Reklama

RTVS spustila na satelite a v DVB-T audio popis programov pre nevidiacich

Po hybridnom vysielaní HbbTV spustil verejnoprávny telerozhlas (RTVS) na všetkých svojich televíznych programoch (Jednotka HD, Jednotka a Dvojka) na satelite Astra 3B (23,5°E) ako aj v DVB-T špeciálnu audio stopu určenú pre audio description, teda audio popis pre nevidiacich.

Nová audio stopa bude aktívna u vybraných programoch s označením AD (audio description). Pred začiatkom každého takéhoto programu bude RTVS uvádzať informáciu o dostupnosti audio popisu. Pokiaľ audio popis nie je u práve vysielaného programu k dispozícii je na uvedenej audio stope ticho. V tom prípade je potrebné prepnúť na vašom zariadení inú audio stopu.
Pokračovanie nižšie:

Audio description je špeciálna zvuková stopa určená pre nevidiacich so slovným popisom hlavných informácii ako napr. priebeh deja, popis krajiny, výzor hrdinov atď. To umožňuje nevidiacim sledovať dej filmu a pochopiť čo sa práve deje na televíznej obrazovke.

Aktuálne ponúka RTVS na svojich programoch na satelite už štyri audio stopy (slovenskú, originálnu, vo formáte AC3 a po novom aj stopu s audio popisom). Diváci, ktorí prijímajú programy cez DVB-T majú zvuk vo formáte AC3 z dôvodu obmedzenej kapacity multiplexu dostupný iba na programe v HD kvalite.

RTVS_AD1
„Nasledujúci program obsahuje audio komentár,“ takto informuje RTVS pred každým programom s AD

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Ahojte! Som nevidiaci a RTVS prijimam cez Skylink. Keď som včera skúšal prepínať na audiostopu s komentárom pre nevidiacich tak tam bol iba samotný komentár, ale žiadný iný obsah z filmu. Neviem, prečo to RTVS nespravila tak, že na jednej audiostope je zmixovaný ostatný obsah z filmu a aj komentár pre nevidiacich, ako to robí napríklad TV Markíza? Lebo takto ako to spravila RTVS je to o ničom. RTVS si iba splnila iba svoju zákonnú povinnosť, ale ako to už ich netrápi, či to bude niekdo môcť technicky prijímať, aby mu to splnilo to, čo od toho očakáva.

  2. Zrejme to bol len technický problém. Všade vo svete je komentár zmiešaný s audiom, pochybujem žeby RTVS bola unikátna 🙂

  3. RTVS bude používať systém AD Receiver Mix..je to rozdiel od komerčných TV…nakoľko bude možné regulovať vzájomný pomer hlasitosti. Čiže by som ostal len pri technickom probléme. Uvidíte, že čoskoro bude AD lepšie ako v komerčných TV.

  4. Ahojte No čo viem, tak ČT to má žial tak isto, ako to mala včera RTVS, že komentár je samostatne na jednej audiostope a ostatný obsah je na druhej audiostope. Takže sa priklánam k názoru, že RTVS to bude riešiť ten komentár po vzore ČT.

  5. Nejedná sa o chybu. RTVS si zobrala za vzor CT a popis je oddeleny od audia.

Komentáre už nie sú povolené.