Reklama

Filmoviedky: Nový dramatický cyklus na Jednotke

Rozhlas a televízia Slovenska uvádza premiéru nového dramatického cyklu Filmoviedky – dnes večer o 20:05 na Jednotke STV.
Pokračovanie nižšie:


Prvou filmoviedkou je film Mariany Čengel-Solčanskej Obhliadka. Scenáristka i režisérka v jednej osobe nám v jednoduchom príbehu z vidieka odkrýva zložité vzťahy starého otca, jeho nevesty a vnuka. Na pozadí akcie záchrannej služby, ktorá prichádza na dedinu za pacientom s infarktom, autorka filmoviedky analyzuje ťaživú finančnú i citovú situáciu ľudí, ktorí sú nútení žiť, či živoriť pod jednou strechou aj napriek tomu, že nimi lomcujú pocity nespravodlivosti, nenávisti a pohŕdania.

Aj táto filmoviedka prísne dodržiava princíp trojitého rozprávania s trojakým videním. Tento druh kompozície filmu a vrstvenia príbehu umožňuje televíznemu divákovi lepšie pochopiť pohnútky postáv a ich zmýšľanie. Takisto mu však dovoľuje dôkladnejšie pochopiť zložitosť ľudskej duše a rozdielnosť nazerania na tento svet.

Scenár a réžia: Mariana Čengel Solčanská
Dramaturgia: Roman Brat
Kamera: Ján Ďuriš
Zvuk Ján Grečnár
Strih Michal Kondrla
Vedúca výrobného štábu Ivana Kurincová

Účinkujú: Gabriela Dolná, Ivan Palúch, Juraj Igonda, Lucia Gažiová, Juliana Johanidesová, Jakub Gogál, Ján Greššo, Ivan Vojtek st. a ďalší.

(RTVS)

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. V tom dome kde sa to natáčalo som bol osobne, je to tam dosť staré a už trocha prerobené..ale doma je uplne starý 😉

  2. Konečne sa objavil na STV film, ktorý má nevyumelkovaný dej z nášho slovenského prostredia. Chcem veriť, že sa filmoviedkami STV vráti k slávnym slovenským televíznym pondelkom z čias ešte spoločnej Československej televízie. Pamätám si, že keď sme si na služobnej ceste v Čechách v pondelok večer odskočili do krčmy, chlapi sa pred ôsmou dvíhali domov na slovenský televízny film.
    Tvorcom filmoviedok držím palce, nech sa im záslužná práca vydarí.

Komentáre už nie sú povolené.