Reklama

Towercom má do konca marca povinnosť spustiť prvý multiplex

Spoločnosť Towercom, ktorá prevádzkuje na území Slovenskej republiky druhý (TV JOJ, PLUS, Markíza, Doma), verejnoprávny (STV1, STV1 HD, STV2 + rozhlasové stanice RTVS) a štvrtý multiplex (TEST1, TEST2), má na základe licencie povinnosť spustiť do konca marca 2013 aj prvý multiplex. Podľa informácií od niekoľkých našich čitateľov z metropole východného Slovenska je už možné naladiť dva test programy z prvého multiplexu z vysielačov Košice – Heringeš, Košice – Dubník a Bardejov – Magura. My sme otestovali napr. vysielače Bratislava – Kamzík či Nové Mesto nad Váhom – Veľká Javorina, no z týchto vysielačov zatiaľ signál prvého multiplexu nie je dostupný. Rovnako je to aj v prípade zvyšných vysielačov.
Pokračovanie nižšie:

Programová ponuka prvého multiplexu zatiaľ nie je známa, podobne ako je to v prípade štvrtého multiplexu, ktorý je spustený od konca augusta minulého roku. Vyjadrenie od spoločnosti Towercom sa nám zatiaľ nepodarilo získať, keďže marketingový manažér Michal Šuran je do konca týždňa mimo kancelárie.

Povolené vysielače 1. multiplexu:

Banská Bystrica – Laskomer, K 49 s výkonom 50 119 W
Bardejov – Magura, K 49 s výkonom 31 623 W
Bratislava – Kamzík, K 44 s výkonom 50 119 W
Košice – Heringeš, K 50 s výkonom 19 953 W
Košice – Dubník, K 57 s výkonom 12 580 W
Lučenec – Blatný vrch, K 49 s výkonom 31 623 W,
Nové Mesto nad Váhom – Veľká Javorina, K 55 s výkonom 50 119 W,
Poprad – Hranovnica, K 41 s výkonom 50 119 W,
Poprad – Kráľova hoľa, K 57 s výkonom 5 012 W,
Ružomberok – Úložisko, K 44 s výkonom 50 119 W
Žilina – Krížava, K 35 s výkonom 1 995 W

Povolenia nadobudli právoplatnosť 31.7.2012. Platnosť povolení bude do 31.5.2021. TÚ SR na základe žiadosti spoločnosti Towercom, v povolení uviedol „systém zdrojového kódovania MPEG-2 v kombinácii MPEG-4“. Základné parametre vysielania: počet nosných 8k, modulácia 64-QAM, ochranný interval 1/4, kódový pomer 2/3, vertikálna polarizácia.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. FRAŠKA, FRAŠKA ,FRAŠKA, FRAŠKA ,FRAŠKA, FRAŠKA ,FRAŠKA, FRAŠKA ,FRAŠKA, FRAŠKA ,FRAŠKA, FRAŠKA ,FRAŠKA, FRAŠKA ,FRAŠKA, FRAŠKA ,FRAŠKA, FRAŠKA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Bude vysielat „ciernociernu tmu“, mozno aj v HD. Nazorna ukazka toho ako je mozne na Slovensku minat koncesionarske poplatky. To by vsak nebol az taky problem, ale najviac ma zaraza, ze to nikomu s kompetentnych nevadi a novinari sa ich ani na nic nepytaju. Proste na Slovensku je to tak!!!!!

    1. Maroš – Vďaka za info. Doplnili sme to do správy.

  3. dufam ze tam pustia aspon daky pekny monoskop ….inak skoda tej vypalenej elektriny ,ale musi to ist podla zakona aj ked tam nik nevysiela .

  4. Namiesto tých zbytočných muxov mohla RTVS spustiť športovú TROJKU a detskú ŠTVORKU alebo zriadiť TROJKU HD, kde by sa kombinovane vysielali HD programy z JEDNOTKY a DVOJKY.

