Reklama

Hurá do záhrady od 15. apríla na Jednotke

Rozhlas a televízia Slovenska uvádza novú publicistickú reláciu o záhrade a všetkom, čo s ňou súvisí Hurá do záhrady.

Hurá do záhrady vám poradí so starostlivosťou o záhradu, predstaví inšpirácie a realizácie záhradnej architektúry, prináša praktické rady, inšpirujúce pre záhradkárov z celého Slovenska. Témami relácie Hurá do záhrady sú klasické úžitkové záhrady, ako i záhrady plniace okrasnú a oddychovú funkciu. Svetom záhrad vás bude od 15. apríla každú nedeľu o 17:50 na Jednotke sprevádzať Martin Čurda, expert na záhradníctvo a záhradný dizajn.

Martin Čurda
Narodil sa v roku 1975, študoval na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre na Fakulte záhradníctva a krajinného inžinierstva, odbor záhradná architektúra. Od roku 2004 pracuje v redakcii mesačníka Záhradkár ako odborný redaktor. Venuje sa predovšetkým záhradnému dizajnu, skúsenosti čerpá aj na výstavách v Európe i vo svete (Chelsea London, Flormart Padova, Iga Rostock, Tuins Keukenhoff, Hampton Court Gardens, Key Garden London). Po ukončení štúdií sa okrem revitalizácie verejných parkov, zakladania a údržby súkromných záhrad a oddychových zón podieľal aj na projekte revitalizácie bratislavskej ZOO.
Pokračovanie nižšie:


Hurá do záhrady 15. 4. 2012
S príchodom jari pripravíme pôdu na úžitkovej hriadke po zime. Zasadíme cibuľoviny, ktoré zakvitnú v lete a povieme si, ako sa o ne starať. Zmeníme úzku a dlhú príjazdovú cestu na vkusnú predzáhradku. S pomocou odborného hosťa zrežeme ovocné stromy, kým je na to ešte čas a priestor.

Hurá do záhrady 22. 4. 2012
Prebudíme trávnik zo zimného spánku – pokosíme, prerežeme, prevzdušníme, pohnojíme. Je čas ozdobiť balkóny kvetináčmi s muškátmi. Prinavrátime štýl malej predzáhradke klasického vidieckeho domu – tradičné riešenie architektúry, výsadba tradičných rastlín vidieka. S pomocou hosťa si predvedieme preštepovanie ovocných stromov.

Hurá do záhrady: 29. 04. 2012
Prebudený trávnik dôkladne pripravíme na sezónu – vyčistíme, dosejeme, povalcujeme a poriadne dohnojíme. Ukážeme si, ako vysadiť živý plot a ako sa oň kompletne starať. Zasadíme ovocný strom, rozoberieme hnojenie a spravíme povýsadbový rez. Ukážeme si postup, ako jednoducho založiť a riešiť extenzívnu záhradku na streche domu.

Hurá do záhrady 06. 05. 2012
Krok za krokom k vlastnej úrode zeleniny. Vysadíme hortenzie a poradíme, ako ich udržať modro kvitnúce – pestovanie a výživa. Zrenovujeme malé jazierko, prehĺbime a rozšírime plytkú zónu, upravíme jeho bezprostredné okolie. Chránime budúcu úrodu.

(RTVS)

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Hlavne aby tento program nebol zhovadený moderátormi-hercami, ako pôvodne celkom dobre vymyslená relácia Postav dom-zasaď strom. Naozaj nevie STV vyrobiť normálnu reláciu na spôsob Receptáru prima nápadov alebo Rady ptáka loskutáka?
    Pritom tieto programy majú v Česku výbornú sledovanosť a aj vysoký trhový potenciál-stačí sa pozrieť koľko reklamných partnerov na seba tieto relácie viažu! Treba to urobiť ale atraktívne, s moderátormi ktorých to baví a so zaujímavými témami (nové kosačky, záhradné náradie, strihanie stromov, trvalky, výsadba na jeseň, nové stavebné materiály, nové typy vykurovania, rozdiely v podlahových kúreniach…..). To sú tak neschopní???

  2. Konečne sa aj na slovensku niekto zobudil nie každý má satelit alebo internet a málo kto má spomenuté české programy preto sa teším a môžem to komentovať aj s ostatnými divákmi. Ďakujem.

  3. Hurá pred televíznu obrazovku , len mi je ľúto , že na takúto reláciu máte len polhodinku. Dúfam, že sa to do budúcna zlepší a predĺžite ju a nebudeme už musieť toľko sledovať podobné relácie Českej televízie ktoré sú super. Ďakujeme aj za to.

