Reklama

Maďari si stále chránia analógové vysielanie, Towercom preto nemôže navýšiť výkony vysielačov

Aj napriek tomu, že niektoré maďarské analógové vysielače boli už odpojené 1. augusta tohto roku a zvyšné budú odpojené koncom tohto mesiaca si Maďari stále svoje analógové vysielanie chránia. Táto skutočnosť tak stále znemožňuje spoločnosti Towercom navýšiť výkon 1. multiplexu z vysielačov Nitra – Zobor a Banská Štiavnica – Sitno, ktoré vysielajú dočasne so zníženým výkon práve kvôli tomu, že si maďarská strana stále chráni analógové vysielanie.
Pokračovanie nižšie:

Problémový pre vysielače Nitra – Zobor a Banská Štiavnica – Sitno, ktoré vysielajú 1. multiplex na 50. kanáli (706 MHz), je vysielač v Ostrihome. Zaujímavosťou ale je, že tento vysielač je už od augusta vypnutý.

O tom kedy dostane spoločnosť Towercom povolenie pre navýšenie výkonov spomínaných vysielačov tak stále nie je známe. „Bohužiaľ maďarská administrácia nám ešte oficiálne neoznámila kedy si prestane chrániť svoje analógové vysielanie„, povedal pre náš portál SatelitnáTV.sk tlačový hovorca TÚ SR Ing. Roman Vavro.

Podľa informácií, ktoré máme k dispozícii si teoreticky môžu Maďari chrániť svoje analógové vysielanie až do polovice roka 2015.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. platí, na Kraľovej holi je blokovaný kanál 27 pre druhý multiplex

  2. Neexistuje dôvod prečo Žilina-Krížava vysiela mux1 stále len s výkonom 1,9kW ! Na túto otázku sa úspešne vyhýba Towercom aj TÚ SR.Zistite odpoveď prečo to tak je????Písali o tom mnoho už aj v ČR.

  3. Veru, z Krizavy je to s tym MUX1 na niektorych miestach hrozne!

  4. v leviciach nechytam absolutne nic, mam sice iba izbovu antenu Hama 38MHz no do teraz som mal tych par stanic, a teraz nic.Telkac mam uz 3mesiac vypnuty len sem tam vyskusam nieco naladit, len a len regionalnu stanicu Levicku TV. tak co bude dalej? mozem teda TV predat?

  5. Peter izbova antena je malo kup alebo pouzi nejaku staru externu antenu, a chytis ostatne muxy okrem tu spominaneho, ja mam v izbe napriklad staru teleskopicku antenu z dob kedy nebolo digitalne vysielanie ani v plane a chytim na nu vsetko.

  6. re:peter . Tak predaj TV ,ked si nevies kupit normalnu antenu. Levice su pokryte signalom velmi dobre. Na vnutornu antenu vsak chytis signal iba par km od vysielaca. Napr.v Nitre.

  7. @Peter: Peter to, co si napisal, snad nemyslis vazne? Hama 38MHz je aka „antena“ ? Akurat mozno tak atrapa alebo hracka pre deti. V Leviciach predsa nemas ziadny iny vysielac, iba ten na nemocnici (k.52), takze na izbovu antenu zabudni a zozen si poriadnu – typu yagi alebo sitovu. V Leviciach je dostatocny signal pre k21, k31, k48 a k50 (towercom muxy) a takisto v pohode das Madarov na k26, k29 a k59, ale jedine s poriadnou antenou!

  8. Takže tomu mam rozumieť, že ani po 31.10. si nemusia Maďari stále vypnúť ten ich analóg? A to už ozaj s nimi nikto nevie spraviť poriadok! Nepochopím, ako môže Sitno a Zobor blokovať Ostrihom, keď je vypnutý! Na čo ešte Towercom čaká, snáď nie do roku 2015!

  9. Peter:s Martinom uplne súhlasím!Bývam od Levíc cca 20km.Anténa Yagi (vertikal) smerom na Levice-Sitno + Asta(horizontál) na Gerecse a mám 7 muxov-SVK MUX 1,2,3,4-Miestný MUX LV,HU MUX A,B,C…..a hotovo!Tú Hamu zober ne smetisko!!!!

