či NTFS.

Pokračovanie nižšie:

Obsah balenia
Spolu so set-top-boxom nájdeme v balení ešte aj diaľkové ovládanie, batérie typu mikrotužky (AAA) a samozrejme užívateľský manuál, ktorý je nielen v slovenskom, ale aj českom, poľskom či maďarskom jazyku. Balenie neobsahuje okrem týchto štyroch vecí žiadne iné príslušenstvo a teda ani prepojovacie káble. V prípade potreby ich je preto nutné dokúpiť spolu s prijímačom zvlášť.

Predný a zadný panel
Z prednej strany terestriálneho prijímača BENSat 150 HD sa nachádza jedna zelená/červená LED dióda, ktorá nám signalizuje či je prijímač v prevádzkovom, alebo v pohotovostnom režime. K dispozícii sú aj tri základné ovládacie tlačidlá CH+, CH- a StandBy, ako aj jeden USB 2.0 port. Na zadnej strane nájdeme zase konektory RF in, RF Out, Coax, HDMI a Scart. Sieťový kábel je k prijímaču pripevnený napevno.

Bensat_150_HD1

Bensat_150_HD3

Diaľkové ovládanie
Ovládanie je menších rozmerov, pri jeho využívaní je nutné presnejšie mierenie na prijímač. Prepínanie kanálov je veľmi rýchle, v rámci televíznych staníc z jedného multiplexu zvláda prijímač prepnúť program do jednej sekundy, u programov z rôznych multiplexov je to maximálne do dvoch sekúnd. Prepínanie medzi HD stanicami som nemal kde otestovať, keďže u nás vysiela v súčasnosti cez DVB-T iba jediný HD program.

Hlavné menu
Menu je ladené do modro-sivej farby. K dispozícii je v ňom šesť základných kategórií (Upraviť kanál, Inštalácia, Nastavenie systému, Nástroje, Hry a REC), ktoré sú zobrazené pod sebou na ľavej strane obrazovky, na pravej strane sa zobrazujú podkategórie. V celom menu sa štandardne pohybuje šípkami na ovládaní, voľbu potvrdzujeme tlačidlom „OK“.

Bensat_150_HD6

Informačný panel je k dispozícii po stlačení tlačidla „INFO“ na diaľkovom ovládaní. Zobrazujú sa na ňom informácie ako aktuálne vysielaný a nasledujúci program, aktuálny čas, dátum či ďalšie informácie o sledovanom kanáli (TXT, EPG). Pri dvojitom stlačení tlačidla „INFO“ sa zobrazí podrobnejší popis aktuálne vysielaného a nasledujúceho programu. Pri treťom stlačení tlačidla „INFO“ za sebou sa zobrazia informácie o sile a kvalite signálu, ako aj ďalšie technické parametre práve sledovaného kanálu (názov, frekvencia a PIDy).

Bensat_150_HD3

Elektronický programový sprievodca (EPG) je k dispozícii po stlačení tlačidla „EPG“ iba v režime multi EPG. Na obrazovke je možné vidieť program piatich televíznych programov. Posúvanie sa v programe je možné šípkami doprava/doľava. Kanál je možné meniť šípkami hore/dole, pri jeho zmene sa automaticky prijímač prepne na zvolený kanál. Počas prezerania programového sprievodcu je možné sledovať aj práve vybraný kanál v malej obrazovke na pravej strane. Priamo z EPG sa dá nastaviť aj časovač nahrávania a to buď jednorázový, alebo pravidelný (denne, týždenne). Túto funkciu využijú najmä užívatelia, ktorí si budú chcieť nahrávať pravidelne nejaký program či seriál.

Bensat_150_HD5

Prvotná inštalácia
Pri prvom zapnutí prijímača je nutné vykonať prvotnú inštaláciu. Prijímač ponúka v úvodnej obrazovke nastavenie regiónu, jazyka, mód zobrazenia (rozlíšenie od 480i až po 1080p) a nastavenie pomeru strán. Následne po potvrdení všetkých týchto nastavení tlačidlom „OK“ na diaľkovom ovládaní, začne prijímač automaticky vyhľadávať programy. Po úspešnom dokončení sa všetky vyhľadané programy uložia do pamäti prijímača a prijímač je tak už pripravený na používanie.

