Reklama

Openbox SF51 – jednoduchý merací prístroj DVB-S/S2

Dnes Vám predstavím jednoduchý satelitný merací prístroj značky Openbox s označením SF51, ktorý je vyhotovený v odolnom plastovom púzdre v čiernom prevedení, má zabudovaný farebný LCD displej s uhlopriečkou 2,4″ a podporuje štandardy ako DVB-S a DVB-S2. Okrem toho je k dispozícii na bočnej strane prístroja aj USB port pre aktualizáciu či zálohu settingu a nechýba ani audio/video výstup pre prípadné pripojenie napr. k televízoru.

Základná charakteristika:
– Rozmery meracieho prístroja 139x99x37 mm
– Váha 0,44 kg
– Farebný LCD displej s uhlopriečkou 2,4″
– Vstavaná batéria (2200 mAH)
– Výdrž batérie až cca 6 hodín, nabíjanie trvá cca 2-3 hodiny
– Podporované protokoly DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2 a USALS
– Audio / Video výstup (prepojovací kábel je v balení)
– Zvuková indikácia signálu s možnosťou vypnutia
– 1x USB port
– 1x LNB vstup
– Vstupná frekvencia 950-2150 MHz
– Upgrade software cez RS 232 poprípade cez USB
Pokračovanie nižšie:


Obsah balenia

Okrem samotného meracieho prístroja je možné nájsť v balení, nabíjačku (220 V), kompas, originál púzdro s popruhom, AV kábel 3,5 mm Jack/2xRCA pre prípadné prepojenie s televízorom a prepojovací kábel RS 232/3,5 mm Jack pre aktualizáciu softvéru či nahranie upraveného settingu pomocou počítača. K dispozícii je aj užívateľský manuál v slovenskom, anglickom a ruskom jazyku.

Openbox_sf51_bal_komplet0

Predná strana
Na prednej strane meracieho prístroja sa nachádza farebný LCD displej s uhlopriečkou 2,4″ (6,2 cm), reproduktor, tlačidlo OK, okolo ktorého sú ovládacie šípky (hore, dole, vľavo, vpravo), ktoré slúžia na pohybovanie sa v menu, prepínanie kanálov a nastavenie hlasitosti pri pozeraní televízie. Vedľa ovládacích tlačidiel sa nachádzajú ešte tlačidlá Menu a SAT, pod nimi zase farebné F1, F2, F3 a F4. Okrem tlačidiel je k dispozícii aj päť LED diód (Charge status, Lock, 22k, 13V a 18V).

Openbox_sf51_p01

Bočná strana
Na ľavej bočnej strane prístroja sa pod ochranným krytom nachádza DC konektor pre pripojenie nabíjačky, USB konektor pre zálohu settingu na externé pamäťové zariadenie či poprípade aktualizáciu softvéru a jack konektor pre audio video výstup alebo aktualizíciu softvéru či settingu pomocou počítača (RS 232). Káble sú štandardne dodávané s meracím prístrojom (viď. foto vyššie). Na pravej bočnej strane je vstup LNB in pre pripojenie koaxiálneho kábla.

Openbox_sf51_p03

Menu
V menu meracieho prístroja sú k dispozícii tri hlavné kategórie (Vyhľadávanie satelitu, DiSEqC a Systém), medzi ktorými sa pohybujeme šípkami. Výber je možné potvrdiť tlačidlom OK na samotnom meracom prístroji. Teraz Vám aspoň v krátkosti popíšem všetky tri hlavné kategórie.

Vyhľadávanie satelitu
Pri vyhľadávaní satelitu máme k dispozícii v základom firmware od výrobcu 64 družíc vrátane u nás najpoužívanejších ASTRA 3B (23,5°E), ASTRA (19,2°E), Eutelsat Hot Bird (13°E) či Thor (0,8°W). Na výber je tu tiež nastavenie LNB frekvencie, 22k, typ vyhľadávania (Vyhľadávanie TP, Sieťové vyhľadávanie, Vyhľadávanie satelitu, Sieťové vyhľadávanie satelitu a Vyhľadávanie naslepo), Farebnými tlačidlami F1 až F4 môžeme editovať, pridať alebo aj vymazať vybraný transpondér z pamäte prístroja. V spodnej časti obrazovky je možné vidieť kvalitu a silu signálu v percentách ako aj napr. hodnotu BER (Bit Error Rate – ukazovateľ chybovosti signálu). Pomocou týchto parametrov nastavujeme satelitnú parabolu na čo najlepšie hodnoty.

DiSEqC
V hlavnom menu pod názvom DiSEqC nájdeme podobné nastavenia ako v predchádzajúcej kategórii „Vyhľadávanie satelitu“ s tým rozdielom, že namiesto vyhľadávania si môžeme nastaviť pre družice jednotlivé DiSEqC porty poprípade ďalšie potrebné hodnoty v prípade nastavovania natáčacieho zariadenia s podporou USALS. K dispozícii je aj možnosť nastavenia limitov motora, či automatická detekcia DiSEqC 1.0 portov (F1).