  10. Milan – Towercom nemôže zvýšiť výkon bez súhlasu TÚ SR.

  11. Bol by som zvedavý, keby sme my (SR) blokovali maďarské DVB-T, to by bolo kriku, že ich obmedzujeme. A skôr si myslím, že by ani nečakali a spustili by svoj digitál na plnú paru a ešte by niečo navyše by k tomu výkonu pridali.
    Počujem to i na rozhlasovom príjme. Naše rozhlasové vysielanie z Bratislavy SRo1 (Kamzík, Zobor, Modrý vrch), o Devíne ani nehovorím, je v Komárne veľmi slabé, hlavne na prenosných rádiách. Začne byť dobré až pred Dunajskou Stredou, ale maďarské frčia dobre i Bratislave aj za Karpatmi.
    Mimochodom ja môžem pozerať bezproblémovo maďarské digitálne vysielanie na malej prútikovej anténe (Gerecse i Győr), ale Štúrovo (Modrý vrch) ani „ň“. Pričom Štúrovo a Győr sú približne v rovnakej vzdialenosti od Komárna, a niet tu žiadneho kopčeka, čo by clonil Štúrovo.
    P. S.: Podľa mňa, by mal mať prednosť novší systém pred predchádzajúcim analógovým. Veď mali analóg v EÚ vypnúť v roku 2012, nemali dávať „výnimky“. A ak, tak nech analóg nech neobmedzuje digitál! Možno nevypnú maďarský analóg ani v roku 2015. Oni dohody veľmi neradi dodržujú.

    1. Towercom podal žiadosť o navýšenie výkonu už dávno: http://www.satelitnatv.sk/2013/08/towercom-uz-podal-ziadost-na-tu-sr-ohladom-navysenia-vykonu-1-multiplexu-zo-zobora-a-sitna/

  12. TÚ SR odpovedá na všetky položené otázky od TV divákov zo Slovenska aj zo zahraničia (najviac ich prichádza z Poľska a z Českej republiky). Vysielač Krížava K35 (MUX1) bude môcť navýšiť výkon až potom, ako si Poľsko prestane chrániť svoje analógové vysielanie. V Poľsku prebieha vypínanie analógového vysielania, ale TÚ SR ešte nemá oficiálne stanovisko poľskej administrácie, kedy si prestanú chrániť svoje analógové vysielanie.

  13. Mam oficialne stanovisko od polskeho Uke, ze PL uz davno neblokuje kanaly. Nic preto nestoji v navyseni vykonov na severe. Cize Krizava Magurka Kotnik atd..

  14. Dobrý večer.
    Mě zase trápí příjem vysílání VP muxu 3 na K 57 z Velké Javoriny.Ostatní muxy z V.J. 20km.západně od Brna (K23,55 a 56) mě jedou stabilně,ale K 57 je stále 0.Dle dřívějšího vyjádření Towercomu se po vypnutí analogu na maďarském vysílači Kabhegy začne K 57 z V.J.vysílat z finálních,výše položených antén.Na Kabhegy je už dávno analog vypnutý a tak stále čekám,jestli je tento záměr pořád pravdivý a nebo mám raději koupit ještě jednu anténu a pokusit se o nejistý příjem VP muxu na K 27 z Kamzíku a nebo z Bor.Mikuláše?Předem děkuji za odpověď.Zdraví J.Z.

  15. A co taky Kosice – Dubnik? Tiez dost bieda J smerom, cize okres TV. Ci tiez kvoli madarom? Okrem VP muxu z Dubnika tu nechytam nic a Kralovsky Chlmec ma nezaujima, hoci tu ma vyborne pokrytie. Oblast Secoviec.

  16. @Stano: Severovýchod Maďarska by mal mať len DVB-T od 31.10.2013, ale či vypnú digitál, to je vo „hviezdach“.

  17. Tu aby človek kvôly maďarom si zakúpil SkyLink, no ale to je asi najlepšie riešenie sledovať radšej komplet českoslovakov a nie ANALogový tu vtieraví BudaPešť!

  18. Oprava: Má byť: … ale či vypnú ANALÓG, to je vo “hviezdach”. (a nie: … ale či vypnú digitál, …)

  19. Nevite nekto jak je to s Krizavou?Bude se navysovat vysilaci vykon ci nie?Polaci pry povolili ale nevim jestli to Krizava zvysi na tech 50kW všechny muxi.Nemate někdo info?

  20. Dobrý den.
    Může zde někdo z Towercomu,nebo někdo jiný informovaný říci,že je po vypnutí analogu v Maďarsku brzy naděje na vysílání VP muxu 3 z V.Javoriny na K57 z výše položených antén na stožáru vysílače? Tolik diskutované téma by tím dostalo závěrečnou podobu.

  21. Vo štvrtok, 31.10.2013, o 12,30 hod. na severovýchode a juhozápade územia (Maďarska) ukončili televízne vysielače a ich vykrývače pozemné (terestriálne) analógové vysielanie staníc M1, RTL Klub a TV2.
    mti:

  22. K59 Dubnik- Prešov velmy slaby prijem!Madari uz koncia analog ale este tu mame ukrajincov!!!

  23. Mám aktívnu sieťovú anténu vertikálne polarizovanú v Leviciach nasmerovanú na Sitno ani tak nechytám 1.multiplex, znamená to, že výkon ešte nie je navýšený. Kedy Towerkom a TÚ SR sa postará o navýšenie výkonu, hádam ńie v roku 2015.

Komentáre už nie sú povolené.