Reklama

VU+ Ultimo – Satelitný HDTV prijímač pre náročných

VU+ Ultimo patrí určite medzi satelitné HDTV prijímače pre náročnejších užívateľov, svedčí o tom aj fakt, že pracuje pod operačným systémom LINUX a do prijímača je možné osadiť až tri tunery typu plug & play. Som preto veľmi rád, že som mal možnosť tento nový satelitný prijímač niekoľko dní testovať a tak sa s mojimi skúsenosťami s ním môžem teraz s vami podeliť.

Po rozbalení krabice sa spolu s prijímačom v balení nachádza užívateľský manuál v slovenčine, diaľkové ovládanie s dvomi batériami (nie je na štandardné batérie typu mikrotužky AAA, ale na typ RC2032), HDMI kábel, SATA kábel a skrutky pre pripojenie interného HDD, krátky Loop-through kábel na prepojenie satelitných tunerov, napájací kábel a WI-FI dongle pre pripojenie sa s prijímačom k bezdrôtovej WIFI sieti.

Samotný prijímač je dostupný na našom trhu iba v čiernom prevedení, od novoty je však celý potiahnutý priesvitnou ochrannou fóliou, ktorú treba ešte pred prvým zapojením prijímača dať dole, vzhľadom k tomu, že fólia zakrýva aj všetky vetracie otvory. Ako som už spomínal v úvode do prijímača je možné osadiť až tri tunery typu plug & play. Štandardne sú v predaji dostupné ako s jedným, tak aj s dvomi osadenými tunermi DVB-S2. Cenový rozdiel medzi nimi je však minimálny, preto by som osobne volil určite prijímač s dvomi tunermi aj keď je pravda, že tunery je možné kedykoľvek dokúpiť a doplniť a to či už DVB-S2, alebo hybridný DVB-T/C.
Pokračovanie nižšie:


Základná charakteristika:
Rozmery: 380x60x290 (ŠxVxH) mm
FLASH pamäť: 1GB
RAM pamäť: 512MB RAM
Procesor: Broadcom 400 MHz Mips
2x čítačka kariet (Conax Embedded)
2x slot Common Interface pre dekódovací modul
3x slot pre tuner (DVB-S2, DVB-T alebo DVB-C)
3x USB2.0 (1x predný panel, 2x zadný panel)
Grafický VFD displej (256×64 pixelov)
Sieťové rozhranie Ethernet 10/100 Mbps
1x sériové rozhranie V.24/RS232
1x konektor HDMI
1x Scart
1x komponentný výstup YPrPb
1x optický audio výstup S/PDIF
Podpora: DiSEqC 1.0, 1.1 a 1.2, USALS, Teletext, Timeshift, PiP

Predný panel
Na prednom panely sa nachádza päť dotykových tlačidiel: Standby, Šípky (hore, dole), Hlasitosť +/-, VFD displej, ktorý vás určite očarí svojou veľkosťou (256×64 pixelov), otvárací kryt, pod ktorým sa nachádzajú dva CI sloty, dve čítačky kariet (karty sa vkladajú dopredu a s čipom dole) a jeden USB port.

Zadný panel
Na zadnom panely prijímača sa nachádzajú konektory pre pripojenie satelitnej paraboly, Scart konektor, HDMI, e-SATA, Ethernet, 2x USB, optický audio výstup S/PDIF, RS232 konektor, YPbPr, stereo analógový výstup, video výstup, ventilátor a sieťový vypínač. Napájací kábel nie je k prijímaču pripevnený napevno.

Diaľkové ovládanie
Na samotné diaľkové ovládanie si treba zo začiatku trochu zvyknúť a to najmä na menšie tlačítka vo vrchnej časti (napr. Menu), ktoré sa dosť často používa. Prvé dni používania sa mi preto stávalo, že namiesto stlačením tlačítka „Menu“ som stlačil niekoľkokrát červené tlačítko. Zaujímavým riešením u diaľkového ovládania je určite samotná klávesnica, ktorá je zo spodnej časti ovládania. Klávesnicu je možné využiť najmä pri pluginoch ako napríklad webovom prehliadači či MyTubePlayer atď.

