Reklama

Recenzia: AB Cryptobox 650 HD – skvelý pomer cena/výkon

AB Cryptobox 650 HD je nový satelitný HD prijímač, ktorý je na našom trhu dostupný od konca februára 2014. Oproti svojmu predchodcovi (AB Cryptobox 550 HD) má výkonnejší dvojjadrový procesor MIPS 600 MHz, novú generáciu vysoko rýchlostnej operačnej pamäte DDRIII a podporuje aj napr. sledovanie televízie na mobilných zariadeniach pracujúcich so systémom Android (tablety či mobily) a v príprave je už aj aplikácia pre zariadenia Apple so systémom iOS. Za zmienku stojí určite aj nová funkcia Auto DiSEqC, či podpora HDMI-CEC i DLNA DMR.

Pokračovanie nižšie:

Nová rada satelitných prijímačov AB Cryptobox 650 HD má navyše oproti prijímačom AB Cryptobox 600 HD, ktoré som vám predstavil ešte v decembri 2013, jeden voľný CI slot a VFD dislej, na ktorom sa zobrazuje názov práve sledovaného kanálu. Zvyšné parametre sú u oboch prijímačov rovnaké. Aj z toho dôvodu som zámerne niektoré veci ako napr. popis hlavného menu, diaľkového ovládania či EPG vynechal, odporúčam Vám preto si prečítať aj môj test prijímača AB Cryptobox 600 HD.

TIP: AB Cryptobox 600 HD – ešte lepší a rýchlejší ako jeho predchodcovia

Základná charakteristika prijímača AB Cryptobox 650 HD:
1x čítačka kariet
1x slot Common Interface pre dekódovací modul
2x USB2.0 (1x zadný a 1x predný panel)
VFD displej
Sieťové rozhranie Ethernet 10/100 Mbps
1x sériové rozhranie RS232
1x konektor HDMI
1x optický audio výstup S/PDIF
1x SCART konektor
1x RS232
Fast Scan – pre rýchle ladenie nielen SK/CZ programov
Pamäť pre 100 satelitov, 4000 transpondérov a 6100 programov
Podpora: DiSEqC 1.0, 1.1 a 1.2, USALS, HDMI-CEC, DLNA DMR, Teletext, Timeshift, streamovanie videa na mobilné zariadenia, PVR, EPG, Teletext, časové nahrávanie či rozlíšenie až do 1080p.

AB_cryptobox650_fdo

Obsah balenia
Okrem satelitného prijímača môžeme nájsť v balení samozrejme aj diaľkové ovládanie, ktoré bolo dodávané i so staršími modelmi AB Cryptobox, batérie typu mikrotužky (AAA), ako aj užívateľský manuál v slovenskom, českom, nemeckom a anglickom jazyku. Celý prijímač vrátane displeja je potiahnutý ochrannou fóliou, ktorá nechýba ani na spodnej časti diaľkového ovládania.

AB_Cryptobox_vfd12

Predný panel
Z prednej strany prijímača nájdeme jednu červenú LED diódu, VFD displej, na ktorom sa zobrazuje napr. názov kanálu, poprípade pri prehrávaní multimédií názov súboru. Okrem displeja sú v prednej časti aj tri základné tlačidlá pre ovládanie prijímača (P+/P- a Power) a otvárací kryt, pod ktorým sa nachádza jedna čítačka dekódovacích kariet, USB port 2.0 a CI slot. Dekódovacia karta sa vkladá do čítačky s čipom dopredu a dole.

Zadný panel
Na zadnom panely prijímača nájdeme konektory ako LNB in, LNB out, servisný RS232 port, USB 2.0, LAN, HDMI, SCART ako aj optický SPDIF audio výstup a sieťový vypínač. Sieťový kábel je k prijímaču pripevnený napevno.

AB_cryptobox650_b

Skúsenosti
Počas mojich testov som mal v prijímači softvér s verziou 1.09.11433_patch, ktorá obsahuje niekoľko nových funkcií ako napr. Auto DiSEqC, HDMI-CEC, DLNA DMR, Email, podpora 3G modemu či „REC“ (sťahovanie videa) v aplikácii YouTube.

