Reklama

Openbox S2 Mini HD – cenovo prijateľný satelitný HD prijímač

Openbox prišiel na trh s novým satelitným prijímačom, ktorý má tentokrát názov Openbox S2 Mini HD. Novinka zaujme najmä svojou prijateľnou cenou a menšími rozmermi. Užívateľom ponúka príjem nekódovaných, ako aj kódovaných programov v SD a HD kvalite. K dispozícii je aj možnosť nahrávania na externé USB pamäťové zariadenie či pripojenie k domácej sieti pomocou ethernetového káblu (RJ45) poprípade USB Wifi adaptéru, ktorý je však v prípade potreby nutné dokúpiť, keďže nie je súčasťou balenia. Vďaka externému IR snímaču, ktorý je bežne dodávaný v balení, je možné prijímač skryť aj na neviditeľné miesto napr. za televízor. Túto možnosť ocenia najmä užívatelia, ktorí majú, alebo plánujú umiestniť televízor na stenu.
Pokračovanie nižšie:


Základná charakteristika
Rozmery: 170x135x35 mm (ŠxHxV)
Hmotnosť: 0,292 kg
1x čítačka kariet
2x USB 2.0 (predný a bočný panel)
1x sieťové rozhranie Ethernet 10/100 Mbps
1x konektor HDMI
1x AV OUT (Jack)
1x RS 232 (Jack)
Maximálna spotreba v prevádzkovom režime udávaná výrobcom: 25 W
Pamäť na 7000 TV kanálov, 2000 rádií, 4000 transpondérov, 96 družíc či 12 obľúbených skupín
Podpora: DVB-S/DVB-S2, DiSEqC 1.0, 1.1 a 1.2, USALS, Teletext, Timeshift, PVR, EPG, časové nahrávanie či rozlíšenie až do 1080p (Full HD).

Openbox_S2_mini1
Openbox S2 Mini spolu s krabicou

Obsah balenia
V balení spolu s Openboxom S2 Mini HD je dodávaný bežne ešte aj krátky HDMI kábel, ktorý má dĺžku približne 85 cm. Výrobca zrejme predpokladá, že prijímač bude umiestnený veľmi blízko televízora, alebo priamo na jeho zadnej strane. V prípade, že by niekomu táto dĺžka HDMI káblu nestačila, je nutné si dokúpiť nový s odpovedajúcou dĺžkou podľa potreby. Okrem toho je možné nájsť v balení ešte aj externý IR snímač, diaľkové ovládanie, dve batérie typu mikrotužky (AAA) a analógový AV RCA kábel (1x mini jack a 3x cinch). Samozrejmosťou je aj užívateľský manuál v slovenskom jazyku.

Predný a zadný panel
Z prednej strany prijímača sa nachádzajú tri základné ovládacie tlačidlá (Power, CH+ a CH-), štvormiestny 7 segmentový displej, červená a zelená LED dióda, snímač diaľkového ovládania, ako aj jeden USB 2.0 port. Zo zadnej strany je možné nájsť konektor pre napájací zdroj 12V (1,5A), HDMI, LNB in, LNB out, koaxiálny audio výstup, analógový AV výstup a Ethernetový RJ45 (10/100Mbit) port.

UNI čítačku dekódovacích kariet nájdeme na bočnej strane boxu. Karta sa vkladá s čipom dopredu a hore. Z druhej bočnej strany prijímača sú k dispozícii ešte aj konektory RS 232, IR či USB 2.0.

Openbox_mini_s25
Openbox S2 Mini HD – Pohľad z prednej strany
Openbox_mini_s22
Openbox S2 Mini HD – Pohľad zo zadnej strany

Diaľkové ovládanie je rovnaké ako v prípade predchádzajúcich modelov značky Openbox (S1 a S2 HD). Je strieborno-čiernej farby, všetky tlačidlá sú gumové. Prijímač sníma povely z diaľkového veľmi dobre, nie je preto ani nutné presne mieriť na samotný prijímač. Prepínanie SD kanálov trvá od jednej do maximálne dvoch sekúnd, a to ako v prípade nekódovaných, tak aj kódovaných programov. V prípade prepínania medzi HD kanálmi trvá prepnutie asi o sekundu dlhšie.