  4. Súhlasím, konečne niečo normálne, práve som sledovala tento program je to celkom zaujímavá relácia, len by to mohlo byť dlhšie. Roky sledujem na prime „Receptár prima nápadu“ a Loskutáka na Nove. Dúfam že táto naša relácia bude rovnako dobrá ako tie spomínané české, veď aj my tu máme odborníkov len treba aby ich STV našla. Zdá sa mi že aj moderátori tejto relácie sú super. Držím im palce!

  5. Prave som dopozeral prvu relaciu. Ak si zachova dnesny raz, myslim ze mozeme byt spokojni. Polhodina celkom staci – aspon mne … inak suhlasim z predchacajucimi komantarmi.

  6. Výborná relácia, dobre zapadne do nedeľného vysielacieho času, zdravo dynamická, zdravo poučná. vďaka.

  7. Som velmy rár vášmu novému programu,a rád by som sa aj prakticki zúčastnil vášho visielania ,pretože vlastním rodinný dom v Bratislava – Petržalka a po mnohých rokoch začína zeleň prerastať dom a niečo by som rád stým urobyl, odvolávam sa na výzvu vášho sprievodcu programom ,aby sme sa s našími problemamy obrátili na vás.Vopred ďakujem a teším sa na ďalšiu spoluprácu. /náklady som ochotný znášať/.

  8. Ahoj, tiež som pozerala dnešnú reláciu, ale nezapísala som si (tým pádom samozejme nezapamätala) ako sa volali kvietky čo sa sadili do črepníkov, tie ktoré boli vhodné na južnú stranu, kde páli slnko? Boli to osteospermum a …? Tie druhé som si nezapamätala. Môj syn totižto veľmi rád sadí kvietočká na balkón a urobila by som mu takýmito radosť. A tiež sa chcem ešte spýtať na tie samozavlažovacie kvetináče – dajú sa bez problémov zohnať v záhradkárstve? Ďakujem za každú radu a odpoveď.
    Mária

  9. Napiste prosim niekto, kto si zapametal tie kvety, ktore sa sadili do kvetinacov (juzna strana) Osteospermum a ………….
    Dakujeme.

  10. Dobrý den, pekne dakujem za túto reláciu konečne aj na Slovensku síce neviem či nám pomôžete ked sme z Prešova, máme nový rodinný dom ktory je už upravený/travník/ ale chceli by sme vysadiť dreviny + okrasné kvety. Prosím o správu zašleme aj fotky Ďakujem pekný deň

  11. Ďakujem za novú reláciu, želám veľa úspechov a sledovanosť.
    Chcela by som sa spýtať p. Ing. Čurdu, čo by mi poradil posadiť do záhrady na slnečnú stranu. Máme plot z betonových dielcov a poobednajšie slnko, ktoré mi takmer všetko kvitnúce spáli. Ďakujem.

    PS: Mirec, myslím že to bola kombinácia Osteospermum a Calibrachoa Superbells (drobné petúnie žlté) .

  12. Dobrý večer, cely dnešny deň sme sa s manželom chystali, že ak sa bude dať tak napíšeme ohlas na novú reláciu. Je super. Vysvetlovanie a ukážky p. Ing. Čurdu sú zrozumiteľné aj pre laikov. My máme malú záhradku ale je v nej z každého rožku trošku a veľmi sa tešíme,že možno aj nám sa podarí niečo v nej zmeniť. Konečne si aj my na Slovensku užijeme relácie ako v Čechách. Už dnes sa tešíme na ďalšie vysielanie . Držíme palce a prajeme veľa pekných relácií. Ď A K U J E M E

  13. Som veľmi rada, že po dlhom čase aj na Slovensku sa objavila relácia tohto typu. Treba si zobrať príklad z českej televízie z takých programov ako je Receptár príma nápadov, resp. Jak se staví sen. Sú to výborné programy pre inšpiráciu i na prezentovanie sa firiem v týchto oblastiach.

  14. Vďaka za super reláciu. Konečne niečo, čo ma na obrazovke baví a ešte sa aj poučím, verím, že sa toho o záhradkárčení naučím čo najviac.

  15. Od zajtra bude na web stranke archiv odvysielanych dielov relacie, chvilku strpenia a naozaj bude co sledovat aj v dalsich dieloch relacie a aj na web strankach.
    Dakujeme vam za priazen ktoru nam prejavujete, a urobime vsetko pre to, aby sme vas nesklamali.

  16. Dobrý deň, aj ja súhlasím s názormi, ktoré tu odzneli, naozaj veľmi pekná, dynamická relácia, z ktorej vyžaruje mladosť, radosť, tak ako je to aj v názve relácie Hurá do záhrady. Držím palce, aby im to vyšlo škoda by bolo keby za pár týždňov relácia skončila, lebo je naozaj veľmi poučná, no a dúfajme, že sa tam nepretlačia známi moderátori, alebo herci – to by už nebolo ono.

