Reklama

Štúdio RTVS Košice si pripomína 50 rokov televízneho vysielania

V sobotu 25. februára 2012 uplynie 50 rokov od začiatku televízneho vysielania v Košiciach.

Košické televízne štúdio bolo zriadené ako posledné v rámci územných pracovísk vtedajšej Československej televízie. Za krátky čas zvládlo výrobu základných druhov programov a už v prvom roku svojej existencie odvysielalo prenos divadelného predstavenia zo Štátneho divadla Košice, či priamy prenos z Medzinárodného maratónu mieru. Televízne štúdio v Košiciach od svojho vzniku prinášalo spravodajské informácie a postupne sa v ňom rozbehla výroba detských programov, inscenácií a zábavných programov, ako aj filmová produkcia. Nechýbala ani dokumentárna tvorba, či národnostné vysielanie. K najznámejším programom košického televízneho štúdia patrili Zlatá Brána, Kaviareň Slávia, Správny kľúč a Drišľakoviny.
Pokračovanie nižšie:


Dnes je košické televízne štúdio súčasťou Štúdia RTVS Košice a sídli na Rastislavovej ulici č.13. Vyrába a vysiela spravodajské, publicistické, národnostné, náboženské a hudobné programy. Košické televízne štúdio zabezpečuje nielen výrobu dokumentov, hranej tvorby, dabingu, ale aj záznamy a priame prenosy z kultúrnych a športových podujatí a bohoslužieb. Svojou produkciou aktívne dotvára programovú ponuku Slovenskej televízie, sprostredkováva informácie z regiónu a taktiež ponúka priestor na realizáciu televíznym tvorcom a umelcom z východného Slovenska.

Vo vysielaní Slovenskej televízie bude tomuto výročiu v nedeľu 26. februára na Dvojke o 19:55 venovaný publicistický dokument 50 rokov košického štúdia a o 22:30 hod. relácia Noc v archíve.

(RTVS)

Mohlo by vás ešte zaujímať