Reklama

Filmoviedky uvidíte na Jednotke v čase adventu

RTVS ponúkne v čase adventu každý utorok večer na Jednotke pokračovanie cyklu pôvodných televíznych filmových príbehov nazvaný Filmoviedky s jedinečným hereckým obsadením. Postavy v štyroch televíznych filmoch stvárnili Emília Vášáryová, Zita Furková, František Kovár, Eva Rysová, Marián Slovák, Ivan Romančík, Andy Hryc a ďalší.
Pokračovanie nižšie:


Spoločným menovateľom štyroch príbehov je trojaký pohľad hlavných postáv na tú istú ťažiskovú situáciu. Každý príbeh sa skladá z troch mikropríbehov. Ich hrdinovia sa zúčastňujú na konkrétnej krízovej situácii a vyhodnocujú ju zo svojho uhla pohľadu, z pozície svojej filozofie a životnej skúsenosti.

D U Š I Č K Y S E N I O R O V
27.11.2012 o 20:55 na Jednotke

V domove s pyšným názvom Silverville, kde je prirodzená smrť častým, aj keď nevítaným hosťom, nájdu jedného rána vážne zranenú jednu z obyvateliek. Riaditeľ, ktorý nepríjemnosti i skraty vo fungovaní súkromného zariadenia vždy upratáva pod koberec, je tentoraz bezmocný, musí volať políciu. Vyšetrovanie sa rozbieha štandardným spôsobom, je tu však ešte ktosi, kto doň vstupuje neoficiálne a skryto: bývalý sudca, ktorý túži vypátrať páchateľa na vlastnú päsť skôr, než sa to podarí polícii s celým jej aparátom.

Tri príbehové línie prinášajú sled prekvapujúcich odhalení, rozohrávajú škálu ľudských osudov, vzťahov, túžob, vášní sústredených na jedinom mieste a samotné vypátranie páchateľa je len finálnym ťahom štetca na obraze ľudského bytia v jeho poslednej fáze, ktorá čaká na každého z nás.

Scenár: Jozef Puškáš
Réžia: Stanislav Párnický
Kamera: Laco Kraus
Dramaturgia: Roman Brat
Zvuk: Ján Grečnár
Vedúca výrobného štábu: Ivana Kurincová

Účinkujú: Emília Vášáryová, Petr Nárožný, Ivan Romančík, František Kovár, Zita Furková, Lucia Gažiová, Ivo Gogál, Eva Kerekes, Alexandra Palatinusová, Ivan Palúch

N O Č N Ý T R E Z O R
4.12.2012 o 20:55 na Jednotke

Príbeh filmoviedky Nočný trezor sa odohráva v Bratislave. Na začiatku vidíme kľúčový obraz filmu – prepad pri nočnom trezore. To, ako došlo k tejto situácii, postupne rozprávajú tri postavy: manžel olúpenej ženy, bezdomovec a nakoniec motorkár.

Jednotlivé pohľady sú ako tri malé „filmy vo filme“. Manželov pohľad je psychologická sonda, pohľad bezdomovca je čierna groteska s parapsychologickými prvkami a pohľad motorkára je „tarantinovský“ minifilm s pouličným slangom a argotom. Po trojpohľade na kľúčovú udalosť film uzavrie coda – krátke dokončenie príbehu okradnutej ženy a čo bolo bezprostredne potom.

Scenár: Viliam Klimáček
Réžia: Karol Vosátko
Kamera: Tomáš Juríček
Dramaturgia: Roman Brat
Zvuk: Ján Grečnár
Vedúca výrobného štábu: Ivana Kurincová

Účinkujú: Jevgenij Libezňuk, Karol Šimon, Judita Vargová, Pavol Klimašovský, Juraj Ďuriš, Alena Pajtinková, Štefan Martinovič, Gejza Benkö, Eva Rysová, Xénia Kubová

Z R A D E N Í
11.12.2012 o 20:55 na Jednotke

V čakárni chirurgického oddelenia nemocnice zúfalo vyčkávajú traja ľudia. Profesor Hanko, bývalý primár neurológie, jeho dcéra Eva a jeho zať, docent Martin Boroš, terajší primár na neurológii.

