Reklama

Televízna premiéra filmu LURDY na Film Europe Channel

Film Europe Channel – prvá platená filmová televízia, ktorá uvádza výhradne európsku kinematografiu zo všetkých 50 krajín geografickej Európy dnes o 20,20 hod. uvedie česko-slovenskú televíznu premiéru kultového francúzskeho filmu LURDY. Bol ocenený desiatkou významných filmových cien, na medzinárodnom festivale v Benátkach v roku 2009 získal štyri ocenenia, z Viennale a medzinárodného filmového festivalu vo Waršave si odniesol tri víťazstvá a v rokoch 2010 – 2011 ďalšie tri filmové ocenenia.
Pokračovanie nižšie:


Film rakúskej režisérky Jessici Hausner je silným intímnym príbehom o viere, nádeji a láske.
Chorí ľudia z celého sveta prichádzajú na posvätné pútnicke miesto s vierou, že získajú späť svoje zdravie, pretože Lurdy sú považované za miesto zázrakov, nádeje, pokoja a uzdravenia pre mnohých zúfalých a umierajúcich ľudí. Ale cesty božie sú nevyspytateľné a nádej, ktorá je tak blízko smrti, sa môže naplniť, čo sa zdá absurdné vo chvíli, keď sa život uberá k svojmu koncu.

Mladá Christine je takmer celý svoj život pripútaná na invalidný vozík. Aby sa necítila taká osamelá, vydá sa na výlet do mesta Lurdy, ikonického miesta pútnikov v Pyrenejskom pohorí. Jedného rána sa prebudí zdanlivo vyliečená. Nádej prišla. Ale na ako dlho? Film otvára hlboké témy o ľudskom živote – vzťahu k viere, vyrovávaní sa s neľahkým životným osudom zasiahnutým chorobou, úvahami o láske, rodine, hľadaní vnútornej rovnováhy. Film získal viacero ocenení. Známa francúzska herečka Silvie Testud, /známa u nás aj z filmu Strach a chvenie, 2003/ získala za herecký výkon mladej Christine najvyššie európske ocenenie – Európsku filmovú cenu roka 2009. Film bol s veľkým úspechom uvedený aj na viacerých filmých festivaloch v Čechách a na Slovensku.

(TS Film Europe)

Mohlo by vás ešte zaujímať