Reklama

Jednotka HD v DVB-T zatiaľ len v rámci pilotného vysielania

Včera pridala spoločnosť Towercom do verejnoprávneho multiplexu DVB-T program RTVS – Jednotka HD ako aj kompletné rozhlasové okruhy Slovenského rozhlasu: Slovensko, Regina (BA, BB, KE), Devín, Radio_FM, Patria (FM,RD), Klasika, Litera, Junior a Slovakia. Zatiaľ sa však podľa hovorcu RTVS Richard Šümeghy jedná len o pilotné vysielanie.
Pokračovanie nižšie:


,,Ide o pilotné vysielanie, ktoré ešte nie je zazmluvnené a RTVS ho zatiaľ od Towercomu nemôže vyžadovať. Berie ho však ako snahu vyjsť v ústrety divákom STV a poslucháčom staníc Slovenského rozhlasu.“ upresnil pre náš portál SatelitnaTV.sk hovorca RTVS Richard Šümeghy. Ako ďalej dodáva: „Súvisí to isto aj s tým, že idú sviatky, ľudia si kupujú nové prijímače, ktoré príjem HD vysielania umožňujú. A keďže prebiehajú finálne rokovania o dodatkoch a technických špecifikáciách zmluvy na DVB-T, RTVS s takýmto pilotným vysielaním súhlasila.“

Prečítajte si tiež: M. Zemková: Rokovania s Towercomom chceme ukončiť tak, aby boli pre RTVS výhodné

RTVS však nevylučuje, že by do budúcnosti nemohol byť takto využitý celý verejnoprávny multiplex, keďže po zrušení športovej Trojky je v ňom dostatočná voľná kapacita aj pre vysielanie HD programu. „RTVS podľa zmluvy z roku 2009 platí za plnú kapacitu MUXu, po postupnom prechode na DVB-T však doteraz plnú kapacitu 18 Mb/s rozdeľovala pre Jednotku a Dvojku. Od včerajšieho dňa 18.00 sa táto kapacita delí na Jednotku SD, Dvojku SD, Jednotku HD a 12 rozhlasových programov.“, vysvetľuje Richard Šümeghy.

Mohlo by vás ešte zaujímať