  5. Rozširovanie zaplatia aj tak ovčania.

    Vy si muslíte, že prečo tak veľkodušne začali rozširovať pokrytie MUX 2 a VP?! Ide o to, že na tom krásne zarobia, lebo to antén sa neskôr pustí kódovaný MUX 1+4 a ovečky v dolinách a na kopcoch budú platíť krásne mesačné prachy za službu TWC Homolka.

    Na Slovensku sú rovnako 4 multiplexy ako v Českej republike, len s tým rozdielom, že na SK je monopol ovládaný Jaj aj Ty a prisluhovačným regulátorom a v týchto muxoch je 6 programov (1, 2, Joj, Plus, Markíza, Doma, 1 HD nepočítam) a v ČR je 25 programov v DVB-T a vždy pribúdajú nové stanice, kým na SK pribúdajú nové muxy, ale prázdne…

    To, že je TWC monomol je každému jasné…
    Chcete vysielať napr. z Kamzíka, Krížavy, Suchej hory, Kráľovej hole, Dubníka z vlastného objektu? Nemáte šancu, musíte využiť služby monopolu za predražené nereálne astronomické sumy.
    Chcete získať licenciu na vysielanie? Musí vám ju prideliť aj osoba z TWC, ktorá sedí na RVR.
    Stačí sa pozrieť na rovnaké priezviská v TWC, RVR, TÚ SR a každému je jasné ako je to všetko poprepájané a čo je za tým…
    Prečo asi tak boli povolené DVB-T rušičky ako Galanta 29.k, Trnava 33.k + 49.k, Nové Zámky 40.k, Piešťany 42.k, Borský Mikuláš 51.k, Jaslovské Bohunice 59.k + ďalšie sa pripravujú Bratislava 26.k + 29.k + 59.k, Nitra 40.k, Šaľa 40.k, Skalica 50.k, aby zámerne vygumovali, vymazali a zlikvidovali príjem CZ MUXOV a kto ich zámerne povolil a kto a čo je za tým? No asi to, aby ľudia boli donútení kupovať a využívať Sk.. a ďalšie zdier… služby, najnovšie pripravované Homo ”Homolka”. No kto asi tak je za tým šeckým?!

    Tu si ešte prečítajte príspevky a reakcie diskutujúcich z rôznych diskusií na rôznych portáloch o médiach a DVB-T:

    Pozor,pozor,pozor!!!!!!
    Towercom si dal registrovať názov TOWERHOME. Podľa prvých neoficiálnych informácii sa ma jednať o službu platené DVB-T. Niečo pre Vás PLATIČI. Dúfam že sa už tešíte. Budete mať ďalšiu možnosť prispieť na nenažrané papule JaT.

    celoplosne DVBT je prevadzkovane towercomom, pozri si cennik na towercom.sk – vysielanie jedneho kanala stoji 12 600 000 EUR rocne bez DPH, teda 380 milionov korun bez DPH, a to bez poplatku pre TUSR. towercom.sk/data/ar/docs/Cennik_MUX2…. … …. urcite by sa to markize z vysielnia repriz zaplatilo, hehe 🙂

    ten cennik snad ani nieje pisany po slovensky. 5x som to precital a pochopil som to tak, ze za mux chcu 12,6M € bez dane. Ak si v muxe sam, tak platis vsetko, ak ste dvaja polovicu, ak traja tretinu…. Pri spusteni dvbt bolo 700 000€ za 1Mbit rocne , toto neviem co je za cenu. V muxe je dostupnych 20Mbit, co pri mpeg2 umoznuje cca 4 az 5 stanic.