Openbox_mini_s21
Openbox S2 Mini HD – Diaľkové ovládanie

Menu je ladené do žlto-modrej farby, je úplne jednoduché, nachádza sa v ňom päť základných kategórií (Inštalácia, Správca kanálov, Nastavenie systému, Utility a Podmienený prístup). Je kompletne v slovenskom jazyku, aj keď niekde je ešte možné nájsť nejaké chyby v preklade. Je nutné tiež spomenúť, že kategória Podmienený prístup nie je dostupná v štandardne dodávanom softvéri, preto je nutné do prijímača nahrať nový softvér. Počas mojich testov bola k dispozícii najnovšia verzia softvéru s označením v.71. S tou som aj prijímač testoval.

Openbox_mini_s2_m9Openbox_mini_s2_m3Openbox_mini_s2_m10Openbox_mini_s2_m6Openbox_mini_s2_m7Openbox_mini_s2_m8Openbox_mini_s2_m11Openbox_mini_s2_m20Openbox_mini_s2_m14Openbox_mini_s2_m2Openbox_mini_s2_m12Openbox_mini_s2_m13

Informačná lišta je k dispozícii po stlačení tlačidla „INFO“ na diaľkovom ovládaní. Užívateľom ponúka základné informácie o práve bežiacom programe, ako aj aktuálny dátum i čas. Na pravej strane sú tiež malé ikony, ktoré nás informujú či je vybraný kanál kódovaný, poprípade či má k dispozícii teletext. Detailnejšie informácie o programe sú k dispozícii po druhom stlačení tlačidla „INFO“. Pre deaktiváciu informačnej lišty je nutné stlačiť tlačidlo „EXIT“, poprípade po tretí krát „INFO“, keďže lišta sama nezmizne.

Openbox_mini_s2_m4

Po stlačení tlačidla „EPG“ (elektronický programový sprievodca) na diaľkovom ovládaní sa zobrazí multi EPG desiatich staníc s aktuálne bežiacim programom. Na pravej strane obrazovky je možné vidieť práve sledovaný program. Medzi stanicami sa posúva šípkami (hore/dole), nasledujúci program je možné zobraziť tlačidlami šípka doprava/doľava. Celodenný program jednej stanice (Single EPG) je možné zobraziť po stlačení červeného tlačidla. V samotnom EPG je možné jednoducho nastaviť aj časovač, ktorý využijeme v prípade, že chceme nahrať svoj obľúbený program na externé pamäťové zariadenie.

Openbox_mini_s2_m5

V správcovi kanálov je možné programy jednoducho presúvať (modré tlačidlo), uzamykať (zelené tlačidlo), premenovávať (žlté tlačidlo) či mazať (červené tlačidlo), a to nielen jeden kanál, ale aj celý výber kanálov.

Prvotná inštalácia
Pri prvom spustení prijímača je nutné vykonať prvotnú inštaláciu, v ktorej ako prvé nastavíme jazyk, samozrejmosťou je podpora slovenčiny a češtiny, následne môžeme pristúpiť k nastaveniu DiSEqC portov, v prípade príjmu z viacerých družíc, či prípadne natáčacie zariadenie a až potom môžeme pristupiť už k samotnému vyhľadávaniu programov. Programy je možné vyhľadať buď manuálne podľa transpondéra, alebo automaticky celu družicu, prípadne viac družíc naraz. Aj v poslednej mnou testovanej verzii softvéru (V.71) však chýba voľba rýchleho vyhľadávania – FastScan.

Skúsenosti
V univerzálnej čítačke dekódovacích kariet som otestoval dekódovacie karty satelitných platforiem freeSAT ICE, Skylink ICE a Skylink IRDETO, ktoré fungovali bez problémov. Nové dekódovacie karty Skylink M7 IRDETO v prijímači nefungovali.

Prijímač bez problémov zvládal aj príjem z viacerých družíc. Otestoval som ako príjem štyroch družíc pomocou DiSEqC prepínača ver. 1.0, tak taj aj ôsmych s prepínačom DiSEqC ver. 1.1 a nezaznamenal som žiadne problémy. Rovnako ako ani v prípade USALS motora.

Pre Teletext na diaľkovom ovládaní neexistuje samostatné tlačidlo, teletext sa preto spúšťa pomocou zeleného tlačidla „OPT“, kde aj skryté titulky. Pre výber teletextu je však nutné tlačiť tlačidlo šípka doprava/doľava a následne OK. Teletext bez problémov zobrazuje aj znaky s diakritikou.

