Reklama

Openbox A1 rozšíri Váš LCD, LED či plazmový televízor o nové funkcie a hry

Openbox A1 je malé multimediálne zariadenie pracujúce s operačným systémom Android 4.0.3 (Ice Cream Sandwich), ktoré rozšíri váš súčasný televízor (LCD, LED, Plazma) o zaujímavé aplikácie, poprípade hry, ktoré sú dostupné v obchode Google Play. Zariadenie sa zasúva priamo do jedného voľného HDMI vstupu televízora. V prípade horšieho prístupu k HDMI či dvoch vedľa seba umiestnených vstupov sa bude určite hodiť krátky predlžovací kábel HDMI, ktorý je dodávaný štandardne v balení. Samotné zariadenie má jeden voľný USB port, slot pre MicroSD kartu, interný mikrofón, zabudované WIFI a vstup (jack 3,5 mm) pre externý mikrofón.
Pokračovanie nižšie:


Základná charakteristika:
Operačný systém Android 4.0.3 (Ice Cream Sandwich)
Procesor ARM
4 GB flash pamäť
1 GB RAM pamäť
3D grafický akcelerátor Mali 400
1x slot pre Micro SD (podpora do 32 GB)
1x diaľkové ovládanie s gyroskopom EPSON
1x USB 2.0
Zabudované Wifi, mikrofón, webový prehliadač, veľké množstvo bezplatných aplikácii dostupných v Google play, podpora externého pamäťového zariadenia (USB), USB QWERTY klávesnice ako aj ďalších zariadení.

Openbox_A12

Openbox_A13

Diaľkové ovládanie
Diaľkové ovládanie, ktorým Openbox A1 ovládame pohybom, obsahuje niekoľko základných ovládacích tlačidiel ako Menu, Back, OK, Search, Home a Volume+/-. Z bočnej strany je ešte prepínač ON/OFF s ktorým sa zapína a vypína diaľkové ovládanie, a jeden mini USB port pre nabíjanie internej batérie.

Openbox_A11

Obsah balenia:
Krabica a celé balenie multimediálneho zariadenia Openbox A1 mi pripomínalo balenie iPhonu. V balení nájdeme okrem samotného zariadenia aj diaľkové ovládanie s gyroskopom EPSON, krátky približne 10 cm predlžovací HDMI kábel, externý adaptér (5V) a USB kábel, ktorý slúži na prepojenie zariadenia s adaptérom. Obsah balenia a ako sme Openbox A1 rozbaľovali si môžete pozrieť aj v našom videu.


Prvotná inštalácia
Po rozbalení je potrebné najskôr zasunúť zariadenie do jedného voľného HDMI vstupu na našom televízore a potom zapojiť dodávaný adaptér do elektrickej siete s ktorým sme Openbox A1 prepojili pomocou priloženého USB káblu. Bez napájacieho zdroja by nám zariadenie vôbec nefungovalo. Po úspešnom zapojení vyberieme na televízory HDMI vstup do ktorého sme Openbox A1 zasunuli, kde sa následne zobrazí základne menu. Menu je užívateľom systému Android určite známe, nie je zložité a preto ho určite nemusím podrobnejšie popisovať. K dispozícii je v rôznych jazykoch, nechýba samozrejme ani slovenčina, prednastaveným jazykom je však angličtina. Prvým krokom ktorý bude treba u väčšiny užívateľov nastaviť tak bude jazyk. Po nastavení jazyka môžeme pokračovať k nastaveniu WIFI siete, vzhľadom k tomu, že bez internetového pripojenia by sme nemohli využívať obchod Google Play (pri prvom spustení je nutné prihlásanie/registrácia), ako aj internetové aplikácie. Prehrávanie multimediálnych súborov by samozrejme nemal byť problém aj bez WIFI pripojenia.

Openbox_A1_3Openbox_A1_1Openbox_A1_15Openbox_A1_5

Skúsenosti
Openbox A1 sa ovláda pomocou dodávaného diaľkového ovládania a to konkrétne jeho pohybom, na potvrdenie voľby sa používa tlačidlo OK. Osobne som dosť často využíval aj napr. tlačidlo krok späť (Back). Pri prvých hodinách používania sa mi zdalo ovládanie pohybom pomocou diaľkového ovládania trošku zložitejšie, neskôr som si však zvykol a potom som v ovládaní nevidel až taký problém.