    Markíza by svoje sídlo v Záhorskej Bystrice mala presunúť do Prešova, Michaloviec poprípade až do Užhorodu, lebo v lokalite z ktorej vysiela teraz, už prakticky nikto satelit nemá. Však aj načo? Ponuka Českých, Rakúskych a Maďarských TV staníc vysielaných prostredníctvom DVB-T je už taká bohatá, že keby to aj pozemne Markíza chcela spustiť, tak by to tu v civilizovanom svete nikto nepozeral.

    v cechach s dvbt je velmi dobre, nemusime platit za satelit, ale na slovensku vidim ze mnoho lidi ma satelit a kasle na dvbt jelikoz jsou zvykli na ceske programy a bez nich by asi umreli nudou.
    pani TOWERCOM.BRZDA DVB-T SLOVENSKA KTORA ZIJE S VYSIELANIM HLAVNE STV KTORE IDE NA DVOCH KANALOCH A PLATI ASI RIADNE PENIAZE Z NASICH KONCESII A DALSIE STANICE SA K NAM NEDOSTANU.Cize TOWERCOM

    Nuž nespracovaná kontrola ministerstva financií by to dávno objasnila,Keď sa môže Towercomu vyplácať ročne viac ako 10 percent ročného rozpočtu STV za prenos kanálového multiplexu ktorý STV podnes nevyužíva a ani nebude…. A zmluvu podpísal ujo Nižňanský, ale ani Zemkovej a ani Mikovi to neprekáža a ani nebude.Takisto stotisíce EUR do tzv. Zmluvy zo štátom-kde si externé firmy na rozpočtoch opasky neuťahujú.A konatelia často zakladajú sročky týždeň pred podpisom zmluvy…Keďže Rádiokomunikácie-štátnu firmu na prenos signálu predali za prvej Ficovej vlády na návrh Ing. Majoroša-riaditeľa Slov.Telekomunikácií pravdepodobne J&T sotva bude nový riadfiteľ otvárať túto tému.Tobôž ak s Ing.Majorošom strávil nejaké roky v minulosti práve v STV a spájajú ich aj iné záležitosti….A keďže náš predseda NKÚ je veľký milovník póla, sotva možno čakať, že by sa hrabal v posledných 10ich rokoch robiť podrobné kontroly v STV…

  6. Pre mna je nepochopitelne preco dal TU SR vsetky multiplexy jednej firme. Kazdopadne to nikto z nas nezmeni a musime len pockat co si pre nas Towercom pripravy. Donekonecna a zbytocne elektrinu len tak na vestkych vysielacoch platit nebude moct.

  7. Ak sa nemýlim, Slovenské Telekomunikácie (ST) i s Rádiokomunikáciami predala DT prvá Dzurindova vláda (pokladník začal, cukrár dokončil). Neobhajujem tým R. Fica a spol.
    V ČR sú České Radiokomunikace, tuším, ešte v štátnom vlastníctve.
    A predsedu NKÚ ešte nemáme, šachuje sa pri jeho voľbe.

  8. Ako ste postrehli na našom DVB T nič zaujimavé a nechýba mi tá bieda, preto som radšej zaťažený ako mnohý na českych TV v Skylinku.

  9. Je to celé na zaplakanie, už aj Ukrajina nás preskočí, testuje MPEG4, DVB-T2, ak sa umudria maďari , tak skoordinujú miestné frekvencie pre miestné muxy a potom pôjdu lokálky a regionálky do nich.
    Možno si chudobina najde čas a pozrie už aj lokálky zadarmo, no to len vtedy ak prežijú to zotročovanie , lebo viacerím už teraz ide o kejhák – aby prežili.

  10. Ešte dodám , že ak som po prvykrát čítal sumu 700 000 Euro / rok / 1Mb , tak sa mi zakrútilo pred očami./ bolo to pred rokom /
    Toto je riža a nie pašovať z Ukrajiny kartón cigariet alebo naftu v kanistri.

  11. Darmo slováci na čechov nemajú ceske tv sú pre ľudí a slováci ked urobia nejakú stanicu hneď rozmýšľajú ako zarobiť na ľuďoch je to úbohost

  12. Veď budú vysielať bez reklamy (keď je spoplatnený program).

Komentáre už nie sú povolené.