Štandardne dostupnou funkciou u Openboxu Mini HD je aj záloha či obnova settingu, vďaka ktorej je možné si zálohovať všetky vyhľadané či usporiadané programy, ako aj obľúbené skupiny programov, na USB kľúč či prípadne externý pevný disk (HDD). V prípade potreby je tak možné zálohované programy kedykoľvek obnoviť či presunúť na druhý rovnaký prijímač Openbox S2 mini.

K pripojeniu prijímača k domácej sieti poprípade k internetu je možné využiť buď káblové pripojenie prostredníctvom ethernetového káblu RJ45, alebo aj cez USB WIFI adaptér, ktorý však nie je štandardne v balení. Je ho teda nutné v prípade záujmu dokúpiť. Prijímač by mal podporovať USB WIFI adaptéry s čipmi RT2870, RT2770, RT3X7X, RT537X, RT539X a RT5572. V prípade, žeby ste nevedeli aký máte USB Wifi adaptér kúpiť, je tu možnosť zakúpiť aj originálny WIFI adaptér priamo od výrobcu Openbox, ktorý má názov Openbox AIR.

PVR a TimeShift
Pre pripojenie externého pamäťového zariadenia (podpora formátov NTFS aj FAT32) sú k dispozícii dva USB porty (1x predný a 1x bočný panel).

Pre nahrávanie ako aj využívanie funkcie časového posunu (TimeShift) je však nutné tieto funkcie najskôr manuálne zapnúť v menu (Menu-Systémové Nastavenia-HDD info, stlačiť OK a žlté tlačidlo). Po zapnutí už funguje nahrávanie štandardne stlačením tlačidla REC a TimeShift po stlačení tlačidla Pause. Nahrávky sú vo formáte .ts a nemal som ich problém prehrať aj na PC. K dispozícii sú tak nekódovane. Počas nahrávania je možné nielen sledovať, ale aj nahrávať iný program ako ten, ktorý sa sleduje, samozrejme len z rovnakého transpondéra.

Multimédiá
Prijímač podporuje prehrávanie video súborov vo formátoch AVI, MKV, MPG, TS, MP4 či 3GP, audio MP3 ako aj obrázky vo formáte JPG či BMP. S testovanou verziou softvéru prijímač však bohužiaľ nepodporoval prehrávanie filmov s externými titulkami. Videá je možné pretáčať až piatimi rýchlosťami 2x,4x,8x,16x,24x dopredu alebo späť a to jednoducho stlačením tlačidiel doprava/doľava. Pre pretáčanie audio súborov (mp3) je pri prehrávaní najskôr nutné ešte stlačiť tlačidlo play a až potom je sprístupnené pretáčanie.

Openbox_mini_s2_m15

Záver
Aj napriek menším rozmerom je Openbox S2 Mini HD plnohodnotný satelitný HD prijímač so všetkými funkciami ako niektorý z predchádzajúci modelov značky Openbox, ešte aj diaľkové ovládanie a samotné hlavné menu majú úplne identické. Openbox S2 Mini HD však môže zaujať užívateľov hlavne prijateľnou cenou a jednoduchým ovládaním.

Doporučená maloobchodná cena prijímača: 59,9 eur s DPH
Odkaz na produkt: Openbox S2 Mini HD
Odkaz na USB WIFI adaptér: Openbox AIR

Za zapožičanie prijímača Openbox S2 Mini HD ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Pekné, ale kde je klasický RS232? Mohli k tomu dodávať aspoň nejakú redukciu. Veľa ľudí by ho určite chcelo použiť v spolupráci so starými Openboxami 8xx..neviem, prečo nezachovali klasickú skrinku. Pridali tam konečne ten blindscan? A kde dám modul v prípade potreby? Vyriešili problém s teplomermi? Na starých openboxoch 8xx to ukazovalo aj prípadné problémy so zapojením konvertora, káblov-pri probléme bol horný riadok prázdny, na s2 je stále plný. Inak je to starý dobrý openbox.

  2. Uz len keby o to islo kablik na RS232 nie je problem spravit len fakt to mohli pribalit. Ved uz take Amiko micro ho v baleni ma. Nema ani BlindScan ani FastScan.

Komentáre už nie sú povolené.