Reklama

Film Europe Channel odvysiela v januári viaceré ocenenené európske filmové novinky

Televízna stanica FILM EUROPE CHANNEL, ktorú v novembri minulého roka spustila mediálna spoločnosť Film Europe Media Company, v januári   uvádza viacero nových európskych filmov v televíznej premiére. Diváci uvidia poľskú filmovú snímku Benátky, ocenenú 4 poľskými filmovými oceneniami Eagle (2011) za najlepšiu kameru, kostýmy, výrobu a zvuk a s nomináciou na ocenenie za najlepšiu vedľajšiu ženskú úlohu. V slovenskom a českom teritóriu diváci budú môcť po prvýkrát vzhliadnuť aj film v koprodukcii Švédska, Dánska, Fínska a Veľkej Británie – Videokracia,  ocenený cenou kritiky na filmovom festivale  v Toronte (2009). Novinkou je aj  nový poľský film Joanna, ktorý získal 6 festivalových ocenení (2010, 2011) a mal ďalších 5 nominácií. Filmy z ponuky Film Europe Channel sú vysielané bez reklám a v pôvodnom znení s titulkami.
  Pokračovanie nižšie:


Film Benátky je o jedenásťročnom Marekovi, ktorý sníva o výlete do Benátok. Druhá svetová vojna zmarí jeho sny a zostáva žiť v malej poľskej dedine v chátrajúcom dome u svojej tety. Keď dom zaplaví prudká búrka, Marek s pomocou tety vytvára v zaplavenej pivnici vlastnú verziu Benátok s ostrovmi, vystupujúcimi z vody, odvracajúc tak svoju myseľ od krutej reality vojny. Spolu vstúpia do podzemného sveta snov, ktorý sa javí byť čoraz väčšmi skutočný než ten nadzemný.
Režisér Jan Jakub Kolski vo filme, založenom na románe Włodzimierza Odojewského, majstrovsky spája  brutálne obrazy z vojny so snami a predstavami dieťaťa, jeho úniku do sveta fantázie a kúziel.
 
Dokumentárna snímka Videokracia na pozadí talianskej spoločnosti zachytáva postavu  kontroverzného politika Silvia Berlusconiho  a jeho vplyv na  mediálny a neskôr politický život nielen v Taliansku. Tento politik zásadným spôsobom vyše 30 rokov ovplyvňoval mediálny priemysel v Taliansku a neskôr aj politický život a kultúru krajiny. Dokument zobrazuje následky 30-ročného mediálneho vplyvu, ktorý Berlusconi zavedie až do tých najvyšších politických sfér. Dokument prináša unikátne autentické scény z viacerých podujatí s Berlusconim. Nechýbajú zábery ani z prezidentského letného rezortu na Sardínii. Film bol  v svetovej premiére uvedený na filmovom festivale v Benátkach v roku 2009.
 
Dráma Joanna je zaujímavým poľským kinematografickým  snímkom so silným príbehom z vojnového obdobia. Za nemeckej okupácie, mladá žena žijúca v Krakowe, ktorej manžel zmizol počas vojny, sa rozhodne ukryť malé židovské dievča. Aby ho zachránila, vstúpi do vzťahu s nemeckým dôstojníkom. Príbeh s množstvom silných emócií a výpovede natočil režisér Feliks Falk, držiteľ viacerých ocenení z Berlína, Locarna, Moskvy, Varšavy.
Snímka získala v roku 2010 na Poľskom filmovom festivale ocenenie za najlepší scenár a réžiu, v roku 2011 získala dve ocenenia Polish Film Award – Eagle za najlepšiu hlavnú a vedľajšiu ženskú rolu a na Medzinárodnom filmovom festivale v Moskve získala Russian Film Critics Award a Silver St. George.
 
Počas januára na Film Europe Channel  diváci uvidia aj ďalšie skvelé európske snímky  medzi inými Albín menom Noi.  Film  je príbehom 17-ročného chlapca Noia a odohráva sa na okraji Islandu. Snímka s jednoduchým príbehom prináša autentický obraz z mrazivého Islandu a pútavo zachytáva  každodenný život  a  prírodu ľadového severu. Film získal  20 ocenení  /Rotterdam, Goteborg, Island Edinburg…/ a 12 nominácií. Natočil ho mladý režisér islandského pôvodu  Dagur Kári.

(Film Europe)

Mohlo by vás ešte zaujímať