Reklama

Británia chce uvoľniť pásmo 700 MHz pre mobilný internet

Britský mediálny regulátor Ofcom zverejnil 28. mája 2014 svoje plány na zaistenie budúcnosti pozemnej digitálnej televízie a zároveň zabezpečí aby Veľká Británia vyhovela potrebám dopytu po mobilnom internete. Ofcom chce preto uvolniť pásmo 700 MHz (takzvaná druhá digitálna dividenda), ktoré je aktuálne využívané pre digitálne vysielanie (DVB-T) či bezdrôtový prenos mikrofónov mobilnému internetu (LTE). Návrh Ofcomu podlieha ešte verejnej diskusii.
Pokračovanie nižšie:

Ofcom podľa zverejnených informácií chce aby už vo Veľkej Británii v roku 2022, alebo ešte skôr, bolo pásmo 700 MHz uvoľnené pre potreby mobilného internetu. Ako tvrdí britský regulátor, dopyt po mobilnom internete v roku 2030 môže byť o 45 krát väčší ako je dnes, takže bude potrebná väčšia šírka pásma. Aktuálne sieť LTE využíva pásmo 800 MHz, 1800 MHz a 2600 MHz.

Vďaka uvoľneniu pásma 700 MHz, ktoré sa aktuálne využíva pre vysielanie pozemnej digitálnej televízie (DVB-T), mobilným operátorom by sa podľa Ofconu znížili ceny a zvýšila rýchlosť siete pre užívateľov v celej Veľkej Británii.

Na Slovensku má právo využívať pásmo 700 MHz spoločnosť Towercom až do roku 2029. Preto do tohto roku nepočítame u nás žiadne zmeny.

(Ofcom/satkurier.pl)

Mohlo by vás ešte zaujímať