Po zakúpení nového prijímača ako aj po výrobných nastaveniach je možné vykonať prvotnú inštaláciu v troch krokoch (výber jazyka, nastavenie času a vyhľadanie programov). Pri vyhľadávaní programov z ponuky satelitnej platformy Skylink je možné použiť aj funkciu FastScan, vďaka ktorej vie prijímač vyhľadať všetky programy do siedmych sekúnd bez zadávania konkrétnej frekvencie, či iných parametrov. V prípade, že užívateľ využíva príjem programov z viacerých družíc a nevie ako má nastaviť DiseqC porty v samotnom prijímači tak mu určite pomôže nová funkcia Auto DiSEqC, ktorá nastaví porty automaticky. Osobne som otestoval štvorportový DiseqC prepínač ver. 1.0, na ktorý som napojil štyri satelitné pozície 23,5°E, 0,8°W, 28,2°E a 19,2°E. Okrem družice Thor (0,8°W) prijímač vedel identifikovať automaticky vždy správny port u všetkých testovaných družíc. Ako túto funkciu využiť? Je potrebné si najskôr v menu (Inštalácia-Nastavenie antény) vybrať danú družicu a následne stlačiť tlačidlo Info na diaľkovom ovládaní. O niekoľko sekúnd nato prijímač identifikuje automaticky na akom porte v DiseqC prepínači je pripojené LNB s danou družicou a nastaví podľa toho aj satelitný prijímač. Tento postup je potrebný zopakovať u každej družici. Dôležité je poznamenať, že funkcia Auto DiSEqC podporuje iba DiSEqC prepínače ver. 1.0.

ABcryptobox_650_m2ABcryptobox_650_m3

Po úspešnom vyhľadaní programov je možná bez akýchkoľvek obmedzení ich editácia (presun, mazanie, zamknutie), poprípade aj pridanie do obľúbených skupín. Všetky zmeny je následne možné zálohovať na USB kľúč či pevný disk (Menu-Editácia kanálov-Užívateľský zoznam programov-Uložiť užívateľské nastavenia), neskôr aj ich prípadné obnovenie zo zálohy (Menu-Editácia kanálov-Užívateľský zoznam programov-Načítať užívateľské nastavenia).

Prepínanie programov trvá v prípade nekódovaných SD programov približne jednu až dve sekundy, u kódovaných SD a HD staníc je to približne od dvoch do troch sekúnd.

V čítačke dekódovacích kariet som otestoval karty freeSAT by UPC Direct (ICE), Skylink (ICE, IRDETO), všetky fungovali bez problémov. Nové dekódovacie karty Skylink M7 v internej čítačke prijímača nefungujú, je ich však možné použiť v prijímači spolu s certifikovaným CI+ modulom Irdeto. Z modulov som vyskúšal Irdeto Smit CI+, a ten fungoval s kartami Skylink M7 bez problémov.

TIP: Nový softvér pre prijímače AB Cryptobox 6xx prináša Auto FastScan

Multimédiá a sieťové aplikácie
V prijímači je možné nájsť aj niekoľko zaujímavých sieťových aplikácií z ktorých väčšina vyžaduje pripojenie k internetu. Z aplikácií môžem spomenúť napr. Email, Google map, IPTV, YouTube, Burzový index, RSS či Počasie. Tu musím pripomenúť, že pre väčšinu z týchto aplikácií je potrebné mať v prijímači patch verziu softvéru.

Pripojiť prijímač k internetu je možné buď LAN káblom, bezdrôtovo cez Wifi sieť (potrebný je externý USB WIFI adaptér s chipsetom Ralink 5370, ktorý nie je súčasťou balenia) či pomocou 3G modemu. V prípade použitia 3G modemu platí, že nie všetky 3G modemy sú s prijímačom kompatibilné. Osobne som mal možnosť otestovať dva 3G modemy ZTE MF637, ktorý fungoval a Huawei E173, ktorý mi bohužiaľ s aktuálnou verziou softvéru prijímač vôbec nevidel a teda ani nemohol fungovať.

Aplikácia YouTube umožňuje nielen sledovanie videí z populárneho videoservera, ale aj stiahnutie vybraného videa na pripojené externé pamäťové zariadenie (USB kľúč alebo externý pevný disk).

U aplikácii Email je po nastavení potrebných parametrov získať prístup k vášmu emailovému kontu priamo z prijímača vďaka čomu je možné si prečítať elektronickú poštu aj počas sledovania televízie. Pre plnohodnotné využívanie emailu je však nutné mať pripojené k prijímaču pamäťové zariadenie.

Po zadaní potrebnej adresy streamu do aplikácie IPTV je možné sledovať televíziu aj prostredníctvom internetu či samotné internetové televízie. Ďalšou možnosťou využitia tejto aplikácie by mohlo byť aj napr. sledovanie internetových streamov z web kamier, ktoré sú k dispozícii prostredníctvom internetu.