Ďialkové ovládanie – VU+ Ultimo (pohľad z vrchu)
Ďialkové ovládanie – VU+ Ultimo (pohľad zo spodu)

Spotreba
Spotreba prijímača VU+ Ultimo záleží aj na tom koľko tunerov máme v prijímači osadených a či používame v prijímači aj pevný disk. Počas môjho používania som v prijímači mal osadené dva DVB-S2 tunery a 3,5″ pevný disk s kapacitou 500 GB, prijímač dosahoval maximálnu spotrebu pri niekoľkohodinovom používaní a pri zapnutom nahrávaní ôsmych televíznych programov (4 SD a 4 HD) s využitím oboch tunerov spotrebu 35 W. V prípade že nebol v prijímači zapojený a nainštalovaný pevný disk dosahoval prijímač spotrebu 27 W. V pohotovostnom režime bola spotreba 21 W. V prípade, že sa dal prijímač do hlbokého spánku bola jeho spotreba menej ako 1 W.

Prepínanie kanálov
Prepínanie kanálov zvláda prijímač veľmi rýchlo. U nekódovaných programov je to približne jednu sekundu, u kódovaných maximálne do dvoch sekúnd.

Menu
Vzhľad samotného menu prijímača je v originálnom firmware štandardný na aké sme zvyknutí v systéme Enigma 2 napr. u prijímačoch Dreambox. Samozrejme je možné si vybrať z niekoľko desiatok Skinov, ktoré si môžeme do prijímača stiahnuť a aktivovať. Rovnako si v prijímači v závislosti od Skinu môžeme nastaviť zobrazovanie potrebných informácii na VFD displeji ako napr. názov stanice, názov bežiaceho programu, aktuálny čas, čas do konca vysielaného programu, logo stanice, rôzne ikony ako TXT, 16:9, HD atď.)

Menu – VTI – default Skin
Info lišta po stačení tlačítka OK na diaľkovom ovládaní
EPG – Default Skin
VFD Displej – VU+ Ultimo

V prijímači som používal počas mojich testov najskôr originálny firmware, neskôr som skúsil aj firmware od VTI v.4.1 z 8.2.2012, ktorý sa mi javil ako najstabilnejší. Pri prvotnom vyhľadávaní programov sa mi však samotné vyhľadávanie zdalo pomalšie na aké som zvyknutý u môjho Dreamboxu 7020HD. Preto mi to nedalo a spustil som vyhľadávanie u nás najpoužívanejšej satelitnej pozície ASTRA (23,5°E) na prijímačoch VU+ Ultimo a Dreambox 7020HD. VU+ Ultimo vyhľadal kompletne celú družicu za 6 minút aj 10 sekúnd, u Dreamboxu to bolo o viac ako jednu minútu rýchlejšie – 4 minúty a 57 sekúnd. Pri prijímaní programov BBC z družice ASTRA 1N mali oba DVB-S2 tunery citlivosť na rovnakej úrovni ako v prípade prijímača Dreambox 7020HD.

PVR a Multimédiá
Do prijímača je možné nainštalovať ako 2,5″ tak aj 3,5″ vstavaný HDD, poprípade je možné k pripojeniu externého HDD využiť aj e-SATA či USB port. Prijímač zvládol s využitím dvoch DVB-S2 tunerov maximálne nahrávať bez akýchkoľvek problémov až osem televíznych programov a to bez rozdielu či sa jednalo o SD alebo HD programy. Nahrávky sa ukladajú v nekódovanom stave vo formáte „.ts“, prístup k ním je možný aj z PC prostredníctvom ftp. Defaultne je nastavené pre prístup do prijímača cez ftp prístupové meno (root) a heslo (vu). Záznamy sa ukladajú do zložky „Movie“ (presná cesta k súborom /media/hdd/movie).

