Reklama

Presun transpondérov z družice Astra 1N na Astra 2E bol dnes dokončený

Dnes v skoro ranných hodinách satelitný operátor SES dokončil presun posledných transpondérov z družice Astra 1N na Astra 2E (britský vyžarovací zväzok). Obe družice sú umiestnené na orbitálnej pozícii 28,2 stupňov východne (28,2°E).

Konkrétne dnes došlo k presunu transpondérov 10 728 MHz, 10 714 MHz, 10 758 MHz, 10 832 MHz, 10 891 MHz či 10 906 MHz. K presunu na novú družicu došlo bez zmeny technických parametrov, zhoršilo sa však pokrytie programov z daných transpondérov mimo územia britských ostrovov.
Pokračovanie nižšie:


Doteraz bolo možné prijímať programy z vyššie uvedených transpondérov s britským vyžarovacím zväzkom na západnom Slovensku stabilne aj so 130 cm parabolou, v prípade mrazivého počasia aj s menšou. Aktuálne po presune na novú družicu je reálna situácia taká ako v prípade transpondérov s kanálmi BBC ktoré sa presunuli na družicu Astra 2E ešte minulý týždeň. Pre príjem na západnom Slovensku nepostačuje ani satelitná parabola o veľkosti dvoch metrov. Smerom na východ sa signál ešte zhoršuje.

Po úspešnom presune transpondérov teraz čaká družicu Astra 1N presun na novú pozíciu 19,2°E, kde bude slúžiť hlavne pre potreby nemeckého trhu.

ASTRA_2EFG_UK_ku_band_spotbeam_M
Mapa pokrytia družice Astra 2E (britský vyžarovací zväzok). Zdroj: SES

Mohlo by vás ešte zaujímať