V operačke bojuje o život sedemročná Monika Borošová, Evina a Martinova dcérka, Hankova jediná vnučka. Utrpela vážny úraz, keď vbehla pod auto. Túto rodinu práve spája strach o život Moniky, hoci ich vzájomná komunikácia je napätá – vzťahy medzi rozvádzajúcimi sa manželmi sú nepriateľské, vzťah profesora Hanka a jeho zaťa je chladný, plný nevyslovenej nevraživosti, vzťah Hanka a jeho dcéry Evy síce naštrbený, no aspoň v tejto chvíli solidárny. Vyslovené i nevyslovené výčitky sú konfrontáciou – kto je vlastne vinný za tragédiu malej Moniky?

Postupne sa v pôdoryse troch príbehov odkrývajú dramatické udalosti v rodine, ktoré vyvrcholili Monikiným bezhlavým útekom z domu a jej úrazom. Hanko, Martin Boroš a Eva každý za seba bilancuje, spomína, hľadá odpoveď na otázku – prečo sa to všetko stalo? Každý z protagonistov vidí svoj príbeh vlastnou optikou, snaží sa hľadať ospravedlnenie sám pre seba. Príbehy sa občas prelínajú, občas na seba nadväzujú, občas odkrývajú intímnu spoveď, ktorá je ostatným dvom neznáma.

Námet a scenár: Jana Kákošová
Réžia: Martin Kákoš
Dramaturgia: Roman Brat
Kamera: Laco Kraus
Zvuk: Ján Grečnár
Strih: Juraj Kákoš
Vedúca výrobného štábu: Ivana Kurincová

Účinkujú: Marián Slovák, Kristína Farkašová, Marko Igonda, Andrea Karnasová, Alfréd Swan, Jana Gavačová, Vaneska Kovalčíková

N Á H R A D N Á M A T K A
18.12.2012 o 20:55 na Jednotke

Manželia Bučkajovci, Juraj a Eva, žijú spolu s Jurajovou mamou Eliškou v dome, ktorý je pamätníkom lepších čias Eliškinej rodiny. Mladí akoby stratili záujem starať sa o svoj príbytok, akoby v rodine chýbal nejaký stimul.

Hoci manželia majú dobrý vzťah a Juraj je pozorný, milujúci manžel, Eva sa bojí, že ho stratí. Vie, ako veľmi Juraj túži po dieťati a ona sa dlhé roky zúfalo snažila mu túto túžbu splniť. Eva sa nedávno vrátila z operácie, pri ktorej definitívne stratila nádej, že by porodila. Predtým prekonala najnáročnejšie liečby, kúry, rady okultných báb a nedávno aj operáciu, ktorej výsledkom bolo, že jej odobrali maternicu. Snaženie manželov splodiť dieťa bolo definitívne ukončené.

Eva sa však nevzdáva, veľmi opatrne naznačí Jurajovi svoj plán. Najali by si dievča, mladú slečnu, ktorá by im vynosila potomka. Spísali by normálny dohovor, zaplatili by za vynosenie, dievča by dostalo odstupné a vypadlo by z ich života. A im by ostalo dieťa. Eva sa až hnevá na seba, že jej to nenapadlo skôr. Také jednoduché. Juraj je šokovaný, či to Eve nebude prekážať, že má oplodniť inú ženu. Eva to berie vyslovene biologicky. Je presvedčená, že aj on. Tej, ktorú vybrala na tento účel, sa neobáva… Veď nejde o žiadny vzťah, poskytne len svoju maternicu. Juraj je čoraz šokovanejší, ako ďaleko dokázala Eva zájsť. Ibaže plány je jedna vec a realita druhá…

Scenár: Miloš Ruppeldt
Réžia: Yvonne Vavrová
Kamera: Dodo Šimončič
Dramaturgia: Roman Brat
Zvuk: Ján Grečnár
Vedúci výrobného štábu: Vladimír Rausch

Účinkujú: Katarína Kolajová, Přemysl Boublík, Petra Humeňanská, Kamila Magálová, Andy Hryc, Silvia Larikenta, Vivienne Strelecká, Alžbeta Stanková, Ivan Romančík, Dušan Szabó, Marek Geišberg, Eva Rysová

(RTVS)

Mohlo by vás ešte zaujímať