Reklama

SES: Satelit ASTRA 5B v prevádzke na 31,5°E

Spoločnosť SES S.A. (Euronext Paris and Luxembourg Stock Exchange: SESG) oznámila, že satelit ASTRA 5B bol uvedený do prevádzky na orbitálnej pozícii 31,5 stupňa východne (31,5°E) a bude slúžiť regiónu strednej a východnej Európy (CEE), Rusku a krajinám Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ). Tento satelit bude zabezpečovať DTH služby, služby pre káblových operátorov, ako aj doplnkové vysielanie pre digitálnych terestriálnych televíznych operátorov na daných trhoch.

Satelit ASTRA 5B bol úspešne vypustený 22. marca 2014 na palube rakety Ariane 5 z európskeho kozmodrómu v Kourou na Francúzskej Guyane. Odvtedy nový satelit úspešne ukončil niekoľko orbitálnych manévrov a takisto podstúpil sériu rozsiahlych orbitálnych testov, aby bola potvrdená jeho bezproblémová prevádzka.
Pokračovanie nižšie:

Satelit ASTRA 5B vyrobila spoločnosť Airbus Defence and Space Systems vo francúzskom Toulouse s využitím veľmi spoľahlivej platformy Eurostar E3000. Satelit so sebou nesie 40 transpondérov v Ku-pásme (ekvivalent frekvencie 36 MHz) a 6 transpondérov v Ka-pásme. ASTRA 5B bude poskytovať aj satelitnú kapacitu v L-pásme pre navigačný systém Európskej komisie EGNOS (Európska prekryvná služba geostacionárnej navigácie). Systém EGNOS pomáha overovať, zlepšovať a monitorovať spoľahlivosť a presnosť pozičných signálov v Európe.

Satelit ASTRA 5B nahrádza dosluhujúci satelit ASTRA 1G na orbitálnej pozícii 31,5°E, pričom zabezpečí pokrytie regiónu CEE, Ruska a krajín SNŠ – dôležitej oblasti pre SES z pohľadu distribúcie video obsahu. S novým satelitom sa dostupná satelitná kapacita zvýši z 19 na 40 aktívnych transpondérov. Tento postup poukazuje na schopnosti spoločnosti SES, ktorá úspešne rozvíja nové orbitálne pozície s využitím satelitov, ktoré splnili svoj primárny účel, až kým sa v tomto orbitálnom pásme nenahradí novou špičkovou satelitnou kapacitou.

Martin Halliwell, technický riaditeľ spoločnosti SES, povedal: „V súlade s našou satelitnou stratégiou ASTRA 5B významne navýši dostupnú satelitnú kapacitu pre región CEE, Rusko a krajiny SNŠ. Dnešným dňom je satelit ASTRA 5B uvedený do plnej prevádzky. Spoločnosť SES oddnes disponuje 1 536 aktívnymi satelitnými transpondérmi v rámci svojej globálnej flotily, ktorá zahŕňa 55 aktívnych satelitov na 37 orbitálnych pozíciách po celom svete. Radi by sme poďakovali našim európskym partnerom v Airbus Defence and Space Systems a tiež v Arianespace za úspešnú realizáciu misie satelitu ASTRA 5B.

(Grayling)

Mohlo by vás ešte zaujímať