Reklama

Štvrtý multiplex bude v norme MPEG-4

Štvrtý multiplex, ktorý spustila spoločnosť Towercom 30.8.2012 (zatiaľ bez programov), bude vysielaný v norme MPEG-4. „Plánované je MPEG-4,“ povedal pre náš portál SatelitnáTV.sk marketingový manažér spoločnosti Towercom Michal Šuran. Pre príjem programov z daného multiplexu bude preto potrebný set-top-box, alebo televízor so zabudovaným DVB-T tunerom, ktorý zvládne príjem programov v MPEG-4.
Pokračovanie nižšie:


V praxi to napríklad znamená, že majitelia lacných set-top-boxov nebudú môcť tento multiplex vôbec prijímať, keďže tieto prijímače nepodporujú príjem programov v norme MPEG-4, ale iba MPEG-2. V prípade, že bude v štvrtom multiplexe spustená aj platená ponuka programov bude nutné ešte zakúpiť pre ich príjem dekódovaciu kartu či CAM modul spolu s kartou, alebo rovno nový set-top-box s dekódovacou kartou.

Prečo práve MPEG-4? Vysielanie v MPEG-4 dokáže využiť efektívnejšie využívaný bitrate multiplexu, kde oproti MPEG-2 je možné vysielať v jednom multiplexe takmer dvojnásobok programov. Pre príklad nemusíme chodiť ďaleko, keďže v kompresnom formáte MPEG-4/H.264 vysielajú programy vo všetkých maďarských multiplexoch. Kompletná ponuka v troch maďarských multiplexoch obsahuje až 30 televíznych staníc. Do jedného multiplexu sa tak môže bez problémov zmestiť aj desať televíznych kanálov v štandardnom rozlíšení.

Počkajme si preto, aké programy zaradí do štvrtého multiplexu spoločnosť Towercom. V prípade zaradenia atraktívnych programov môže byť príjem signálu prostredníctvom DVB-T ešte veľmi zaujímavý.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. MPEG4 je v pohode. Minimalne od 2009 maju mpeg4 vsetky tv. Ak to nebolo z vypredaja.

  2. ako premiera vo stvrtom muxe uz bezi film „Ciernocierna tma“

  3. Osobne už uvažujem skôr o DVB-T2 prijímači. Podľa mňa už nemá význam investovať do DVB-T/MPEG-4.

  4. Vrátil som sa z tel.festivalu na Ukrajine, už testujú MPEG-4/ DVB – T2,
    už nás predbehol aj Užhorod / TV Tisa1

  5. Dobré ráno stará máma…
    To o MPEG-4 už vieme najmenej 2 mesiace od vydania povolenia Telekomunikačným úradom…

  6. Dobrý den.
    Kdy se konečně dozvíme o složení programů v muxu 4 na Slovensku,abychom případně zakoupili STB s MPEG-4?Už se něco ví?

  7. vsetko taja alebo nemaju ziadnych zaujemcou.Ani sa necudujem TOWERCOM zase ukazuje svoju neschopnost.

Komentáre už nie sú povolené.