Keďže Openbox A1 pracuje so systémom Android 4.0.3 (Ice Cream Sandwich) a štandardne sú nainštalované len základné aplikácie ako napr. emailový klient, webový prehliadač, kalendár, kalkulačka, záznam zvuku či file manager, ďalšie zaujímavé aplikácie je možné nainštalovať cez Google Play a to buď neplatené, poprípade platené aplikácie. Obmedzení sme samozrejme veľkosťou flash pamäte, ktorá ma 4 GB. Flash pamäť sa dá však rozšíriť pomocou micro SD karty, na ktorú si môžeme nakopírovať aplikácie, a to o maximálne ďalších 32 GB.

Z neskutočného množstva aplikácií pre Android zariadenia som sa osobne snažil vyskúšať tie ktoré boli vhodné na obrazovke televízora a to napr. bezplatnú aplikáciu TV JOJ, ktorá ponúka kompletný prístup k archívu a teda všetkým reláciám, podobne ako aj iVysílaní od Českej televízie. Markíza ma pre Android zariadenia dostupnú aplikáciu TV Noviny, ktorej súčasťou je aj video archív hlavnej spravodajskej relácie. Hudobná televízia Óčko má tiež svoje aplikácie vďaka ktorým je možné sledovať live streamy hudobných kanálov (Óčko Gold i Očko Expres). Všetky tieto spomínané aplikácie fungovali bez vážnejších problémov a to aj vrátane prehrávania videa. Zaujímavé môžu byť pre užívateľov napr. aj aplikácie SME.sk, pre čítanie aktuálneho spravodajstva, pre predpoveď počasia zase napr. iMeteo.sk.

Samozrejmosťou je aj prístup k sociálnym sieťam (Facebook, Twitter) ku ktorým tak môžete pristupovať priamo pri sledovaní televízie. K dispozícii je aj YouTube, tu by som však chcel spomenúť, že skôr ako oficiálnu aplikáciu som využíval pre prehrávanie videí webový prehliadač Opera, kde mi všetko fungovalo ako má a vzhľad sa mi páčil viac ako v samotnej aplikácii. Oficiálnu aplikáciu som preto neskôr aj vymazal a viac už nepoužíval.

Openbox_A1_13Openbox_A1_11Openbox_A1_10Openbox_A1_9Openbox_A1_8Openbox_A1_7Openbox_A1_6Openbox_A1_2

Okrem užitočných aplikácií ponúka Google Play samozrejme aj hry. U hier musím zdôrazniť, že nie všetky sú podporované aby sa dali ovládať pomocou diaľkového ovládania s gyroskopom. Aj napriek tomu je však veľké množstvo ktoré fungujú a potešia nielen tých najmenších. Osobne nie som veľmi na hry, ale jednu z mála ktorú som vyskúšal bola napr. známa a obľúbená hra Angry Birds. Neskôr som si otestoval svoje vedomosti aj v niekoľkých kvízoch.

Openbox_A1_14Openbox_A1_12

Openbox A1 má v sebe zabudovaný aj mikrofón, je preto možné používať aj aplikácie ktoré pre svoju funkčnosť aj mikrofón vyžadujú napr. nejaké aplikácie pre internetové volania či hlasové vyhľadávanie Google.

Samozrejmosťou je aj pripojenie externého pamäťového zariadenia prostredníctvom USB portu, ktorý má Openbox A1 k dispozícii. Je tak možné veľmi jednoducho prehrať multimediálne súbory z USB kľúča či externého pevného disku. Rovnako je možné aj súbory kopírovať, premenovávať či mazať. Pre prehrávanie multimediálnych súborov som používal video prehrávač s názvom MX Player, ktorý prehrá bez problémov bežne dostupné video súbory ako napr. AVI, FLV, MP4, MPG, MKV či TS. Pre obrázky (BMP, JPG, GIF.. ) je možné použiť aj predinštalovanú aplikáciu Galéria, na hudbu (MP3..) zase napr. aplikáciu s názvom Hudba Play.

Záver:
Vzhľadom k veľkému množstvu voľne dostupných aplikácii pre operačný systém Android môže Openbox A1 určitým spôsobom rozšíriť aj obyčajný LCD, LED či plazmový televízor na Smart TV. Postačuje len jeden voľný HDMI port a pripojenie k bezdrôtovej Wifi sieti. Za zmienku určite stoja aj mnou testované aplikácie ako videoarchívy od TV JOJ i Českej televízie či multimediálne prehrávače poprípade webový prehliadač. To samozrejme nie je všetko, aplikácie do Google Play stále pribúdajú.

Doporučená maloobchodná cena zariadenia: 81,5 € s DPH
Odkaz na produkt: Openbox A1

Za zapožičanie multimediálneho zariadenie Openbox A1 ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať