Reklama

A3UM – dokumentárny cyklus o architektúre a dizajne na Jednotke

Rozhlas a televízia Slovenska, organizačná zložka Slovenská televízia uvádza túto nedeľu premiéru dokumentárneho cyklu o architektúre a dizajne A3UM.

Premiéra prvej časti pod názvom Veľké sklo bude 23. októbra o 17.55 na Jednotke STV (reprízy 25. 10. o 2:50 na STV1 a 28. 10. o 9:35 na STV1).
Pokračovanie nižšie:


Obsah
Pilotný diel magazínu o dizajne a architektúre sa skladá z troch častí, ktoré spája motív skla (v exteriéri, interiéri a dizajne) a revolučného, odvážneho prístupu k tradícii.

Prvá časť predstaví rodinný dom – Vila Kĺzavá, od významného slovenského architekta Ľubomíra Závodného. Ide o pomerne odvážne dielo, moderný koncept s dramatickou presklenou fasádou. Vila je zasadená v lokalite Kramáre na okraji lesa. Bývalá malebná „chatková“ oblasť sa necitlivou výstavbou postupne mení na chaotický zhluk viliek nevalnej architektonickej kvality. Majitelia domov sa snažia svoju solventnosť neraz ukázať nevkusnou nápadnosťou. V tomto kontexte je Vila Kĺzavá odvážnou dominantou.

Druhá časť je prepojená s prvou a treťou motívom skla a odvážneho prístupu sklára a výtvarníka Patrika Illa, ktorý ako tvorca najmladšej generácie sklárov šarmantne drzo narúša konzervatívnu predstavu o tom čo je to sklársky dizajn a stiera hranice medzi úžitkovým a autorským.

Tretiu časť prepája s prvou postava architekta Závodného, pre ktorého (a pre odbornú verejnosť všeobecne) bratislavské Krematórium (autora Ferdinanda Milučkého) predstavuje asi najlepšie architektonické dielo na Slovensku. Odvaha, talent a originalita, s akou pristúpil k tvorbe miesta posledného odpočinku, dodnes vzbudzuje rešpekt.

Explikácia
Posledných 20 rokov na Slovensku sa dá v mnohých ohľadoch charakterizovať aj ako obdobie rozvoja architektúry, urbanizmu a nových odvážnych technológií v stavebníctve. Menia sa tváre ulíc, miest, rodinných domov aj celých urbanistických celkov. Mnohé nás nezaujme, ale ani neurazí, akosi sme si zvykli a možno tá budova, či mestská časť okolo ktorých chodíme každý deň, nám už akosi splynuli s okolím a už ich ani nevnímame ako nové či výnimočné. Kvalitu a výnimočnosť si vieme ako laici pomenovať len jednoduchými kategóriami: „páči“ alebo sa „nepáči“.
Architektúra, kultúra bývania a dizajn sú fenomény, s ktorými prichádzame do kontaktu neustále a takpovediac na každom kroku. Aj na Slovensku stoja stavby, o ktorých sa bude polemizovať ešte roky. Je však pravda, že o fenomenálnych architektoch a ich dielach, ktoré súvisia s touto krajinou a stoja tu už desaťročia, vieme ako laici veľmi málo.

(RTVS)

Mohlo by vás ešte zaujímať