  17. Dobrý deň a vďaka za ďalšiu reláciu, ktorá je zaujímavá. Pre mňa teraz obzvlášť, pretože práve potrebujem urobiť okrasnú záhradu pri dome a neviem ako, pretože šírka pozemku je iba 13mx30m a na tom je dlhý vidiecky dom. Som dosť bezradná a na architekta nemám, takže snáď ma Vaša relácia aspoň nejak inšpiruje.
    Prajem veľa-veľa divákov!

  18. Dobrý deň pán Ing. Čurda,
    veľká vďaka za novú reláciu, z 1. časti som videla už len koniec (hneď som vás spoznala), ale v budúcnosti mi neujde ani jedna časť. Konečne na Slovensku relácia o „niečom“ a s „pánom odborníkom“, milým, sympatickým a človekom ktorý vie čo chce, baví ho to a hlavne že svoje vedomosti a skúsenosti odovzdá aj nám – laikom, ktorí chceme mať tiež okolo seba peknú záhradku a príjemné a čisté okolie.

    Želám vám veľký úspech a veľkú (dlhoročnú) divácku sledovanosť,
    akú má Přemek Podlaha.
    Pekný deň želám.

  19. Gratulujem, naozaj výborná, poučná relácia aj keď je dosť zrýchlená – nestačíme si zapisovať múdre rady :-)) Radi by sme si ju pozreli opakovane -lenže v archíve STV ju nevieme nájsť, STV ju nezaradila do archívu – alebo dobre nevidím?

  20. Výborná relácia. Mohli by ste prosím ponúknuť niečo aj o záhradách v záhradkových osadách, pretože veľa divákov má záhradku práve tam a potrebovali by poradiť s návrhom a realizáciou.Ďakujem pekne.

  21. Dobrý deň, aj mňa potešila táto relácia a tak ako ostatní, aj ja dúfam, že sa tam nenapchajú herci (Farkašová, už sa bojím aj chladničku otvoriť). Je to relácia veľmi poučná, ja by som ale uvítala, keby bolo konkrétnejšie (samozrejme ak je to možné) uvádzané napr. hnojivá pri jednotlivých výsadbách. Škoda, že takáto výborná relácia, ktorá na Slovensku chýbala trvá len krátko. Chcela by som sa opýtať, ako je spoplatnená návšteva – úprava napr. predzáhradky, alebo záhrady celkovo. Ďakujem

  22. pan curda rad by som vas pozval do mojej zahrady kde si neviem dat rady ako ju zrealizovat v takom provensalskom style nakolko idomcek v nej je taky provensalsky.byvam v spisskej novej vsi.t.c.0907994267.dakujem.

  23. Ďakujem za peknú reláciu .Veľa sa z toho poučím.Prijdite aj na východ.

  24. Mne sa to zdá byť všetko take moc rýchle… myslim strih atď. Nedá sa to spraviť normálne bez tych rýchlich strihov?

  25. Dobrý deň, dnes som videla vašu reláciu po prvý krát – super! ale súhlasím s predošlými komentármi, príliš krátka a príliš rýchla! Aj my by sme potrebovali pomoc. máme malinkú záhradu, na slnečnej strane ovocné kríky, a tak kvietvy sa odsunuly k murovanému plotu na západnú stranu, kde je celý deň tieň. žial sa im tam vôbec nedarí, ba niektoré sú napadnuté sivou plesňou na listoch. nedarí sa nám vybrať vhodné KVITNÚCE tieňomilné rastlinky. Ďalší problém máme so psíkom- na mieste, kde sa vyciká, beznádejne vyschne tráva – existuje niečo na polievanie, čo by zneutralizovalo psie cikance?? Ďakujeme za každú použiteľnú radu!

  26. Nemám múdru radu, ale Vaša relácia ma zaujala. Niektoré rady som sa snažila aj využiť. Teraz potrebujem radu. Máme okrasnú záhradu a v nej desaťročný céder previslý modrý.Podopierali sme ho a aj podopierame, ale od istého času rastie veľmi vodorovne. Chcela som sa spýtať, či je možné skrátiť terminálny kmeň, lebo už rastie naprieč záhradou.Ďakujem za odpoveď a prajem veľa úspechov.

  27. Relácia Hurá do záhrady je presne to, po čom túži každý“ normálny“ televízny divák. Zaujímavá, poučná, prirodzená a Ing. Čurda je naozaj jednička. Môžem získať mailovú adresu na tvorcov reácie?
    Ďakujem
    Zsapková

  28. Perfektná relácia s krátkym vysielacím časom a malou propagáciou.
    Čo mám urobiť, ak by som chcela ponúknuť našu záhradu,ktorú si zakladáme? Chcela by som poprosiť o pomoc. Ďakujem. Zuzana

Komentáre už nie sú povolené.