Reklama

Kanály BBC už vysielajú zo satelitu ASTRA 1N, na Slovensku ich s malou parabolou nechytíte

Dnes 24. februára 2012 skoro ranných hodinách presunul britský vysielateľ verejnoprávnej BBC (British Broadcasting Corporation) svoje televízne a rádio stanice zo súčasného satelitu ASTRA 2D na nový satelit ASTRA 1N. Oba satelity sa nachádzajú na orbitálnej pozícii 28,2 stupňov východne.

Presun programov na nový satelit ASTRA 1N bol z dôvodu ukončenia plánovanej životnosti pôvodného satelitu ASTRA 2D, ktorý bol vypustený na obežnú dráhu v roku 2000 a jeho životnosť sa predpokladala na 12 rokov.

Keďže s presunom nekódovaných programov BBC na nový satelit ASTRA 1N sa nemenili technické parametre prijímu sa pre britských divákov nič nemení, tí môžu ďalej sledovať svoje obľúbené programy nekódovane bez nutnosti preladovania svojho satelitného prijímača. Mení sa len pokrytie v strednej a východnej Európe, teda aj na území Slovenska, čo určite zaujíma všetkých nadšencov satelitnej televízie, keďže kanály BBC sú veľmi žiadané nielen kvôli obrazovej, ale aj programovej kvalite.
Pokračovanie nižšie:


Aktuálne cez satelit ASTRA 1N už vysiela kompletná ponuka televíznych programov BBC: BBC One (+ regionálne verzie), BBC Two (+ regionálne verzie), BBC Three, BBC Four, CBeebies, CBBC, BBC News, BBC Parliament, BBC Alba ako aj rádiové stanice BBC Radio 5 Live a BBC Radio 5 Live Sports Extra.

Okrem SD programov vysielajú na satelite ASTRA 1N aj programy vo vysokom rozlíšení BBC HD a BBC One HD.

Oficiálna mapa pokrytie satelitu ASTRA 1N s brtiským zväzkom:

Technciké parametre pre príjem kanálov BBC zo satelitu ASTRA 1N (28,2°E):

BBC One (lokálne verzie: London, West, East West a Channel Islands), BBC Two England, CBBC, BBC Three

Frekvencia: 10 733 MHz
Polarizácia: Horizontálna
FEC: 5/6
SR: 22000
Norma: DVB-S
Modulácia: QPSK

BBC One (lokálne verzie: West Midlands, East Yourkshire and Lincolnshire, East Midlands, East East, Wales), BBC Two (Wales) a BBC Parliament

Frekvencia: 10 788 MHz
Polarizácia: Vertikálna
FEC: 5/6
SR: 22000
Norma: DVB-S
Modulácia: QPSK

BBC One (lokálne verzie: Scotland, North West, Yourkshire and North Midlands, South East), BBC Two Scotland, BBC Four, BBC News a CBeebies UK, Rádio stanice: BBC Radio 5 Live, BBC Radio 5 Live Sports Extra.

Frekvencia: 10 803 MHz
Polarizácia: Horizontálna
FEC: 5/6
SR: 22000
Norma: DVB-S
Modulácia: QPSK

BBC One (lokálne verzie: South, South West, North East and Cumbria, Oxforfd, Northern Ireland), BBC Two Northern Ireland, BBC Alba.

Frekvencia: 10 818 MHz
Polarizácia: Vertikálna
FEC: 5/6
SR: 22000
Norma: DVB-S
Modulácia: QPSK

BBC HD, BBC One HD a ITV 1 Meridian South East – kódovaný systémom VideoGuard

Frekvencia: 10 847 MHz
Polarizácia: Vertikálna
FEC: 8/9
SR: 23000
Norma: DVB-S2
Modulácia: QPSK

Vzhľadom k dnešnému daždivému počasiu na západnom Slovensku sme nemohli poriadne otestovať príjem na našich parabolách Gibertiny.