VU+ Ultimo umožňuje zobrazovanie obrázkov vo formáte JPEG či BMP, prehrávať audio súbory MP3 a WAV, video súbory avi, mov, mkv, mpg atď.

Veľkou výhodou Linuxových prijímačov je aj neskutočné množstvo pluginov, ktoré môžeme v prijímači používať. VU+ Ultimo nie je výnimkou. Môžem spomenúť len niekoľko ako napr. MyTubePlayer, MyTube (YouTube player), Web Browser (internetový prehliadač), OpenWebif (webové rozhranie viď. nižšie), Screenshot, Bitrateview, LiveFootBall (športové výsledky) a veľa veľa iných.

Webový prehliadač v prijímači VU+ Ultimo

Dekódovacie karty a moduly
Spolupráca s dekódovácimi modulmy bola počas niekoľkodňového testovania úplne bezproblémová. Testované boli moduly IRDETO Smit, Technisat Conax či modul Conax spolu s kartou NNK HD. S funkciou high bitrate nemá prijímač problém ani s HD programami a to či v používaní s dekódovacou kartou, alebo s modulom. V prijímači som mal vždy zasunutý minimálne jeden modul a na moje prekvapenie prijímač ani jedenkrát nezamrzol a v prípade reštartu prijímača moduly prijímač až na jedenkrát vždy identifikoval. V prípade ak prijímač neidentifikoval moduly stačilo ho iba resetnúť a po reštarte už bolo všetko v poriadku.

Problémy som nezaznamenal ani s dekódovacími kartamy našich domácich satelelitných platforiem v interných čítačkách kariet. Pre ICE karty je možné použiť napr. CCCam ver. 2.3.0, IRDETO karty napr. Oscam.

Wifi dongle
Pre pripojenie prijímača do siete je možné okrem klasického LAN kábla použiť aj USB WIFI dongle, ktoré sa nachádza štandardne v balení. Stačí ho iba zasunúť do jedného z USB portov a vojsť do menu prijímača (MENU-NASTAVENIA-SYSTEM-WIRELESS LAN SETUP), kde si nastavíme a vyberieme WIFI sieť, na ktorú sa chceme pripájať, v prípade zabezpečenej WIFI sieti zadáme aj prístupové heslo. Prístup k WIFI sieti som nastavil v priebehu pár minút, prijímač sa nemal problém pripojiť po zadaní hesla ani k chránenej WIFI sieti.

Wifi dongle – VU+ Ultimo

Webové rozhranie
Už v samotnom originálnom firmware máme k dispozícii plugin s názvom Openwebif, ktorý umožňuje prístup k prijímaču aj cez webové rozhranie, kde môžeme pristupovať k nemu z nášho PC a kompletne ho tak ovládať či streamovať si televíziu priamo do PC. Rovnako je možné sa pripojiť k prijímaču aj z iPhonu či iPadu. Pri použití špeciálnej aplikácie je možné sledovať televíziu rovnako aj v tomto prípade. Skúsenosti s jednou takouto aplikáciou nájdete napr. tu. Danú aplikáciu „Dreambox“ pre iPad a iPhone som vyskúšal a komunikovala s prijímačom bez problémov.

Webové rozhranie – VU+ Ultimo

Aktualizácia firmware
Pre zmenu či aktualizáciu firmware môžeme použiť USB kľúč, na ktorý sme si už vopred nahrali potrebné zložky a súbory daného firmware. Vypneme prijímač v zadu zo sieťovým vypínačom, následne vložíme USB kľúč a zapneme satelitný prijímač. Hneď po zapnutí prijímača pridržíme na prednom panely dotykové tlačítko CH- až pokiaľ sa neobjaví na displeji nápis Reading USB. Celý priebeh aktualizácie je následne možné vidieť na displeji prijímača. Po úspešnej aktualizácii sa nám prijímač sám reštartne.