Vďaka funkcii DLNA DMR (Digital Media Renderer) je možné prehrávať multimediálny obsah v domácej sieti pomocou DMC (Digital Media Controller), ktorý nájde content z DMS (Digital Media Server). V praxi to znamená, že je možné prehrať multimediálne súbory priamo z mobilného zariadenia či PC bez nutnosti niečo kopírovať na externý pevný disk či USB kľúč. Bez problémov som tak mohol sledovať napr. fotografie z môjho smartfónu pomocou Cryptoboxu na televízore. Pre zariadenia s operačným systémom Android je možné ako DMC použiť napr. aplikácie Media house, Mirage UPnP/DLNA, u zariadení s iOS napr. MediaConnect.

ABcryptobox_650_dmr
Aplikácia MediaConnect na iOS.

AB Cryptobox 650 HD podporuje už aj funkciu HDMI-CEC, vďaka ktorej už takmer vôbec nie je potrebné diaľkové ovládanie od televízora, keďže spolu so zapnutím či vypnutím satelitného prijímača sa po správnom nastavení automaticky zapne/vypne aj televízor. Táto funkcia je v prijímači štandardne zapnutá, musí ju však podporovať aj samotný televízor. Podrobnejšie nastavenie HDMI-CEC je možné nájsť v menu prijímača (Nastavenie-Systémové nastavenia-HDMI+CEC).

ABcryptobox_650_m9

K prijímaču je možné pripojiť externý pevný disk vo formátoch FAT32 a NTFS, okrem samotného nahrávania programov či využívania funkcie TimeShift, ktoré nemusím určite predstavovať je možné z externého zariadenia aj prehrávať rôzne multimediálne súbory ako napr.: JPEG, BMP, MP3, OGG, FLAC ,AVI, MKV, TS, TP, TRP, MPG či MP4. Samozrejmosťou v mediálnom prehrávači je aj mazanie, premenovanie či presúvanie súborov z jedného na druhý disk, ktorý je zapojený v druhom USB porte. Do mediálneho prehrávača sa je možné po pripojení externého disku dostať najrýchlejšie stlačením tlačidla MEDIA na diaľkovom ovládaní.

ABcryptobox_650_m1ABcryptobox_650_m4ABcryptobox_650_m5ABcryptobox_650_m6ABcryptobox_650_m7ABcryptobox_650_m8ABcryptobox_650_m10ABcryptobox_650_m11

AB CryptoDroid
Mobilná aplikácia AB CryptoDroid, pomocou ktorej je možné nielen streamovať video na mobilné zariadenia, ale aj ovládať samotný satelitný prijímač je dostupná zadarmo v Google Play zatiaľ len pre zariadenia so systémom Android. Ako som už spomínal v úvode, pracuje sa však už aj na aplikácii pre mobilné zariadenia s iOS. Viac o aplikácii AB CryptoDroid si môžete prečítať v mojej recenzii prijímača AB Cryptobox 600 HD.

Záver
Nová rada satelitných prijímačov AB Cryptobox 650 HD prináša okrem výkonnejšieho hardvéru užívateľom aj množstvo zaujímavých noviniek a funkcií ako sú napr. HDMI-CEC, podpora 3G modemov, DLNA DMR, IPTV či Auto DiSEqC, ktorú určite ocenia menej znalí užívatelia. Zaujímavou novinkou je určite aj ovládanie prijímača pomocou mobilných zariadení či samotné streamovanie videa. Aj napriek výkonnejšiemu hardvéru a niekoľkým novým funkciám, ktoré som Vám predstavil v recenzii, sa cena novej rady prijímačov AB Cryptobox oproti predchádzajúcej 550 HD zvýšila len o 2,90 €, čo je pri tých všetkých novinkách určite zanedbateľná čiastka.

Doporučená maloobchodná cena: 78,9 eur

Odkaz na produkt: AB Cryptobox 650 HD

Za zapožičanie prijímača AB Cryptobox 650 HD ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Vie mi niekto poradit ako aktivovat rozsirene menu xtras na 650HD?
    Mam nainstalovany posledny patch .
    0000 nuly nefunguju alebo nieco robim zle ale neviem co
    Vdaka

  2. Chod do Menu – Xtrass a na dialkovom zadaj 0000.

  3. Treba to vyskusat viac krat, ak to nepojde vytiahni kabel zo zasuvky a potom ho opat zapoj a skus to znovu. Popripade vyskusaj iny patch softver. Novy soft nemam vyskusany, ale ak ti to nepojde a budem mat cas nahodim ho do mojho prijimaca.

  4. mam tam teraz patch V1.09.12320
    momentalne som v robote
    hned ako pridem domov vyskusam to uplne vypnut a co to spravi tu nulu na dialkovom budem mat uz asi rozmackanu 😀
    potom stary nejaky patch a ked to nepojde tak …:-/

    aky mas patch ?

Komentáre už nie sú povolené.