Podľa už našich údajov, ktoré máme k dispozícii by príjem na Slovensku mohol byť možný teoreticky už od veľkosti paraboly cca 120 cm (západné Slovensko). Na parabolách menších rozmerov je preto asi zbytočné niečo skúšať a smerom na východ signál dosť slabne. Vaše skúsenosti s prijímom by sme preto radi privítali aj v komentároch pod týmto článkom. Pomôžete tým nielen nám, ale aj všetkym našim čitateľom, fanúšikom, ktorí majú záujem o príjem kanálov BBC. Nezabudnite uviesť približné miesto prijímu a veľkosť prijimacej satelitnej paraboly.

(satkurier.pl+vlastná správa)

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

    1. marian007 – môžete upresniť aspoň približne vašu polohu? Ďakujeme.

  1. @redakcia: Nebolo by vhodné spraviť orientačnú mapu pokrytia v rámci SR?

  2. No ja mám 120cm klasika made in Lauko+Buček, 16 rokov ide ozaj dobre, napr.Arabsat programy Mbc bez problémov, ale na toto to ozaj nestačí, ani ťuk.Budem mať možnosť vyskúšať staršiu zachovalú 160cm.
    Inak je to diskriminacia Slovenska, ani tie satelitné signály sem nechcú poriadne trafiť.Inak Nitra.

  3. Tak to je husté. Ja som myslel, že keď dokúpim 120ku, že to pôjde. Ale ako pozerám, tak na západe aspoň tu 150ku. Nemá niekto skúsenosti so 150kou?

  4. Bratislava 120cm… ani náznak… aj za pekného počasia. Dokonca som skúšal vylepšiť nastavenie priamo na streche… bez úspechu.

  5. Po skusenostiach v CR som myslel ze to bude u nas tiez lepsie, ale ked toto citam, tak moje nadsenie opadlo.

  6. Roman tvoja skúsenosť so 160cm parabolou v Nitre ma bude zaujímať. Ja rozmýšlam že kúpim Gibertiny 150… len dúfam, že to bude stačiť (Zlaté Moravce). Na parabole som čítal, že to ide niekomu v okolí Partizanského na 125cm…

  7. Myjava, parabola Mascom 100 cm(105×95), prijímač Showbox500, motor, na teplomeri cca 42% bez výpadkov. Nemám motor dobre doladený, takže keď som to skúšal musel som natočiť parabolu jemne nahore. Po vyskúšaní som ju dal naspäť, aby mi išli aj ostatné družice. Zatiaľ som sa nedostal k presnejšiemu doladeniu, aby mi to motor natočil presne. Každopádne bolo pekné jasné počasie a sigál som skúšal asi hodinu, takže sa neviem vyjadriť, či to ide aj keď je zamračené, alebo či by to išlo celý deň. BBC som ešte neskúšal, iba minulý týždeň, tie transpordéry, ktoré presunuli skôr, kde je ITV, STV, Chanel 4 a tak, ale predpokladám, že situácia s transpordérmi BBC by sa nemala výrazne odlišovať.
    Igor

  8. Dnes som testoval prijem na Orave v Namestove. Parabola gibertini 150 lnb IBU twin. Dream 8000. 14:00-15:30 Podarilo sa mi naladit bez problemov vsetky V pozicie ukazovatel signalu na dreame sa pohiboval od 6,3 po 7 dB. z H poziciol som neuspel signal sa pohiboval okolo 3,5 dB. Myslim ze namerane hodnoty sa mi podari este zlepsit, bol som nuteny pouzit kabel dlzky 50 m k DiSEqC prepinaci a od neho dalsich 40m k dreamu.buduci tyzden to dam napriamo od dreama /20m/ tak ocakavam ze sa to zlepsi.

  9. No dnes pokus o prijem BBC One, parabola 80 cm! signal cca 38%, obcasne vypadky, zvazujem kupu paraboly 120 cm 🙂 Lokalita Modra, zapadne Slovensko

  10. Dnes som to skusal znova, ide bbc1, bbc2, bbc parliament, itv ma velke vypadky, slo mi len itv3+1.signal 38 az 39 percent, parabola 80 cm na motore, prijimac Az box elite hd s enigmou2. Pre istotu som si spravil aj fotky. Fakt zajtra pojdem kupit tu 120 parabolu 😉

Komentáre už nie sú povolené.