Záver:
VU+ Ultimo splnil moje očakávania, ba čo viac milo ma prekvapil a preto ho môžem vrelo odporučiť všetkým záujemcom, ktorí očakávajú od svojho satelitného prijímača niečo viac. Prijímač je podľa mňa veľkým konkurentom vo svojej triede značke Dreambox a myslím si, že môžem kľudne túto recenziu uzavrieť so slovami, že ho môžem aktuálne určite zaradiť k najlepších vyrábaných satelitným prijímačom na našom trhu.

Hlavné výhody:
– Veľký VFD displej (zobrazuje názov stanice, názov bežiaceho programu, aktuálny čas, čas do konca vysielaného programu, logo stanice atď.)
– Dotykové tlačítka na prednom panely
– Možnosť osadiť až tri tunery typu Plug & Play
– Bezproblémová funkčnosť s CAM modulmi (testované IRDETO SmiT, Technisat Conax, NNK HD)
– QWERTY klávesnica na zadnej strane diaľkového ovládania
– Možnosť nahrávať až 8 rôznych televíznych programov

Doporučená maloobchodná cena:
VU+ Ultimo s jedným DVB-S2 tunerom – 499 €
VU+ Ultimo s dvomi DVB-S2 tunermi – 539 €

Za zapožičanie prijímača VU+ Ultimo ďakujem spoločnosti AB-Com s.r.o z Topoľčian.

Viktor Černý
SatelitnaTV.sk

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Mam v plane si zakupit dany prijimac, mam vsak otazku ohladom prehravania roznych video formatov v roznom kodovani. Ako napriklad mkv, flv, avi, a kodovanie zvuku v dts apod.
    Bude Vam vdacny za info ak mate skusenosti.

    Dakujem za info
    Hribo

  2. S väčšina formátov by nemal byť problém. Samozrejme všetko neprehrá nič, vždy to záleží od použitých kodekov.

  3. Pozeram ze asi tebe tu prslo ruukami vsetko. Dakujem za odpoved. No mam doma evolvu Blade II a ta je na linuxovom zaklade ma realtek chip a prehrava toho dost. Mam aj ten homecast ale podla vsetkeho ho predam a kupim si to ultimo a tu evolvu tiez predam zbavim sa jedneho ovladaca 🙂 resp. budem mat o jednu skrinku a jeden ovladac menej 🙂

    Diky za odpoved este raz.
    Ahoj

  4. Ak neberiem do uvahy DM 8000 tak DM 7020 HD a VU+ Ultimo je podla mojho nazoru to najlepsie v sucasnosti na trhu. Ja uz sa ale tesim na VU+ Duo2, ktory by sa mohlo dostat na trh koncom roku.

  5. fajnsmeker: mam na Teba este jednu otazku nakolko som kusok laik co sa Linuxovych prijimacov tyka – Da sa doinstalovat – hoc pre linux doinstalovat sa nepouziva – ale da sa doinstalovat kodeky alebo rozne prehravace do daneho rpijimaca?
    Dakujem

  6. Neviem o tom zeby bolo mozne instalovat kodeky do prijimaca. No u linuxovych strojov clovek nikdy nevie cim prekvapia 🙂

  7. Chlapi – priatelia – dajte radu čo kúpič pre SKY Link, aby bolo možné nahrávať aspoň 2 programy a tretí zároveň pozerať? Doteraz som mal na testovanie zapožičané Vu+ a teraz mám OCTAGON, ale nepresvedšili ma – zamŕzajú a treba ich často reštartovať.

    Vďaka za rady.

  8. Ja mám VU+ Duo, bez jediného zamrznutia, bez reštartov. Image Black Hole 1.7x (asi 5, nepamätám si presne verziu, nie som pri prijímači). Naraz som nahrával 5 HD programov a pozeral naživo šiesty. Ak máš záujem, môžem ti ho posunúť 🙂 prechádzam na Ultimo.

  9. Presne tak. VU+ Ultimo je podľa mňa asi to najlepšie na trhu. Dreambox nejako zaostáva.

  10. Podporuje tento prijímač aj prehrávanie formátu WMW(VC1), lebo mne sa nedarí ho prehrať.

Komentáre už nie sú povolené.