Systém
V poslednej kategórii s názvom Systém je možné nastaviť jazyk menu, priehľadnosť menu, časovač vypnutia od 10 do 120 minút, zvukovú signalizáciu či napájanie LNB konvertora. K dispozícii je aj možnosť ručne nastaviť frekvenciu LNB, ďalej tu môžeme vykonať aktualizáciu či zálohu prístroja na externé USB pamäťové zariadenie, ako aj bezpečne odstrániť toto zariadenie, poprípade spraviť továrne nastavenia.

Openbox_sf5110Openbox_sf5109Openbox_sf5108Openbox_sf5107Openbox_sf5105Openbox_sf5104Openbox_sf5103Openbox_sf5106

Reálne skúsenosti
Ešte pred prvým používaním meracieho prístroja odporúča výrobca nechať nabíjať vstavanú batériu minimálne na 5 hodín aj napriek tomu, že bude signalizovať zelená dióda (Charge status), že je batéria už nabitá. Prístroj sa zapína a vypína pridržaním tlačidla power (cca 2 až 3 sekundy), ktoré je na vrchnej strane prístroja. K dispozícii som mal počas mojich testov prístroj so softvérovou verziou 1.0.20108. Trochu ma sklamalo zo začiatku zistenie, že napr. v prípade družice ASTRA 3B (23,5°E) bolo k dispozícii v pamäti len sedem transpondérov a to väčšina z nich nebola ani aktívna. Je teda potrebné si zoznam transpondérov po kúpe upraviť pomocou PC cez RS 232 port poprípade nahrať už upravený setting pomocou USB kľúča cez USB port. Pre menej počítačovo znalých je tu možnosť aj manuálnej editácie transpondérov priamo z menu prístroja, no mne to pripadalo dosť zdĺhavé a nie veľmi praktické. Ďalšou možnosťou, ktorú som zistil pri mojom dvoj týždňovom testovaní bolo, ako rozšíriť zoznam transpondérov je spustiť sieťové vyhľadávanie danej družice a novo nájdené trasnpondéri sa automaticky zapíšu do pamäte meracieho prístroja spolu s vyhľadanými kanálmi. Samozrejme túto poslednú možnosť môžeme využiť len vtedy ak máme signál z družice. Samotné ovládanie prístroja na mňa pôsobilo úplne jednoducho a nemal som s ním žiadne problémy. Jedinou vecou, ktorá mi na meracom prístroji vadila, bolo občasné „pukanie“, ktoré bolo počuť z reproduktora napr. pri zapínaní prístroja.

Vďaka zabudovanému 2,4″ LCD displeju môžeme nielen nastavovať satelitnú parabolu, ale aj sledovať samotné televízne programy. Samozrejme len tie, ktoré vysielajú nekódovane (FTA), keďže prístroj nemá žiaden slot pre CI modul či čítačku dekódovacích kariet. Bez problémov zvládne ako televízne programy v kompresnom formáte MPEG-2, tak aj MPEG-4. Sledovať je však možné s aktuálnou verziou softvéru (1.0.20108) len programy z DVB-S transpondérov. Podľa dostupných informácií od distribúrora by sa mal tento problém odstániť s novou verziou softvéru.

Zaujímavou funkciou je aj uloženie screenu obrazovky s nameranými parametrami na externé USB pamäťové zariadenie. Stačí len počas sledovania televízneho kanálu stlačiť dvakrát tlačidlo F1 a následne F4 a potom OK. Screen bude k dispozícii vo formáte BMP. Takto jednoducho si môžeme uložiť namerané hodnoty (ako napr. parametre VBER, MER, či kvalitu a silu signálu v percentách).

Pri úplnom vybití sa nabil u mňa prístroj do 3 hodín (presne 2 hodiny aj 45 minút). Počas nabíjania svieti dióda (Charge status) na červeno a ak je prístroj nabitý naopak na zeleno. Pri plnom nabití batérie výrobca udáva, že prístroj vydrží až šesť hodín. Počas môjho používania to bolo však 5 a viac hodín čo si myslím, že je aj tak slušné.

Záver
Openbox SF51 je veľmi jednoduchý merací prístroj, vďaka ktorému je možné nastaviť satelitnú parabolu či už pre príjem jednej, alebo aj viac družíc zapojených do DiSeqC prepínača. Okrem toho zvládne aj nastavenie natáčacieho zariadenia a to bez použitia samotného satelitného prijímača, keďže s meracím prístrojom je možné okrem už spomínaného DiSeqC prepínača kompletne ovládať aj motor. Na záver môžem snáď dodať asi len toľko, že merací prístroj Openbox SF51 ma svojou jednoduchosťou veľmi milo prekvapil, určite si preto nájde svojich spokojných užívateľov a to aj vďaka veľmi priaznivej cene.

Doporučená maloobchodná cena: 109 € s DPH.

Odkaz na produkt: Openbox SF51

Za zapožičanie meracieho prístroja Openbox SF51 ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentár

  1. Výzerá zaujímavo, bude nutné vy vyskúšať v praxi. teším sa.

Komentáre už nie sú povolené.