Po vyhľadaní a uložení programov do pamäte je možné programy samozrejme aj ľubovoľne usporadúvať, editovať, mazať, uzamykať či vytvárať obľúbené skupiny. Tieto možnosti majú užívatelia k dispozícii v menu v kategórii „Upraviť kanál“.

Bensat_150_HD2Bensat_150_HD4Bensat_150_HD1Bensat_150_HD7Bensat_150_HD16Bensat_150_HD15Bensat_150_HD11Bensat_150_HD13

Skúsenosti
Pri mojich testoch som mal k dispozícii prijímač so softvérovou verziou 1.0.1. Všimol som si celkom slušnú citlivosť tunera. Pri niektorých programoch zo vzdialenejších vysielačov, ktoré na mojom televízore so zabudovaným DVB-T tunerom kockovali, na set-top-boxe BENSat 150 HD fungovali bez problémov. Programy je možné vyhľadávať automaticky, alebo manuálne podľa kanála či zadaním frekvencie. Prijímač podporuje aj napájanie predzosiľnovača či funkciu LCN (zoraďovanie kanálov podľa operátora).

Multimédiá a PVR
Po pripojení externého pamäťového zariadenia je možné nielen z neho prehrávať multimediálne súbory, ale aj naň nahrávať svoje obľúbené programy či využívať funkciu TimeShift. Prijímač podporuje pevný disk naformátovaný systémom FAT32 či NTFS. Pri použití USB kľúča odporúča výrobca aspoň USB kľúč s minimálnou rýchlosťou zápisu 9 MB/s a vyššou. Pri pomalšej rýchlosti môže dôjsť k zasekávaniu obrazu, alebo nemusí vôbec nahrávanie fungovať.

Počas mojich niekoľko dňových testov som vyskúšal prehrávanie multimediálnych video súborov AVI, FLV, MKV, MP4, MPEG či TS. Z audio súborov som vyskúšal spustiť z môjho pevného disku súbory MP3 či WAV, v oboch prípadoch som nezaznamenal žiadny problém s prehrávaním, rovnako ako ani v prípade video súborov. Bez problémov bolo možné prezerať aj obrázky typu BMP či JPG a to až s rozlíšením 6000x4000px. U obrázkov s väčším rozlíšením síce trvalo pár sekúnd pokiaľ sa obrázok načítal, no žiadny iný problém som nezaznamenal.

Bensat_150_HD14Bensat_150_HD12

Nahrávať je možné buď manuálne stlačením tlačidla „RECORD“ na diaľkovom ovládaní, alebo pomocou časovača. Prijímač umožňuje nahrávať na pevný disk jeden televízny program a druhý z rovnakého multiplexu sledovať. Nahrávanie dvoch programov mi už prijímač neumožnil. Počas prehrávania nahratých programov v prijímači je možné spustiť aj teletext či zmeniť prípadne audio stopu, keďže prijímač nahráva program kompletne so všetkými audio stopami, teletextom či DVB titulkami. Samotné nahrávky sú vo formáte .ts, nemal som žiadny problém ich prehrať aj v PC.

Multimediálny prehrávač podporuje pretáčanie videí s piatimi rýchlosťami (2x, 4x, 8x, 16x a 24x) a to ako dopredu tak aj dozadu. Prehrávač podporuje aj aj externé titulky, problém nemá ani so zobrazovaním znakov s diakritikou. Multimediálne súbory je možné priamo z prijímača aj premenovávať, kopírovať či mazať. K dispozícii je aj možnosť vytvoriť novú zložku a súbory tak kopírovať z jednej zložky do druhej.

Funkcia časového posunu TimeShift je štandardne zapnutá. Po pripojení sa tak automaticky program dočasne zaznamenáva na pevný disk. Kedykoľvek tak počas sledovania môže program pretočiť späť či pozastaviť. V prípade potreby je samozrejme možné túto funkciu vypnúť v menu (REC-Nastavenie PVR).

Okrem všetkých týchto vyššie spomínaných funkcií nájdeme v menu aj dve graficky jednoduché hry ako Othello a Sudoku.

Bensat_150_HD9Bensat_150_HD8

Záver
BENSat 150 HD je jednoduchý terestriálny prijímač s podporou príjmu nekódovaných programov v SD a HD kvalite. Jeho doporučená maloobchodná cena je 25 € s DPH.

Prvotná inštalácia a ukážka hlavného menu

Mohlo by vás ešte zaujímať