Reklama

Po neúspechu v júli raketa Proton vyniesla úspešne do vesmíru družicu Astra 2E

Ruská nosná raketa Proton-M dnes úspešne vyniesla na obežnú dráhu európsku družicu Astra 2E. Išlo o prvý štart po neúspechu predchádzajúcej misie rakety Proton-M s tromi ruskými navigačnými družicami Glonass-M, ktorá sa 2. júla minútu po štarte zrútila a zhorela.

Ako spresnila ruská vesmírna agentúra Roskosmos, raketa Proton-M odštartovala dnes o 03.38 h miestneho času z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane. Na obežnú dráhu vyniesla telekomunikačný satelit Astra 2E, ktorý sa na určené miesto dostal po približne deviatich hodinách od štartu.

Komisia, ktorá vyšetrovala príčiny neúspechu júlovej misie rakety Proton-M, dospela k záveru, že príčinou nehody bola nesprávna inštalácia rýchlostných senzorov.
Pokračovanie nižšie:

Havária rakety spôsobila aj napätie vo vzťahoch medzi Ruskom a Kazachstanom, keďže pri páde rakety sa do ovzdušia uvoľnili jedovaté plyny zo zmesi používaného paliva, ktoré môžu ľuďom spôsobiť poleptanie slizníc dýchacieho ústrojenstva, ale aj závažnejšie biochemické zmeny, a sú rakovinotvorné.

Družica Astra 2E, ktorej cieľová pozícia má byť 28,2°E má nahradiť doterajší satelit Astra 1N, ktorý sa následne presunie na svoju konečnú pozíciu 19,2°E. Po presune všetkých programov zo satelitu Astra 1N na nový Astra 2E sa predpokladá zhoršenie príjmových podmienok tzv. britského zväzku (napr. programy BBC), ktorý je možné aktuálne prijímať stabilne (celodenne) na západnom Slovensku so satelitnými parabolami cca od 130 cm.



Mohlo by vás ešte zaujímať