Reklama

Kanály BBC HD zmenia svoje technické parametre na satelite ASTRA 1N (28,2°E)

Britská televízia BBC zverejnila tento týždeň na svojom oficiálnom blogu informáciu, že dôjde 27. septembra 2012 k zmene technických parametrov u kanálov vo vysokom rozlíšení, ktoré vysielajú prostredníctvom družice ASTRA 1N (28,2°E) z britského zväzku. Konkrétne sa jedná o stanice BBC HD a BBC One HD, ktoré je možné prijímať prostredníctvom frekvencie 10 847 MHz. Signál je dostupný aj na Slovensku, no pre príjem je potrebná satelitná parabola väčších rozmerov a smerom na východ signál slabne.
Pokračovanie nižšie:


BBC HD a BBC One HD zostanú na rovnakom transpondéri, upraví sa len modulácia z pôvodných DVB-S2/QPSK na DVB-S2/8PSK a parameter FEC z 8/9 na 2/3. Pre prevádzkovateľa to znamená navýšenie kapacity daného transpondéra a možné rozšírenie o nové regionálne programy BBC One HD Scotland, Wales a Northern Ireland.

Pre divákov a satelitných fanúšikov v Európe to však môže znamenať zhoršenie príjmu. V súčasnosti máme možnosť prijímať kanály BBC HD celodenne na západnom Slovensku s parabolou o veľkosti 150 cm. Počkajme si však ako sa zmení príjem po uvedenej zmene.

Budúce technické parametre pre príjem:
Družica: ASTRA 1N (28,2°E)
Frekvencia: 10 847 MHz
Polarizácia: Vertikálna
FEC: 2/3
SR: 23000
Norma: DVB-S2
Modulácia: 8PSK
Kódovanie: nie

Mohlo by vás ešte zaujímať